Netko prodaje običan CD na kojem su spržene nikad objavljene pjesme Michaela Jacksona

CD ide na aukciju, sadrži dvanaest pjesama, od kojih je devet posve nepoznato

Photo dated on December 19, 1983 shows British singer Paul McCartney and US pop star Michael Jackson (R). Michael Jackson died on June 25, 2009 after suffering a cardiac arrest, sending shockwaves sweeping across the world and tributes pouring for the tortured music icon revered as the "King of Pop." AFP PHOTO / AFP PHOTO
FOTO: AFP

Aukcijska kuća Gotta Have Rock and Roll iz New Yorka, inače specijalizirana za predmete koji su bili u vlasništvu poznatih glazbenika, 19. srpnja ove godine na licitaciju stavlja jedan poseban artefakt. Riječ je o CD-u koji sadrži do sad neobjavljene pjesme Michaela Jacksona. Na CD-u se nalazi dvanaest pjesama; tri su alternativne verzije već objavljenih pjesama, dok je njih devet nepoznato, nikad nisu bile puštane u javnosti.

Prodavač je anoniman, a u opisu predmeta navedeno je da je riječ o nekome tko je bio “osobni prijatelj i asistent Michaela Jacksona, čija je obitelj bila u bliskim odnosima s Jacksonom dugi niz godina, netko tko je s njim putovao po čitavom svijetu”. Kupac CD-a mora se pridržavati interesantne stipulacije. Naime, iako će biti vlasnik fizičke kopije CD-a, neće posjedovati prava na glazbu koja se na njemu nalazi, što znači da neće smjeti distribuirati pjesme.

Početna cijena CD-a je 50.000 dolara

Gotta Have Rock and Roll navodi da su sve pjesme na CD-u potpune, nije riječ o nedovršenim snimkama, a kvaliteta zvuka je ista kao na standardnom službenom izdanju. Na CD-u se nalaze tri naslova s Jacksonovog posthumnog albuma Michael iz 2010. godine – Monster, Breaking News i Keep Your Head Up – ali, u drukčijim verzijama od onih s albuma. Još važnije, tu je devet pjesama koje javnost do sada nije imala prilike čuti.

CD s neobjavljenim pjesmama ne izgleda posebno, to je tipični Sonyjev CD od 700 megabajta na kojem je markerom napisana riječ Bible (Biblija). Početna cijena CD-a je pedeset tisuća američkih dolara, ali aukcijska kuća navodi kako očekuju ponude u iznosu do milijun dolara. Moguće je da pjesme budu objavljene preko Zaklade Michaela Jacksona, no to ovisi o dogovoru s vlasnikom CD-a. Popis pjesama možete provjeriti dolje.

1. Monster*
2. Breaking News*
3. Stay
4. Keep Your Head Up*
5. Everything’s Just Fine
6. Black Widow
7. Burn Tonight
8. All I Need
9. Water
10. Let Me Fall in Love
11. Ready to Win
12. Soldier Boy

*Alternativne verzije pjesama koje se nalaze na posthumnom albumu Michael iz 2010.