Odabrali smo 10 glumaca srednjih godina koji bi bili odlični akcijski junaci

Od nekih to nebi nikad očekivali, a za neke je izvjesno da će krenuti u tom smjeru

Postoje određeni stereotipi za različite filmske žanrove. Isto kao što nema neuglednih glavnih glumaca i glumica u romantičnim komedijama, tako svi znaju da zvijezde akcijskih filmova moraju biti mladi i nabildani frajeri, spremni barem imitirati neku borilačku vještinu. Ako je već nisu dovoljno dobro savladali u stvarnom životu.

Ne postoji puno holivudskih glumaca koji su u kasnijoj fazi svoje karijere postali zvijezde nekog akcijskog serijala. Jedna od rijetkih iznimki je Liam Neeson koji se prije 7 godina pojavio u filmu “Taken”, potpuno neočekivanom hitu na kino blagajnama. Do danas su snimljena 3 nastavka, i iako je posljednji bio suvišan, prva 2 su zaista dobri.

Kasna žanrovska tranzicija

Neeson je time dokazao da i glumci koji su veći dio karijere proveli glumeći u drukčijim tipovima filmova mogu uspješno napraviti tranziciju u žanr akcijskih spektakala. U posljednje vrijeme sličnu su stvar pokušali napraviti i još neki glumci poput Seana Penna, Kevina Costnera i Johna Cusacka, no mogu li oni postići Neesonov uspjeh?

Donosimo popis 10 glumaca i glumica koji polagano ulaze u ozbiljnije godine, a za koje mislimo da bi bili odlični protagonisiti nekog akcijskog filma.

1. Bryan Cranston

Bryan Cranston

Postojalo je vrijeme kad smo Bryana Cranstona znali samo kao nervoznog i dobroćudnog oca iz serije “Malcolm u sredini”. Tad nam je bilo nezamislivo da bi mogao glumiti nekoga poput Waltera Whitea u “Breaking Bad”, a to se na kraju pokazala kao uloga njegovog života. Cranston se posljednjih godina pojavljivao u filmovima poput “Godzille” i “Arga”, ali rado bi ga vidjeli i kao akcijskog junaka. Malo tko može zvučati prijeteće preko telefona poput njega.

2. Daniel Day-Lewis

daniel-day-lewis-3

Zvuči kao skeč sa Saturday Night Livea; Daniel Day-Lewis, jedini čovjek sa tri Oskara za najboljeg glumca, odbacuje prestižne ponude kako bi glumio akcijskog junaka koji ubija više nego što priča. OK, jasno nam je ovako profiliranom glumcu nije potreban takav zaokret u karijeri, ali bilo bi iznimno kul vidjeti ga u ulozi nekog fajtera. “Last Of The Mohicans” i “Gangs Of New York” već su pokazali da zna dobro odraditi juriš u bitku.

3. Uma Thurman

uma thurman

Zar je stvarno potrebno bilo šta objašnjavati ovdje? Zaljubili smo se u Umu Thurman u “Kill Billu” gdje nas je u potpunosti zavela svojim umijećem rezanja grkljana sabljom. Kombinacija njenog zavaravajuće plahog lica i poznavanja borilačkih vještina kombinacija su koja se jednostavno mora ponovno iskoristiti. Što prije.

4. Viggo Mortensen

lotr-viggo

Viggo Mortensen poznat je po tome što je iznimno izbirljiv kod uloga, pa je tako već odbio ponude za “Wolverine” i Snyderova “Supermana”. No s obzirom da tečno govori španjolski, rado bi ga vidjeli u zaraslom i zapuštenom izdanju kako glumi kauboja u nekom modernom vesternu.

5. Benicio Del Toro

benicio-del-toro

Benicio Del Toro je često glumio neke opasne tipove (sjećate ga se u “Trafficu”?) i uvijek je imao auru nekog kul, samozatajnog ali nepredvidivog frajera. Rijetko kad smo ga vidjeli uzrujanog, a lako možemo zamisliti scenarij u kojem mu javljaju da mu je pola obitelji pobijeno, a on kreće u krvavu, ali potpuno smirenu osvetu.

6. Gary Sinise

gary sinise

Prvi put smo ga gledali u devedesetima kao poručnika Dana u “Forrest Gumpu”, a posljednih godina ga najčešće viđamo na TV-u u seriji “CSI: New York”. Zbog toga je zapostavio svoju filmsku karijeru, ali zbog uloga negativaca u prošlosti, lako ga možemo zamisliti da nešto slično odglumi u akcijskoj varijanti.

7. David Morse

davidmorse

Ovaj glumac je tijekom svoje karijere glumio razne profile likova – od policajaca i zatvorskih čuvara do kriminalaca i potencijalnih serijskih ubojica. No u sebi ima nešto zbog čega može jednako dobro odglumiti ulogu i u nekom obiteljskom filmu. Kad se to dvoje poveže, dobivamo potencijalnu priču u stilu “Takena”; nježni div koji prestaje biti toliko nježan kad se zaprijeti njegovoj obitelji.

8. Dennis Quaid

dennis quaid

Dennis Quaid dosad nije baš imao puno prilika pokazati svoju borbenu stranu na filmu pa nismo ni sigurni koliko bi dobro funkcionirao u akciji. Ali zato smo nedavno vidjeli njegovu borbenu stranu van filma, i samo na temelju toga nam je kristalno jasno da bi ovaj glumac vrlo lako mogao odraditi ulogu nekog podivljalog tate iz predgrađa koji sa sačmaricom kreće u osvetnički pohod.

9. Bill Paxton

Bill-Paxton-Agents-of-SHIELD

Sa svojim snažnim teksaškim naglaskom i vojničkim crtama lica, Bill Paxton bi bio odličan neočekivani junak akcijskih filmova. Iako je dosad uglavnom bio zapažen u sporednim ulogama, mislimo da bi vrlo dobro mogao odraditi nekog zaboravljenog osvetnika koji se vraća da bi naplatio dug iz prošlosti.

10. Pam Grier

pam_grier_2

Jedna od najseksipilnijih glumica iz sedamdesetih, Pam Grier je u mladosti već nakupila uloga gdje je mlatarala pištoljem (“Coffy”, “Foxy Brown”, “Friday Foster”). No s godinama se polako prebacila na drame i komedije, sve dok je Tarantino nije vratio u život s odličnom ulogom u filmu “Jackie Brown” iz 1997. Danas Pam Grier ima 65 godina, i čini nam se da je došlo savršeno vrijeme za ulogu umirovljene pravednice koja je prisiljena obrisati prašinu sa svog arsenala oružja kako bi vratila stvari u red.