Originalni poster filma Dracula postao je najskuplji u povijesti; netko ga je kupio za pola milijuna dolara

Kultni poster sa slikom Bele Lugosija star je 86 godina

Jedna obitelj iz La Mese u Californiji, koji očito jako pazi na svoje postere, nedavno je prodala poster filma Dracula iz 1931. godine, za 525.800 dolara. Originalni poster u savršenom izdanju prodan je na aukciji u Dallasu za nevjerojatnih pola milijuna dolara, čime je postao najskuplji filmski poster ikad prodan.

Poster star 86 godina prikazuje Belu Lugosija u ulozi Dracule, koja je označila njegovu karijeru, a tek je jedan od dva preostala primjerka. Prodan je 18. studenog na aukciji dalaške aukcijske kuće Heritage Auctions koja se bavi prodajom kolekcionarskih predmeta, no tek se posljednjih dana vijest našla u američkim medijima.

Poster Dracule prodan za više od pola milijuna dolara Heritage Auctions

Jedan od prvih filmova koje je gledao

Iz Heritage Auctions navode kako je poster na aukciju dala obitelj Georgea J. Mitchell Jr-a, amaterskog filmaša i fotografa koji je bio u posjedu postera od 1950. Njegov sin, Arthur Mitchell iz kalifornijske La Mese izjavio je kako je njegov otac volio horor filmove, te da mu se film Dracula urezao u pamćenje budući da je to bio jedan od prvih filmova koje je gledao.

Bela Lugosi je i za današnje naraštaje utjelovljenje grofa Dracule. Istina, prije njega ga je glumio Max Schreck, no Lugosi je uspio stvoriti prepoznatljivi imidž Dracule koji traje do danas.

Svoju karijeru najpoznatijeg vampira započeo je na Broadwayju, da bi kasnije tu ulogu prenio u mnoge filmove i serije kroz puna dva desetljeća, često glumeći Draculu. Od kad se prvi put u toj ulozi pojavio 1931., mnogi glumci su nastojali imitirati njegov stil.