Oni tipovi koji su odbili potporu Ministarstva kulture za Fališ, sad su pokrenuli crowfunding kako bi skupili lovu za taj festival

Crowdfundingom namjeravaju prikupiti 15 tisuća američkih dolara

FOTO: Facebook Fališ

Organizatori šibenskog Festivala alternative i ljevice (FALIŠ) pokrenuli su u ponedjeljak kampanju prikupljanja sredstava (crowdfunding) za organizaciju petog izdanja festivala budući da im je Ministarstvo kulture ponudilo potporu od samo 10.000 kuna.

Udruga FALIŠ, koja je od 2013. organizirala četiri festivala alternative i ljevice u Šibeniku, priopćila je da je cilj kampanje “Nemoj da fališ/Don’t fail” prikupiti 15.000 američkih dolara, odnosno dvije trećine sredstava neophodnih za održavanje festivala na dosadašnjoj programskoj i produkcijskoj razini.

Kažu da je nuđena potpora Ministarstva sramotna

Na kampanju su se odlučili, navode, nakon što im je Ministarstvo kulture kao potporu ponudilo “sramotan” iznos od 10.000 kuna. “Da bi uopće održali peti FALIŠ, prinuđeni smo zatražiti pomoć publike i prijatelja Festivala”, ističu organizatori.

Podsjećaju da im je Ministarstvo kulture potkraj prošle godine značajno smanjilo ionako malena sredstva i da su zbog toga taj novac odlučili vratiti. “Uvredljivi i jeftini pokušaj da nas se ‘primiri’ svotom s kojom praktički ne možemo ništa, bio nam je okidač”, stoji u priopćenju.

Može se donirati od 10 do 1000 dolara

“Ne” Ministarstvu kulture značilo je “da” još jednoj borbi, poručuju organizatori i pozivaju u pomoć sve koji misle da FALIŠ festival treba opstati. Moguće je donirati od 10 dolara, za što će donatori biti nagrađeni priznanjem, pa do 1000 dolara, za što će dobiti četverodnevni smještaj u Šibeniku za vrijeme FALIŠ-a.

“Festival alternative i ljevice Šibenik može se održati s manje novca nego što je zbilja potrebno, ali se bez novca ne može održati nikako”, zaključuju organizatori uz slogan “Ako vam je dobro, onda ništa. Ako nije, nemoj da FALIŠ”.