Dečki iz Zagreba koji snimaju SF film posvećen Blade Runneru pokušavaju skupiti novac preko Kickstartera, ide im dobro

Film snimaju već tri godine, a financiranje projekta je teško

FOTO: Borko Vukosav

Prije nekoliko mjeseci, pisali smo o našim mladim filmašima Luki Hrgoviću i Dinu Juliusu koji rade na jednom vrlo zahtjevnom, ali jako zabavnom projektu. Riječ je o kratkometražnom znanstveno fantastičnom filmu smještenom u svijet Blade Runnera, pod naslovom Slice of Life. Godinama rade na njemu i imali su malih problema s financiranje projekta, a kada su odlučili skupiti donacije putem stranih crowdfunding servisa, u tome ih je spriječio domaći bankovni sustav.

Sada su konačno uspjeli. Jučer su pokrenuli Kickstarter kampanju i u jednom danu skupili preko četiri tisuće dolara od ukupnih 25 tisuća, koliko iznosi budžet snimanja. Njihov film, kojeg uglavnom snimaju na improviziranom setu u Lukinoj garažu u predgrađu Zagreba, baziran je na praktičnim specijalnim efektima, stoga su njihovi donatori većinom fanovi takvih specijalnih efekata i obožavatelji znanstveno fantastičnog žanra.

Imaju potporu globalne zajednice nezavisnih filmaša


“Stalno nam stižu mailovi potpore, u inboxu je totalna ludnica”, rekao nam je Luka. “Predstavnici Kickstartera su nam javili kako će idući tjedan naš projekt staviti na naslovnu stranicu sajta”, kaže. To znači da imaju više nego dobre šanse da skupe potreban iznos. Naime, u manje od jednog dana skupili su gotovo petinu iznosa, a do kraja njihove kampanje za donacije ostalo je još 29 dana.

Njihov posao je snimanje reklama za razne agencije, dok je Slice of Life skup hobi kojim se bave samo u slobodno vrijeme, kojeg imaju malo, pa se snimanje razvuklo na nekoliko godina. Luka i Dino su proces snimanja svojeg filma, s naglaskom na izradi rekvizita i efekata, već nekoliko godina predstavljali na jednom međunarodnom online forumu za specijalne efekte, čiji su članovi impresionirani njihovim radom.

Film prati jedan dan u životu policajca koji živi u distopijskom Los Angelesu budućnosti, isti kakav smo gledali u Blade Runneru Ridleya Scotta. U filmu glume domaći glumci, ali nema dijaloga, sav fokus je na vizualima. Prođe li Kickstarter kampanja uspješno, za nekoliko mjeseci konačno ćemo vidjeti završeni Slice of Life, mali film koji je već sad prilično zainteresirao svjetsku zajednicu nezavisnih filmaša.