Nekad je nužno odabrati stranu

Nove epizode Gilmoreica u petak su stigle na hrvatski Netflix. Pogledao sam ih i ostao bolno razočaran

Novi Netflixov serijal sastoji se od četiri poduže epizode Gilmoreica

FOTO: netflix

Moj šef mi je jednom rekao kako sam ja jedini čovjek na svijetu kojeg zanima teorija da Hollywood uništavaju franšize. Ali jednom kad pogledate nove Gilmoreice, uvjeren sam da ćete i vi misliti isto. Jer, nije dobro.

Čini se, naime, da se još jednom pokazalo kako je neke stvari bolje ne dirati. I da bude jasno, i ja pripadam generaciji koja je odrastala s ovom serijom. A da budem sasvim iskren, čak sam u tajnosti i malo plakao kad sam saznao da se serija ukida. No, krenimo redom.

Premijeri je prethodila velika medijska pompa

Dakle, od zadnje epizode nekad popularne serije Gilmoreice prošlo je gotovo cijelo desetljeće. Svi smo, uključujući veći dio redakcije Telegrama, bili presretni kad je najavljeno da stiže nova sezona. Serija se dugo najavljivala, u teaserima se pojavila čak i prva dama Amerike. Ne Melanija, nego ona stara – Michelle. I onda su u petak nešto iza 17 sati na Netflix stigle četiri nove epizode.

Prvo nekoliko tehničkih stvari o seriji. Svaka od epizoda traje nešto dulje od sat i pol, a ja sam ih sve pogledao u komadu. Dobro ste izračunali: za laptopom sam sjedio nešto više od šest sati i piljio u ekran. Zatim, svaka od epizoda naslovljena je prema jednom godišnjem dobu, a u seriji se pojavljuje veći dio plejade iz starog casta, izuzevši Richarda – omiljenog djeda i patera familiasa Gilmoreovih. Edward Herrmann preminuo je, naime, krajem 2014. godine.

Emily se brutalno promijenila kad je postala udovica

Jasno, smrt jednog od ključnih glumaca značila je i da će Palladinovi, autori i redatelji ovog serijala, morati u materijal unijeti značajne scenarističke intervencije. Tako smo, nažalost, ostali uskraćeni za sjajne i britke replike koje su bile karakteristične za odnos Lorelainih roditelja.

No, zahvaljujući toj nesretnoj okolnosti otvorio se golemi manevarski prostor za lik autokratske, konzervativne i prilično snobovske Emily što su i autori i glumica Kelly Bishop sjajno iskoristili budući da je to jedini lik koji je zaista napredovao i to toliko radikalno, a opet vrlo smisleno da ćete svisnuti kad vidite u što se ta nekadašnja rospija pretvorila. Shvatili ste, suzdržavam se o spoilera i nastojat ću tako nastaviti do kraja.

Uloga Paris Geller uvjerljivo je najbolje odrađena

Kad smo već kod pozitivnih aspekata ovog svojevrsnog revivala, nezaobilazna je i uloga agresivne Paris Geller koja i dalje svojom iritantnošću briljira u svakom kadru u kojem se pojavi.

Lizu Weil, glumicu koja tumači Paris, zapravo trenutačno jedinu iz casta Gilmoreica imamo prilike gledati na malim ekranima. Igra u seriji How to get away with murder gdje tumači potpuno drugačiju ulogu što samo dokazuje o talentu ove, nažalost, suviše nezaposlene glumice.

Gilmoreice su razočaravajuće neuvjerljive

Centralni odnos i dalje je ostao onaj mame i kćeri. Rory zatječemo u lošoj vezi, nezaposlenu i neočekivano nezainteresiranu za svoju budućnost. Izgubila je veći dio svega onoga što smo navikli gledati, a što je ujedno taj lik gonilo da ostvari i završi svoj dramski luk.

Nisu joj pomogli čak niti susreti sa svim njezinim bivšim dečkima pa su se stoga njihova većim dijelom kratkotrajna pojavljivanja svela na besmislene cammeo nastupe čiji je cilj bio očigledno navlačenje publike. Svi smo, jasno, imali svog favorita pa ću vam otkriti tek da ćete ponovno biti razočarani kad vidite kako su Palladinovi ponovno izigrali Rory.

Lorelai je i dalje ostala ista, barem na početku – jaka, pametna i tvrdoglava žena koja pod svaku cijenu želi izbjeći sve one društvene norme do kojih je njezinoj mami toliko stalo. Šteta što glumica koja ju tumači nije odoljela nepotrebnom peglanju lica jer Lorelai ovako na momente gubi na integritetu, a samim time i na uvjerljivosti koja je bila jedan od ključnih elemenata uspjeha Gilmoreica.

Stars Hollow je i dalje simpatično umjetan

Što se pak tiče samog seoceta u kojem se radnja Gilmoreica odvija, ono je i dalje ostalo jednako pitoreskno, šarmantno i uglađeno mjesto u kojem ljudi njeguju neviđeno neprirodne međuljudske odnose. Makar, to ne znači da i dalje svi mi ne bismo ondje voljeli živjeti jer to Stars Hollow jest utopija kojoj bismo svi htjeli pripadati.

Odnosi među mještanima nisu se, otkako smo se s njima rastali, odviše promijenili. Oni i dalje organiziraju mjesne skupštine i bizarne festivale, a i dalje jedni druge more svojom simpatičnom malograđanštinom. Jedino što odmah upada u oči je zabrinjavajuć gubitak kilograma nekad korpulentne učiteljice plesa, gospođice Patty.

Serija je izgubila na britkoj duhovitosti

Na stranu to što seriji nedostaje dramske napetosti, autorima ipak najviše zamjeram činjenicu što se nisu uspjeli prilagoditi novom desetljeću. Osim što se iz samo njima poznatih razloga igraju nepotrebnim formatima kao što je mjuzikl, serija vrvi klišejima kakve nekad nismo viđali.

Recimo, najveći dio šarma ove serije sačinjavale su nekad briljantne reference na pop kulturu koje se onomad nisu činile nimalo usiljene – za razliku od sad. Prilična je šteta što se Gilmoreice više ne mogu niti približno usporediti s inovatinošću kakvom su nekad upravo zbog toga zračile.

Da se razumijemo, dijalozi i dalje vrve pokušajima inteligentnih, upečatljivih i prepoznatiljivo gilmorovskih dosjetki, ali one jednostavno nikako ne funkcioniraju. Jedino čemu doprinose jest patetičnost i gdjekad nepotrebna sladunjavost koja se obilato oslanja na nostalgiju gledatelja.

Prilično razočaravajući serijal

Volio bih reći da je Amy Sherman-Palladino (koja je, usput, režirala i napisla prvu i zadnju epizodu dok je njezin muž Daniel odradio dvije u sredini) doista isporučila ono što je godinama obećavala kad je govorila da od samog početka zna četiri riječi zadnje replike.

I žao mi je što se moram ponovno vratiti na početak i kazati kako je, izgleda, jedini smisao ovog revivala, a osobito s obzirom na tu finalnu repliku, financijska korist sudionika projekta (koja s obzirom na silnu popularnost serije zasigurno neće izostati) ničime osnovana u kvaliteti sadržaja na kojem se radilo posljednjih deset godina.