Održana velika aukcija rijetkih stripova. Primjerak prvog broja Spider-Mana prodan za više od milijun funti

Prodan je i prvi broj Supermana, kao i stripovi u kojima se po prvi put pojavljuju The Flash i Wonder Woman

FOTO: Screenshot/YouTube

Rijedak primjerak prvog izdanja stripa “The Amazing Spider-Man” prodan je za više od milijun funti na online aukciji Heritage Auction Housea, održanoj 11. siječnja.

Kako piše Guardian, ovaj strip, objavljen u ožujku 1963., dosegao je, ako govorimo isključivo o Spider-Man izdanjima, rekordnih 1,38 milijuna dolara (1,1 milijun funti) na aukciji. Inače, to je jedan od samo dva primjerka prvog broja stripa, čije je stanje agencija za ocjenjivanje očuvanosti stripova Certified Guaranty Company (CGC) ocijenila “skoro savršenim/savršenim”.

“Bilo je očito da je ovaj strip prilika koja se vjerojatno neće opet pojaviti, a konačna postignuta cijena to i dokazuje”, rekao je Barry Sandoval, potpredsjednik Heritage Auctions, tvrtke koja je vodila aukciju.

Wikimedia Commons

Objavljeno više od 900 brojeva stripa

Ovaj je strip prodan gotovo tri puta skuplje od primjerka čije je stanje ista agencija ranije ocijenila “skoro savršenim”, a koji je prodan u srpnju prošle godine za 520.380 USD (410.184 GBP).

Peter Parker i njegov alter ego Spider-Man, koje su stvorili Steve Ditko i Stan Lee, prvi su put bili predstavljeni u izdanju antologijske serije Amazing Fantasy iz kolovoza 1962., koju je izdao čuveni Marvel. U seriji stripova “The Amazing Spider-Man”, pokrenutoj nekoliko mjeseci kasnije, objavljeno je do danas više od 900 brojeva stripa.

Na istoj aukciji je na prodaju bio i rijedak primjerak prvog broja Supermana. Stanje tog primjerka od agencije je ocijenjeno kao “dobro/vrlo dobro”, a izdanje je prodano za 2,34 milijuna dolara (1,8 milijuna funti). Objavljen 1939. od strane DC Comicsa, bio je to prvi broj samostalne serije junaka i prvi strip posvećen u potpunosti jednom junaku.

Prvo pojavljivanje The Flasha

Od drugih zanimljivih stripova prodanih na istoj aukciji vrijedi izdvojiti primjerak stripa Showcase No 4, u kojemu se po prvi put pojavljuje Barry Allen (The Flash). Dosegao je rekordnih 900.000 dolara (709.173 funti), dok je primjerak stripa All-Star Comics br. 8 iz 1942., s prvim pojavljivanjem Wonder Woman, prodan za 1,5 milijuna dolara (1,18 milijuna funti).

“Svjedočiti prvoj prodaji stripova u iznosu od milijun dolara ove godine, pa još i rekordne cijene koje je postigao The Amazing Spider-Man No 1 i Showcase No 4, dokaz su duboke povezanosti kolekcionara s ovim kulturnim draguljima,” rekao je predsjednik CGC-a Matt Nelson.

Strip “The Amazing Spider-Man” br. 1 prepričava Spider-Manovu priču o podrijetlu, a u stripu se pojavljuju i članovi superherojskog tima The Fantastic Four. Nelson je za New York Post rekao da ovo izdanje “doslovno predstavlja lansiranje priče koja je potrajala desetljećima, tako da povijesno gledano, taj broj ima neprocjenjivu važnost u svemiru Spider-Mana.”

Dodao je i kako je, na današnjem tržištu, nabava takvog primjerka “prilika koja se pruža jednom u životu”.