Nicolas Cage odbio je glumiti, glavni glumac umro je usred snimanja i još 8 stvari koje sigurno niste znali o Shreku

Prošlo je 15 godina otkad je izašao prvi nastavak sage o Shreku

FOTO: Dreamworks

Zbog smrti nesuđene glavne zvijezde filma prošlo je čak deset godina otkad je Steven Spielberg otkupio prava na korištenje knjige o strašnom zelenom ogru pa do trenutka kad se film pojavio u kinima. “Shrek” je prošao dalek put. U jednom trenutku činilo se kao da su svi odustali od njega i da će propasti, a na kraju su ga ipak snimili, što se pokazalo kao poprilično pametna odluka. Film je postigao toliku popularnost da su snimljena još tri nastavka, spin-off, a dobio je i Oscara.

Vjerovali ili ne, prošlo je čak 15 godina otkad je izašao prvi dio sage o Shreku koji je na kinoblagajnama zaradio gotovo pola milijarde dolara. Iako smo do danas već saznali puno trivijalnih detalja o njemu, još uvijek postoje neke stvari koje su većini nepoznate. Donosimo 15 takvih zanimljivosti.

1. Shreka je osmislio 83-godišnjak

Film je inspririran istoimenom knjigom Williama Steiga iz 1990. Steig je bio poznati karikaturist magazina New Yorker kojeg su zvali “kraljem crtića”. Preminuo je u 2003. u 95. godini života, samo dvije godine nakon što je izašao prvi film o Shreku.

2. Spielberg je htio da Steve Martin i Bill Murray glume Shreka i magarca

Legendarni redatelj kupio je prava na knjigu godinu dana nakon njena izlaska i tad je zamišljao to kao klasični animirani film s ova dva glumca u glavnim ulogama. No projekt se nije maknuo s mrtve točke sve dok Spielberg 1994. nije s Jeffreyem Katzenbergom i Davidom Geffenom pokrenuo filmski studio Dreamworks.

3. Djeca producenta su zaslužna za to što se film konačno snimio

Johna H. Williamsa su njegovi klinci svakodnevno maltretirali knjigom “Shrek” jer su je obožavali, nakon čega je on uvidio da u tome možda postoji potencijal za nešto više. Williams ju je odlučio odnijeti Katzenbergu i tu se priča zakotrljala.

4. Chris Farley je bio originalni Shrek

Farley nije bio samo odabran za tu ulogu, već je snimio gotovo 90 posto svog dijaloga za film prije nego što je preminuo 1997. U toj verziji filma Shrek je trebao biti tinejdžer koji nije htio nastaviti obiteljski biznis, nego je htio postati vitez.

5. Nicolas Cage odbio je glavnu ulogu jer nije htio biti ogar

Studio Dreamworks razmatrao je Toma Cruisea i Leonarda DiCaprija za ulogu Shreka, a na kraju je Katzenberg odlučio poslati ponudu Cageu. On je godinama poslije u nekom intervjuu izjavio kako je odbio ulogu jer “nije htio izgledati poput ogra”. Ovo je vjerojatno najurnebesnija od svih trivijalnih činjenica, iz jednostavnog razloga jer je Cage i u ovom slučaju dokazao koliko loše bira filmove.

6. Mike Myers odlučio je snimiti film sa švedskim naglaskom tek nakon što je vidio prvu verziju

Malo ljudi zna da je Myers prvo snimio cijeli film sa snažnim kanadskim naglaskom. Kad je pogledao kako to izgleda i zvuči, nije bio zadovoljan i nagovorio je redatelja da snimi sve nanovo sa škotskim naglaskom. Studio je navodno potrošio dodatnih četiri milijuna dolara zbog te Myersove želje, iako je glumac poslije osporavao da je riječ o tolikoj sumi.

7. Nitko nije rekao Myersu da je on zamijenio Chrisa Farleya

Iako je on tvrdio kako je pretpostavljao da je Shrek nastao po uzoru na njegova kolegu iz “Saturday Night Livea” samo promatranjem njegova prototipa, nitko mu to nije htio potvrditi. Myers je navodno saznao istinu tek 2012.

8. Janeane Garofalo bila je originalna princeza Fiona

janeae garofalo

Garofalo je dobila otkaz, a do danas joj nitko nije objasnio zašto. Navodno su je angažirali kako bi njen sarkazam izbalansirao pozitivnost Farleya, a nakon što je uloga pripala Myersu, otkazali su joj angažman.

9. Odvjetnici su morali prvi pogledati film kako bi bili sigurni da ih nitko ne može tužiti

Mnogi su smatrali u “Shreku” ima čitav niz podbadanja studija Disney i da je cijeli film zapravo ciničan komentar Disneyjevih tradicionalnih bajki. Iako nije bilo nikakvih pravnih posljedica, Radio Disney, primjerice, nikad nije dopustio Dreamworksu da zakupi reklamni prostor u njihovu eteru kako bi reklamirao film.

10. “Shrek” je spasio studio Dreamworks

Godine 2007. Katzenberg je izjavio kako je “Shrek” financijski spasio taj studio i omogućio im da bez straha počnu snimati iduće projekte kao što su “Madagaskar”, “Kung Fu panda” i “Kako izdresirati zmaja”.