Nekad je nužno odabrati stranu

Jedan obožavatelj Star Warsa ispričao je briljantnu povijest odsječene ruke Lukea Skywalkera

Na natječaj Lucasfilma stigli su neki odlični radovi

FOTO: Fred Palacio

Priča o odsječenoj ruci Lukea Skywalkera toliko je zanimljiva da bi mogla dobiti vlastitu Star Wars trilogiju. Zbog nje su se vodile borbe, prevozilo ju se preko cijele galaksije, a postoje teorije da su pomoću nje klonirali i zlog Skywalkerovog dvojnika.

U nastavku “Sila se budi” Maz Kanata kaže Han Solu da je razlog zašto ona posjeduje Lukeov legendarni plavi svjetlosni mač “priča za neko drugo vrijeme”. No fanovi su dobili novu verziju te priče zahvaljujući umjetničkim radovima koji su pristigli na natječaj Lucasfilma “Industrial Light & Magic Challenge”, piše Inverse. Pristigle ilustracije čak se podudaraju s knjigama Timothyja Zahna.

Autor Fred Palacio u svojim je radovima uspio povezati filmski nastavak “Sila se budi” i roman Star Wars “Posljednja naredba” iz 1993. Umjetnici su dobili izazov da zamisle ključne trenutke, nove dizajne vozila, izgled likova i droida, kao i da osmisle epske bitke u Star Wars svemiru.

Najintrigantniji radovi upravo oni u Lukeovoj ruci

Ovog tjedna proglašeni su pobjednici i izdvojeni su pohvaljeni radovi, a djela koja su zahvaljujući natječaju nastala zadovoljit će i najtvrdokornije Star Wars fanove. Tako su nastale ilustracije borbe Hana i Landoa oko iste čaše svemirske cuge, Biggsa Darklightera u klinču s Imperial Guardom te prikaz kako malenog Jabba the Hutta proždire Rancor.

star-wars-1
Krađa ruke od Stormtroopersa Fred Palacio

No, ono što je najviše zaintrigiralo fanove su radovi Freda Palacia, koji je osvojio treće mjesto, on je prikazao put Lukeove ruke, nakon što ju je Vader odsjekao. Naravno, sve je to dio slobodne interpretacije, no nekoliko Palaciovih ilustracija prikazuje kako Lukeova ruka dolazi do Cara.

U jednoj slici skaut sličan Boba Fettu pokazuje ruku Caru Palaptineu, dok čuvar u crvenom ogrtaču gleda. Tu se može zaključiti kako je isti skaut imao i Lukeov svjetlosni mač.

Ilustracije se poklapaju s radnjom knjige

Iduća slika prikazuje istog čuvara koji izvlači crveni svjetlosni mač s namjerom da ukrade ruku od Stormtroopersa. Razlog zašto bi krali ruku je možda zato što je to Jedi tamne strane koji radi za Joruusa C’baotha, luđaka koji je u romanima Timothyja Zahna klonirao Skywalkera.

U knjigama, pogotovo u “Posljednjoj naredbi”, C’baoth je od genetskog materijala iz Lukeove odjsečene ruke stvorio zlog Lukea, kojeg je nazvao “Luuke”. U tom trenu svi Star Wars klonovi dobili bi dodatni samoglasnik u svom imenu. U dvoboju klonova Luuke je imao plavi svjetlosni mač koji je pripadao pravom Lukeu. Kada je kasnije originalni Skywalker pobijedio, uzeo je nazad i svoj plavi mač.

luke-and-luuke
Luke Skywalker zuri u kapsulu sa svojim klonom Fred Palacio

Zahn potvrdio kako je stvorio više Lukeovih klonova

Iako se danas stare knjige smatraju legendama, moguće da su se sve ovo dogodilo prije nastavka “Sila se budi”. Događaji u “Posljednjoj naredbi” odvijaju se otprilike pet godina prije “Povratka Jedija”, dok se radnja “Sila se budi” događa 30 godina kasnije. Tako da je moguće kako je Lukeova ruka ukradena nakon čega je on kloniran, a sve to prije nego je svjetlosni mač došao u ruke Maz Kanate.

Na drugoj Palaciovoj ilustraciji vidi se kako Luke Skywalker zuri u neku vrstu kapsule. Luuke nije bio jedini Skywalkerov dvojnik. Timothy Zahn je 2012. godine objavio kratku novelu naziva “Isprika” u kojoj je potvrdio postojanje mnogih klonova Lukea Skywalkera. Zahnova priča iz 2012. je auto ironična i napisana iz perspektive zlog dvojnika Luukea.

Ovaj umjetnički prikaz krađe i sudbine Lukeove ruke nakon nastavka “Imperija uzvraća udarac” otvaraju mogućnost za postojanjem više klonova ili priča o izgubljenom svjetlosnom maču što je uistinu uzbudljivo.