Nekad je nužno odabrati stranu

Okej, svi čekaju Star Wars, ali i osim njega do kraja godine stiže hrpa filmova i serija; napravili smo pregled

Izdvojili smo najbolje filmove i serije koji izlaze ovog prosinca

Pred nama je prosinac koji donosi vrlo uzbudljivu ponudu filmova koji dolaze u kina, među kojima je svakako najočekivani novi Star Wars: The Last Jedi. No, prosinac donosi i hrpu serija koje ćemo moći gledati kod nas na trenutno najpopularnijim streaming servisima, Netflixu i Amazon Prime Video.

Ponuda je stvarno bogata, do kraja godine dolazi mnoštvo novih filmova i serija, a da bismo vam olakšali izbor, izdvojili smo one koji nam se čine najinteresantnijima. Ima ih stvarno puno, pogotovo ako se ubroje i nove sezone starih serija, stoga smo se usredotočili samo na nove filme i serije za koje mislimo da su vrijedne pažnje.

Što nas očekuje u kinima

Hvala vam na službi (7. prosinca)

Scenarist vrlo uspješnog filma Clinta Eastwooda American Sniper o životu najuspješnijeg američkog snajperiste Chrisa Kylea (Bradley Cooper) sada ima novu ratnu priču. Jason Hall ovoga puta nije samo scenarist nego je i redatelj, a u svom novom filmu prenosi istinite priče američkih vojnika za vrijeme boravka na bojištima Iraka, ali i borbama unutar samih sebe nakon povratka u normalan život.

Star Wars: The Last Jedi (14. prosinca)

Nesumnjivo jedan od najočekivanijih filmova ove godine je osma epizoda iz Star Wars Sage. The Last Jedi stiže u naša kina 14. prosinca kad ćemo saznati što se dalje dogodilo s Rey (Daisy Ridley) nakon što je upoznala Lukea Skywalkera. Mark Hamill će u ovom nastavku imati ozbiljniju ulogu po prvi puta nakon Return of the Jedi iz 1983., a u sporednim ulogama će se po prvi put u serijalu pojaviti face poput Benicia Del Tora i Lore Dern.

Naravno da serijal neće ovdje stati, slijedi Epizoda IX koju snima J.J. Abrams koja će biti zaključna u cijeloj priči povezanoj s Lukeom Skywalkerom. No također su najavljeni novi spin-off filmovi koji će nas bolje upoznati s likovima i svijetom Star Warsa. Već 25. svibnja stiže film o Han Solu u režiji Rona Howarda, a najavljen je i film koji bi se trebao pozabaviti prošlošću Obi-Wan Kenobija. U slučaju da fanovima Star Wars serijala ni to neće biti dosta, već je najavljena i nova Star Wars trilogija.

Ferdinand (21. prosinca)

Netom prije božića stiže novi animirani film koji bi mogao podjednako zabaviti i klince i odrasle. Radi se o novoj fantastičnoj avanturi sa životinjama kao glavnim likovima, u režiji Carlosa Saldanhe, za Oscara nominiranog redatelja koji je dosad režirao Ice Age i njegova tri nastavka, te Rio.

Priča prati ogromnog bika koji nije nimalo usredotočen na borbu protiv matadora. Umjesto toga je nježna duša koja koja radije miriši cvijeće i uživa u društvu prijatelja. Kad ga zatoče i odvedu s namjerom da se bori u koridi, Ferdinand čini sve kako bi se vratio obitelji u čemu mu pomaže skupina neobičnih životinjica.

Što nas očekuje na Netflixu

Dark (1. prosinca)

https://www.youtube.com/watch?v=zy0b9e40tK8

Već 1. prosinca na Netflix dolazi nova njemačka serija koja bi, sudeći po traileru mogla oduševiti gledatelje. Prilično je sigurno da će se svidjeti i gledateljima naviknutima na skupe američke produkcije, jer po dosad viđenom, njemački Dark po vizualima, atmosferom i produkcijom ne zaostaje za američkim serijama. Po onom što se da naslutiti iz trailera, serija prilično podsjeća na Netflixovu hit seriju Stranger Things.

I ovog puta je u prvom planu grupa klinaca, a cijela priča počinje kad iz njihovog mjestaša Windena pod neobičnim okolnostima nestane jedan od njihovih prijatelja. Za razliku od Stranger Things, u Darku nema čudovišta iz druge dimenzije, nego se umjesto toga bavi putovanjem kroz vrijeme i misterioznim događajima koji se događaju svake 33 godine.

Voyeur (1. prosinca)

Voyeur je dokumentarac s odlično snimljenim igranim elementima o Geraldu Foosu, vlasniku motela u Coloradu koji je godinama potajno promatrao svoje goste kroz posebno ugrađene rešetke u stropovima. Dokumentarno-igrani film u režiji Mylesa Kanea i Josha Kouryja bazira se na knjizi The Voyeur’s Motel poznatog američkog novinara Gaya Talesea.

