Novi Gospodar prstenova, nastavak Dine, Gladijator 2... zbog ovih filmova nestrpljivo iščekujemo 2024.

Povrh svega, još uvijek nije isključena mogućnost da izađe životni projekt ponajvećeg američkog redatelja

Iako je još prerano da bismo imali potpunu listu filmova koji će izaći 2024. – pa tako još uvijek nismo sigurni hoćemo li možda gledati i “Megalopolis”, životni projekt čuvenog Francisa Forda Coppole, odnosno “Parthenope”, novi film talijanskog genija kiča, Paola Sorrentina – pregled situacije u svakom slučaju pruža dovoljno razloga za zadovoljstvo.

Obilje obećavajućih naslova, a ovdje ćemo se ipak ograničiti na njih deset, dijelom proizlazi iz činjenice da su neki od njih svojevrsni ovogodišnji zaostaci: s jedne strane, riječ je o filmovima koji tek stižu u hrvatska kina nakon jesenskih festivalskih uspjeha, s druge, ima i onih čiji je izlazak bio odgođen zbog ranijeg višemjesečnog holivudskog štrajka.

Među potvrđenim naslovima, gdje već tradicionalno dominiraju znatno aktivnije i ranije promovirane američke produkcije, što će se donekle korigirati kad izađu programi glavnih europskih festivala, o kojima ćemo pisati kad za to dođe vrijeme, ovih deset zasad najviše obećava:

10. ‘Uboga stvorenja’ (‘Poor Things’)

Premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji gdje je osvojio Zlatnog lava, novi film Yorgosa Lanthimosa u hrvatska kina stiže već u siječnju. Priča je to o mladoj ženi Belli (naširoko hvaljena Emma Stone) koju nakon samoubojstva u život vrati smjeli dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe). Dovoljno intrigantna premisa ubrzo dobije još zanimljiviju putanju, a svi koji su barem donekle upoznati s Grkovim filmskim opusom vjerojatno već pretpostavljaju da ovdje prije svega valja očekivati – neočekivano.

9. ‘Stranci’ (‘All Of Us Strangers’)

Romantična fantasy drama britanskog redatelja Andrewa Haigha, jedan od hitova ovogodišnjeg ZFF-a, u širu kino distribuciju po Hrvatskoj također stiže početkom 2024. godine. Bazirana na romanu japanskog pisca Taichija Yamade, priča se bavi mladim scenaristom Adamom (Andrew Scott) koji prilikom posjeta obiteljskoj kući iznenada zatekne svoje roditelje, što ne bilo čudno da oni nisu preminuli u prometnoj nesreći trideset godina ranije. I da, izvrsni Paul Mescal igra neobičnog susjeda Harryja koji unese nešto drugačiji nemir u Adamov život.

8. ‘Drive-Away Dolls’

O radnji prvog samostalnog igranog filma Ethana, mlađeg među braćom Coen, zasad još uvijek nema konkretnijih detalja, no znamo da je riječ o komediji ceste u kojoj dvije mlade prijateljice prilikom putovanja naiđu na skupinu ne posebno sposobnih kriminalaca koji će zamrsiti njihove planove o novom početku. Scenarij supotpisuju Coen i njegova supruga Tricia Cooke, a impresivnu glumačku postavu, uz mlade Margaret Qualley i Geraldine Viswanathan upotpunjuju, između ostalih, Matt Damon i Pedro Pascal. Naravno da nas zanima koliko mlađi Coen može sâm.

7. ‘Mickey 17’

U svom prvom filmu nakon neočekivanog uspjeha “Parazita”, južnokorejski redatelj Bong Joon-ho okušao se u adaptaciji nedavnog SF romana Edwarda Ashtona, distopijske priče o kolonizaciji udaljenog planeta u kojoj sve ovisi o svojevrsnom “potrošnom” svemirskom putniku, kloniranom Mickeyu kojeg igra fenomenalni Robert Pattinson. Stvari, sugerira sinopsis, prilično brzo pođu po krivu, a što je točno Joon-ho smislio, mogli bismo saznati već u proljeće 2024., kad film stiže u domaća kina.

