Odsad možete posjetiti trenutačno najvažniju školu u Velikoj Britaniji, onu Williama Shakespearea

Škola je nedavno obnovljena i izgleda fantastično

The former King Edward VI Grammar School and Guildhall where British poet and playwright William Shakespeare attended is pictured in Stratford-upon-Avon central England on April 12, 2016.
William Shakespeare's hometown is bracing for a surge in visitors from around the world this month as it marks 400 years since the death of the foremost playwright in the English language. A parade to Shakespeare's grave and fireworks will round off a day of theatre, dancing, music and parades in the picture-postcard streets of Stratford-upon-Avon. Some of Britain's finest actors are returning to the town's Royal Shakespeare Theatre to perform his most celebrated scenes, in a special show on the April 23 anniversary.
 / AFP PHOTO / Jack Taylor / To Go with AFP story by ROBIN MILLARD
FOTO: AFP

Škola u kojoj je William Shakespeare učio “malo latinskog i još manje grčkog”, kako ga je često zezao njegov prijatelj Ben Jonson, otvorit će svoja vrata javnosti povodom 400. obljetnice smrti slavnog pisca, piše Guardian.

“Ne otvaramo muzej”, rekao je Bennet Carr, ravnatelj škole kralja Edvarda VI. istaknuvši kako će škola i dalje nastaviti sa svojim uobičajenim aktivnostima. “Samo ćemo pustiti posjetitelje u svoj svijet.”

Najvažnija zgrada u Britaniji

No, i učitelji i djeca dosad su se na ovakve aktivnosti već naviknuli s obzirom na to da tu školu redovito posjećuju turisti. Jedini novitet će odasad biti taj što turisti od ovog vikenda posjećivati nedavno obnovljenu školu koju je povjesničar Michael Wood nazvao blagom opisavši je kao “jednu od najatmosferičnijih, najmagičnijih i najvažnijih zgrada u cijeloj Britaniji”.

Školu je posjetio i princ Charles
Školu je posjetio i princ Charles AFP

“Iako postoje dokazi da je Shakespeare iz škole izbačen prije nego što je uspio završiti kurikulum, ono što je ovdje naučio ostalo je s njim cijeli život”, rekao je Wood. “Čak je i u ssvojim posljednim djelima inspiraciju crpio iz priča koje je ovdje doživio ili naučio godinama ranije”, istaknuo je britanski povjesničar.

“Očekujemo oko 100.000 posjetitelja godišnje”, rekao je Carr koji živi svega nekoliko koraka od Shakespearove škole. “Dakle, to znači da će me 100.000 pari očiju gledati kako doručkujem. Ali, ne smeta me to, to dolati uz posao. Makar, nisam baš siguran kako će se s ovom pričom nositi moja žena”, našalio se.