Objavljen je program ovogodišnje, 74. po redu, Mostre. Boris Homovec ga je proučio i impresioniran je

Lista filmova je vrlo dobra, a žirijem predsjeda velika Annette Bening

Poprilično napetosti, iščekivanja i kontroverzi izazvala je objava direkcije o programu 74. Venecijanskog filmskog festivala, koji će se u gradu gondola, prenapučenog turistima, s nesnosnim kanalskim mirisima, odvijati od 30. kolovoza do 9. rujna. Alberto Barbera, ravnatelj festivala, dao je izjavu talijanskim medijima kako su više no zadovoljni postignutim, dobili su čak 97 posto traženih naslova, jer najznačajniji producenti su do posljednjeg trena kalkulirali hoće li film dati u Veneciju, Toronto, koji ove godine počinje nešto ranije (već 7. rujna), ili sve popularniji Telluride.

Lista filmova koja je ušla na Lido uistinu je impresivna: lani je festival otvorio oskarovski megahit La La Land, koncem kolovoza će Downsizing, najnoviji uradak Alexandera Paynea, SF satira u dobro znanom pomaknutom redateljevom stilu (njega ili obožavaju, ili ne podnose, nema ravnodušnih) s Mattom Damonom, Kristen Wiig, Laurom Dern i Christophom Waltzom u glavnim ulogama. Darren Aronofsky, koji je lani bio u Veneciji kao producent Jackie, stiže s Paramountovim horrorom Mother!, o paru čija veza dolazi na kušnju, kad im u posjetu stižu neočekivani gosti, s prvorazrednim castom: Jennifer Lawrence (nova redateljeva muza i partnerica), Ed Harris, povratnička diva Michelle Pfeiffer i uvijek sjajni Javier Bardem.

Dolazi miljenik talijanske publike George Clooney

Miljenik talijanske publike, megastar George Clooney vraća se na Lido s redateljskim projektom Suburbicon, krimi komedijom prema scriptu braće Cohen, s Matt Damonom, Oscarom Isaacom, oskarovkom Julianne Moore i Joshom Brolinom kao glavnim adutima. U direkciji festivala posebno su ponosni što su uspjeli pridobiti Guillerma del Torra, koji dolazi, navodno, s najboljim naslovom u karijeri i najekscentričnijim filmom u konkurenciji za Zlatnog lava: The Shape of Water, kojemu predviđaju kako bi mogao nadmašiti uspjeh Panova labirinta, u kojemu igraju Sally Hawking (ulogom gluhe radnice mogla bi postati oskarovka dogodine), Michael Stuhlbarg, Michael Shannon, Octavia Spencer i Richard Jenkins.

Holivudski veteran Paul Schrader stiže s dramom za koju je sam napisao scenarij First Reformed, s Amandom Seyfried (koja uskoro stiže na Vis snimati Mamma Miu 2) i Ethanom Hawkeom. U konkurenciji je i miljenik kanskog žirija, tuniski redatelj s francuskom adresom Abdellatif Kechiche (Plavo je najtoplija boja) s filmom Mektoub, My Love: Canto Uno, u kojemu je cast još uvijek nepoznanica. Dosta se očekuje i od crne komedije Martina McDonagha Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, u kojemu briljira Frances McDormand, kao majka koja terorizira policiju da pronađe kćerkinog ubojicu, za koju joj u holivudskim krugovima već predviđaju oskarovsku nominaciju. Partneri su joj Woody Harrelson i Sam Rockwell.

Vesterni u glavnom programu

U konkurenciju su ušli i ne toliko razvikana imena: kineski redatelj Ai Weiwei s dokumentarcem Human Flow o izbjegličkoj krizi, libanonski redatelj Zai Duoeiri, La Villa francuskog sineasta Roberta Guediguiana, britanski redatelj Andrew Haigh, koji se proslavio filmom 45 godina, trenutno je u produkciji biopica o modnom geniju McQueenu, a u Veneciju dolazi s avanturističkom dramom Lean on Pete, u kojoj igraju Travis Fimmel, Steve Zahn i Chloe Sevigny. Francuski glumac i redatelj Xavier Legrand, koji je prije četiri godine bio nominiran za Oscara s kratkim filmom Avant que de tout perdre, prikazat će dramu Jusqu’a la garde, a izrelski autor Samuel Maoz (Libanon) stiže s ratnom dramom Foxtrot.

Talijanski redatelj Andrea Pallaoro nacionalne boje brani s ženskom dramom Hannah, s Charlotte Rampling u naslovnoj ulozi, dok će Manetti Bros prikazati Ammore e Malavita. Sebastiano Riso donosi talijansku dramu Obitelj s francuskom glumačko-glazbenom zvijezdom Patrickom Bruelom u naslovnoj roli. U glavnom programu biti će i vesterna, primjerice australski Sweet Country Warwick Thorntona sa Samom Neillom i Bryanom Brownom. Vivian Qu dolazi s filmom Angels Wear White, Frederick Wiseman s dokumentarcem Ex Libris: New York Public Library, dok će veliku pozornost izazvati zasigurno i dolazak na Mostru veterana Helen Mirren i Donalda Sutherlanda, kao ljubavnog para sklonog avanturizmu u The Leisure Seeker, drami talijanskog sineaste Paola Virzija.