Foos je desetljećima špijunirao svoje goste, posebno zainteresiran za njihove seksualne aktivnosti. Kad je razotkriven, Foos se branio objašnjenjem da se zapravo bavio istraživanjem seksualnih navika ljudi.

Wormwood (15. prosinca)

Šestodijelna serija snimljena u stilu dokumentarca istražuje granice našeg poimanja prošlosti kroz obiteljsku priču o čovjeku koji je proveo šezdeset godina pokušavajući otkriti detalje misteriozne smrti njegova oca.

U ovoj doku-drami Oscarom nagrađeni redatelj Errol Morris (The Fog of War) ponovno otvara pitanje o smrti američkog biokemičara Franka Olsona, za kojeg se isprva činilo da je počinio samoubojstvo bacivši se s prozora svoje hotelske sobe u New Yorku 1953. No od tada su na vidjelo izašli novi detalji koji ukazuju na to da je Olson zapravo bio ubijen. Wormwood ulazi u detalje te priče koja otkriva tajne CIA-ja i njihovih programa u kojima su eksperimentirali s LSD-om i kontrolom uma.

Bright (22. prosinca)

Bright već u samom startu obećava da će biti veliki hit. Dovoljno govori činjenica da je u glavnoj ulozi Will Smith, što samo po sebi znači da će film biti vrlo dobro popraćen, od strane gledatelja, ali i od strane kritičara. Dodatni adut mu je to što ga je režirao David Ayer, redatelj filmova Fury, End of Watch i Suicide Squad.

Radnja filma se odvija u fantastičnoj alternativnoj stvarnosti u kojoj osim ljudi obitavaju i orci, vile i slična bića. Will Smith je u tom svijetu policajac Daryl Ward, a njegov partner je ork Nick Jakoby kojeg glumi Joel Edgerton (Warrior, Black Mass, The Gift). Netflix je očito u ovoj priči prepoznao veliki potencijal, obzirom da su u snimanje uložili devedeset milijuna dolara, čime je Bright postao najskuplji Netflixov film dosad.

Što još stiže na Netflix?

Za one koji se žele prisjetiti malo starijih dobrih filmova, tu su još i klasici poput Kubrickovog Full Metal Jacket (1. prosinca), V for Vendetta (1. prosinca) te film koji je proslavio Jima Carreya, Ace Ventura (1. prosinca). Guardians of the Galaxy 2 na Netflix stiže 5. prosinca, a svakako moramo istaknuti i drugu sezonu BBC-jevog spektakularnog dokumentarca Planet Earth koji na Netflix stiže točno na Božić. Novih sadržaja koji dolaze na Netflix u prosincu je zaista mnogo, a sve ih je u svojem popisu pobrojao Variety.

Što gledati na Amazon Prime Video?

Apocalypse Now (1. prosinca)

Amazon se više orijentirao na starije naslove, ali i među njima ima bisera. Prvog dana prosinca stiže apsolutni ratni klasik redatelja Francisa Forda Coppole u kojem su jedne od svojih najboljih uloga ostvarili Marlon Brando, Robert Duvall i Martin Sheen.

Naizgled tipični film o ratu u Vijetnamu ispostavio se kao mnogo više od toga. Film su obilježile spektakularne akcijske scene, a ona u kojoj marinci svojim helikopterima ulijeću u vijetnamsko selo dok iz zvučnika trešti glazba Richarda Wagnera jedna je od najlegendarnijih u povijesti filma. Ne treba izostaviti ni poznatu rečenicu koju Robert Duvall izgovara s kaubojskim šeširom na glavi i gol do pasa koja je također ušla u pop kulturu: “I love the smell of napalm in the morning”.

Rocky serijal (1. prosinca)

U svojoj arhivi klasika, Amazon Prime Video od sljedećeg mjeseca nudi serijal od prvih pet filmova o Rockyju. O tom serijalu ne treba odviše duljiti, Sylvester Stallone se tim filmovima proslavio čak i prije nego što je postao popularan kao Rambo, a za ulogu i scenarij prvog filma je nominiran za Oscara.

Među ostalim klasicima dostupnima od prosinca na Amazone Prime Video isplati se izdvojiti Moonstruck, možda i najbolji film Nicolasa Cagea, zatim Krvavi sport koji je proslavio Jean-Claudea Van Dammea i stvorio od njega jednu od najvećih akcijskih zvijezda.

Na prvi dan prosinca stižu također i sada već kultni klasici Kad jaganjci utihnu, u kojem je Anthony Hopkins ostvario vjerojatno svoju najprepoznatljiviju ulogu kao Hannibal Lecter, te Titanic kojeg mnogi smatraju najromantičnijim filmom novijeg doba. Scenu u kojoj Leonardo DiCaprio i Kate Winslet stoje na pramcu broda sigurno će mnogi voljeti još jednom pogledati.