Netko je otkrio da su Disneyjevi crtići koje svi obožavamo prepuni malih prevara i malo smo u šoku

Disney je identične animacije koristio u nekoliko popularnih filmova

FOTO: Disney

Upozorit ću vas odmah na početku, slike i video u ovom tekstu bi vam mogli uništiti djetinjstvo. Znam da meni skoro jesu.

Internetom kruži video koji iskazuje neke ozbiljne sumnje u originalnost ranih Disney filmova. Navodno su animatori koji su radili za Disney nekoliko puta koristili iste scene u različitim crtićima. I tu se ne radi samo o nekim pozadinskim animacijama. Već u ključnim scenama koje znamo na pamet. Jednostavno su prefarbane u neke druge boje i ponovno iskorištene. Ta se tehnika zvala rotoskopiranje i koristili su ju kako bi uštedjeli ozbiljne količine novaca kada su filmove radile vojske animatora u zadimljenim sobama.

Ušteda vremena i novca

Takvu vrstu animacije su prvi put koristili kako bi animatorima olakšali hvatanje pokreta, kao kada bi Alisa pričala s kvakom ili kada bi Uspavana ljepotica plesala. Animatori bi crtali svoje scene preko kadrova koje bi glumci odradili pred regularnim kamerama. Ali istu tu tehniku bi kasnije koristili kako bi uštedili novac i vrijeme. Jednostavno bi uzeli nekog lika iz starih crtića, stavili papir preko i prekopirali njego svaki pokret. I dobili poptuno identične scene.

Ako vam nije jasno zašto se itko uzrujava oko ovog, pogledajte samo usporedbu ova dva filma. Jedna je slika Balooa iz ‘Knjige o Džungli’, a drugo je Little John iz ‘Robin Hooda’. Katastrofa.

disneymania3

disneymania4

Video je prepun takvih primjera – ‘Uspavana ljepotica’, ‘Ljepotica i zvijer’, ‘Snjeguljica i sedam patuljaka’, ‘Robin Hood’ i ‘The Aristocats’. Ovaj video je očito samo mali djelić otkrivanja cijele prevare. Jer, naime, postoji cijeli sajt koji se bavi usporedbom scena, likova i animacija koje su se koristile u više crtića. Sad sam tužan.

https://www.youtube.com/watch?v=pbjVjZrrE3w