Još jedan biopic o Pablu Escobaru

I igrani program van konkurencije nudi pregršt atraktivnih naslova: raskošna povijesna drama Stephena Frearsa, snimljena prema istinitoj priči, s jakim oskarovskim potencijalom Victoria & Abdul s Judi Dench (kažu sigurna nominacija 2018.) kao vremešnom kraljicom Victorijom, koja počne neočekivano prijateljstvo s mladim i privlačnim indijskim slugom Abdulom. Indijski redatelj Ritesh Batra, točno 50 godina poslije kultne romantične komedije Bosonogi u parku, ponovno je pred kamerama spojio oskarovce Jane Fondu i Roberta Redforda u romantičnoj drami Our Souls at Night, u produkciji Netlixa, a oboje su potvrdili dolazak kao dobitnici prestižnih nagrada za životno djelo.

Jedan od najboljih scenarista James Toback (Tyson, Bugsy, Otkucaj koje je moje srce preskočilo) režirao je dramu The Private Life of Modern Woman, zbog koje će crvenim tepihom prošetati Sienna Miller i Alec Baldwin. Još jedan biopic o Pablu Escobaru, naslovljen Loving Pablo, potpisuje Fernando Leon de Aranoa, a pozornost medija izazvat će slavni par u naslovnim rolama: Javier Bardem i Penelope Cruz. Završni film u ovoj sekciji biti će japanska akcijska drama proslavljenog Takeshija Kitana Outrage Coda. Od dokumentarnih naslova van konkurencije interes filmofila izazivaju Piazza Vittorio uvijek provokativnog Abela Ferrare, koji je snimio priču o susjedstvu u Rimu, u kojemu živi, The Devil and Father Amorth kultnog Williama Friedkina o svećeniku koji se bavi egzorcizmom, te Priča o Jimu Carreyu ( koji je potvrdio dolazak), Andy Kaufmannu i Tony Cliftonu redatelja Chrisa Smitha.

Dokumentarac o katastrofalnom potresu

Fanovi Michaela Jacksona bit će oduševljeni projekcijama Thrillera u 3D-u Johna Landisa, te storija o njegovom nastajanju Jerrya Kramera. Dokumentarac Moja generacija o životu u Londonu šezdesetih predstaviti će na Lidu još jedan filmski veteran Michael Caine. Veliki interes izaziva i premijera talijanskog dokumentarca Casa d’altri Giannija Amelija, o katastrofalnom potresu koji je pogodio centralnu Italiju prošle godine. Biti će prikazano još pedesetak naslova u programima Horizonti (otvara ih Susanna Nicchiarelli s filmom Nico,1988 o kultnoj Warholovoj muzi i pjevačici Velvet Undergrounda.

Iščekuje se i francuska drama Marvin redateljice Anne Fontaine s prezaposlenom europskom divom Isabelle Hupert, te programi Film u vrtu i Virtual reality. Trend da najznačajniji festivali A kategorije premijerno prikazuju epizode serija nastavlja i Venecija. Predstaviti će prvu talijansku produkciju Netlixa Suburra, modernu mafijašku sagu, koju redateljski potpisuje Stefano Sollima, a u brojnom castu pozornost izaziva francuska zvijezda Jean-Hugues Anglade. Američki producenti su daleko skloniji dolasku u Veneciju, nego u Cannes, jer je prikazivanje nekoliko naslova proteklih godina u glavnom kompeticijskom programu na Lidu, poput Birdman, Gravity, Spotlight, Arrival, Jackie, Nocturnal Animal ili La La Land rezultiralo u konačnici s nizom Oscara.

Još jedna Mostra bez Hrvata

Hrvati ni ovog kolovoza, u ovoj prelaznoj godini kad nema velikih premijernih naslova, nisu prisutni ni u jednom programu, a isti slučaj je i sa susjedima iz regije.

Festivalski žiri 74. Mostre, koji dodjeljuje Zlatnog Lava za najbolji film i Srebrnog Lava u nekoliko kategorija, predvodit će još jedna velika američka zvijezda Annette Bening (društvo će joj praviti i Edgar Wright, redatelj hita Baby Driver, američka glumica Rebecca Hall, nagrađivana mađarska redateljica Ildiko Enyedi, meksički redatelj Michel Franco, francuska glumica Anna Mouglalis, kritičar David Stratton, talijanska glumica Jasmine Trinca i kineski redatelj Yonfan), i to kao prva žena na toj časnoj i prestižnoj poziciji, poslije francuske dive Catherine Deneuve 2006. godine.