Onaj hotel u kojem je Nicholson ubijao u Isijavanju uskoro postaje muzej

Projekt će koštati 24 milijuna dolara, a Elijah Wood je jedan od investitora

FOTO: YouTube

Vlasnici hotela Stanley koji se nalazi u gradiću Estes Park (savezna država Colorado), hotela koji je Stevenu Kingu poslužio kao inspiracija doj je pisao Isijavanje, odlučili su taj hotel pretvoriti u tematski muzej posvećen hororu.

U taj se projekt namjerava uložiti 24 milijuna dolara, a ta institucija bi trebala funkcionirati po ključu javno-privatnog parnerstva jer menadžment hoteli planirati ostvariti suradnju s Filmskom akademijom Colorado. Navodno su Elijah Wood i Simon Pegg prepoznali vrijednost ovog budućeg filmskog centra i odlučili u isti ući kao investitori.

Kultni horor koji svojevremeno i nije bio baš toliko kultni

Kingov roman inače govori o piscu koji poludi za vrijeme svog boravka u hotelu Overlook. On je u taj hotel došao sa svojom ženom i njihovim sinom kako bi preko zime u njemu radio kao domar. Tu knjigu, koja je 1977. bila bestseller, Kubrick je adaptirao za filmsko platno, a Jack Nicholson je upravo u tom filmu ostvario jednu od svojih upamćenijih uloga karijere.

Hotel Stanley u Estes Parku
Hotel Stanley u Estes Parku Wikipedia

Inače, koliko god mi danas taj film voljeli i govorili o njemu kao kultnom ostavrenju američke žanrovske kinematografije, tome nije baš uvijek bilo tako. Kad je Usijanje, naime, izašlo izazvalo je dosta podijeljene reakcije. Stanley Kubrick i Shelley Duvall tad su bili nominirani za Zlatnu malinu. Srećom, situacija se kasnije promijenila.

Možda još jedna zanimljivost koju je zgodno znati. Dok se radnja Kingova romana odvija u hotelu Stanley, Kubricku je u svojstvu scenografije poslužio jedan hotel koji se nalazi više od tisuću milja dalje, u Kaliforniji. Hotel se inače zove Ahwahnee i nalazi se u nacionalnom parku Yosemite, ali čini se da se srami svoje filmske prošlosti s obzirom da se nigdje ne navodi da je upravo taj hotel poslužio kao mjesto radnje kultnog Kubrickovog filma.