Oliver Stone ove godine stiže na Sarajevo Film Festival (i tamo će mu biti dodijeljena počasna nagrada)

Čuveni redatelj dobit će počasno Srce Sarajeva za doprinos filmu

US director Oliver Stone speaks to reporters as he arrives for a reception for the Cinema for Peace Foundation on February 12, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
FOTO: AFP

Ove godine Sarajevo Film Festival slavi 23. obljetnicu, a poznate filmske face ugostit će od 11. do 18. kolovoza. Na službenim stranicama objavili su da će između ostalih ugostiti i Olivera Stonea kojem će biti uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva za redateljev izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Trostuki oskarovac (Ponoćni ekspres, Vod smrti, Rođen 4. srpnja) u svojoj biografiji ima više od 20 dugometražnih filmova, a poznat je po beskompromisnom pristupu škakljivim temama, od surovih prikaza brutalnosti ratnih sukoba, do političkih kontroverzi.

Često je u svojim filmovima kritizirao američku unutarnju i vanjsku politiku te ponudio svoje viđenje ključnih političkih igrača. Tako je snimio biografije dvojice američkih predsjednika, Richarda Nixona i Georgea W. Busha, a dosta prašine podigao je i dramom o zviždaču Edwardu Snowdenu.

Osim Stonea, i John Cleese dobiva Srce Sarajeva

Valja spomenuti i njegove jednako intrigantne dokumentarce, koji uključuju tri filma o Fidelu Castru, dvanaestosatnu seriju Neispričana povijest Sjedinjenih Američkih Država, te nedavno prikazane Intervjue s Putinom gdje kroz četiri jednosatne epizode pretresa pitanja o napetom odnosu SAD-a i Rusije s ruskim predsjednikom.

Kao što je ranije objavljeno, osim Oliveru Stoneu, na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu Počasno Srce Sarajeva bit će dodijeljeno i legendarnom britanskom komičaru Johnu Cleeseu.