Originalna ilustracija Malog princa Antoinea de Saint-Exupéryja bit će izložena prvi put u povijesti

Nakon toga bit će ponuđena na dražbi u Parizu

FOTO: YouTube

Originalna ilustracija Malog princa Antoinea de Saint Exupéryja bit će izložena prvi put u povijesti, piše Guardian. Jedan od omiljenijih književnih likovaslici prikazan je na toj kako stoji u pustinji okružen dinama dok mu se šal vijori na vjetru.

Saint- Exupéry napisao je i ilustrirao priču o Malom princu 1942. kad su on i njegova žena Consuelo živjeli na Long Islandu. Još i danas popularna priča o malom vanzemaljcu koji u pustijinji upoznaje unesrećenog pilota i priča mu o svom osebujnom životu objavljena je u travnju 1943. godine.

A već je tad autorica Mary Poppins, PL Travers, u New York Herald Tribuneu predvidjela da će ta priča obasjati djecu i pogoditi ih u neko mjesto koje nije um.

Originalna ilustracija Malog princa
Originalna ilustracija Malog princa Artcurial

Knjiga je postala neviđeni hit

Autor Malog princa poginuo je u akciji 1944. (bio je pilot), a njegova priča postala je nakon njegove smrti jedna od najčitanijih knjiga na svijetu. Prevedena je na čak 370 jezika i prodana u više od 145 milijuna primjeraka.

Saint-Exupéryjevog manuskripta dokopala se potom njujorška knjižnica Pierpont Morgan dok je originalne ilustracije njegova žena ponijela sa sobom kad se vraćala u Francusku.

Ilustracija ide na dražbu krajem svibnja

Potpisana originalna ilustracija izvedena u tehnici vodenih boja, koja, dakle, pripada obitelji Consuelo Saint-Exupéry, zapravo je 87. stranica iz originalne edicije knjige koja korespondira s tekstom u kojem pripovjedač i Mali princ razgovaraju o dječakovoj smrti.

Saint-Exupéry slikan nakon nesreće koja je inspirirala priču o Malom pricu
Saint-Exupéry slikan nakon nesreće koja je inspirirala priču o Malom pricu wikipedia

“Te noći nisam primjetio kad je pošao. Pobjegao je nečujno. Kada sam uspio sustići, išao je odlučno, brzim korakom. Rekao mi je samo: Ah! Tu si… I uze me za ruku. Ali se još mučio: Griješiš. Bit će ti teško. Izgledat ću kao da sam mrtav, a to neće biti istina…”

Francuska aukcijska kuća Artcurial izložit će tu ilustraciju Antoinea de Saint-Exupéryja od 3. do 9. svibnja u New Yorku. “Ova ilustracija pokazuje kultnu sliku mladog junaka. Pobjegao je u noć bez glasa i sam se zaputio među dine. Uskoro će nestati i atmosfera je napeta”, rekao je Guillaume Romaneix.

Na dražbi će se ponuditi 31. svibnja u Parizu, a očekuje se da će postići cijenu od 60.000 dolara.