6. ‘The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim’

Film proslavljenog japanskog autora Kenjija Kamiyame jedini je animirani naslov na popisu, ali kad se radi o J. R. R. Tolkienu uopće nije problem napraviti izuzetak. Nadahnuta, dakako, slavnim Britančevim imaginarijem, radnja će za nekoliko stotina godina prethoditi događajima iz ‘Gospodara prstenova’ Petera Jacksona, a pratit će legendarnog kralja Rohana, Helma Hammerhanda, kojemu glas daje neponovljivi Brian Cox. Kako stvari stoje, film bi trebao izaći na samom kraju iduće godine, ali pretpostavljamo da će mnogi taj dan već sada zabilježiti u svoje kalendare.

5. ‘Horizon: An American Saga’

Od sad već davnog “Plesa s vukovima” pa do aktualne uloge u uzbudljivoj TV-seriji “Yellowstone” koja polako primiče kraju, malo tko je posljednjih desetljeća obilježio tematiku američkog zapada kao što je to učinio Kevin Costner. Njegov dugoočekivani vestern o SAD-u nakon Američkog građanskog rata trebao bi izaći u dva dijela, jedan za drugim, negdje sredinom godine, a Costner je redatelj, producent, scenarist i glavni glumac. Ne treba reći puno više od toga, zar ne?

4. ‘Furiosa: A Mad Max Saga’

Kad je nakon trideset godina pauze 2015. konačno obnovio priču o “Pobješnjelom Maxu”, australski redatelj George Miller postigao je ono o čemu sanjaju svi koji se takvih obnoviteljskih pothvata uhvate. “Pobješnjeli Max: Divlja cesta” nije postao samo uspješan nastavak kultnih filmova iz 1980-ih, nego je i žanru apokaliptičnog akcijskog filma udahnuo posve novu, svježu energiju. Ako barem dijelom uspije ponoviti formulu prethodnika, peti nastavak serijala, predvođen Anyom Taylor-Joy, nesumnjivo će biti ozbiljan ljetni hit.

3. Gladiator 2

Dok mnogi još probavljaju činjenicu da je dobrano zaribao “Napoleona”, Ridley Scott ne zamara se previše komentarima, a zašto i bi kad je praktički već završio svoj sljedeći spektakl, nastavak epske povijesne drame koja je obilježila početak 21. stoljeća. Nema tu više Russella Crowea ni Joaquina Phoenixa, ali nadareni Paul Mescal kao odrasli nećak cara Komoda u sporednim će ulogama imati podršku Pedra Pascala i Denzela Washingtona, dok će glazbenu kulisu ponovno pružiti neuništivi Hans Zimmer. Bez ikakve sumnje, Ridley Scott odavno nema više što dokazivati, ali neopisivo nam je drago da to nastavlja činiti.

2. ‘Nosferatu’

Robert Eggers svojim je dosadašnjim filmovima uvjerljivo demonstrirao da se izuzetno dobro snalazi u jezivim nokturalnim pričama, a to će mu nesumnjivo dobro doći u obradi “Nosferatua” F. W. Murnaua, klasika njemačkog ekspresionističkog horora i jednog od redateljevih omiljenih filmova. Velike su to cipele koje treba popuniti, ali ako u nekoga treba vjerovati, to je odvažni autor “Vještice”, “Svjetionika” i “Sjevernjaka”, po nama najdarovitiji američki redatelj koji se pojavio unazad desetak godina.

1. ‘Dina: Drugi dio’ (‘Dune: Part Two’)

Vjerojatno ste i pretpostavili da na vodećem mjestu ne može biti ništa drugo osim drugog dijela “Dine” Denisa Vileneuvea, dugoiščekivanog završetka adaptacije slavnog SF romana Franka Herberta, s kojim se desetljećima prije Vileneuvea hrvao i David Lynch. Dok je prvi dio kasnio zbog pandemije koronavirusa, drugi je odgođen zbog spominjanih holivudskih štrajkova, no u ožujku 2024. konačno se nastavlja čudesno putovanje mladog Paula Atreidesa (Timothée Chalamet) na planetu Arrakisu. Ostatak postava djeluje još impresivnije nego u prvom dijelu i sve osim apsolutnog filmskog trijumfa bit će razočaranje.