Osobne stvari Eltona Johna prodane na aukciji za gotovo 8 milijuna dolara

Jedan je kupac dao gotovo 100.000 dolara za njegove srebrne čizme s monogramom

FOTO: Anadolu via AFP

Osobni predmeti glazbene ikone Eltona Johna prodani su na aukciji u New Yorku za skoro 8 milijuna dolara. Jedan je kupac dao gotovo 100.000 dolara za njegove srebrne čizme s monogramom, a drugi oko 2 milijuna dolara za triptih uličnog umjetnika Banksyja iz njegove osobne kolekcije.

Aukcijska kuća Christie’s do 28. veljače vodi seriju od osam aukcija osobnih stvari 76-godišnjaka, uključujući glam rock kombinezon boje slonovače i zlata iz ranih 1970-ih, koji je dizajnirala Annie Reavey, a koji je prodan na aukciji za 12.600 dolara.

Dok su entuzijastični kolekcionari davali ponude u srijedu, Johnov je klavir postigao više od 200.000 dolara, a sunčane naočale, ključni element pjevačeva prepoznatljivog izgleda, pronašle su kupca za 22.680 dolara – deset puta više od početne procjene.

Većina predmeta je iz njegove kuće

Većina predmeta dolazi iz njegove luksuzne kuće u Atlanti u Georgiji koja mu je služila kao baza za američke turneje, a koju je nedavno prodao.

S djelima umjetnika Keitha Haringa, Andyja Warhola, Roberta Mapplethorpea i Richarda Avedona, kolekcija koju je skupio sa suprugom Davidom Furnishom pokazuje ukus para za suvremenu umjetnost.

Anadolu via AFP

Legendarni glazbenik, poznat po hitovima poput “Your Song”, “Rocket Man” i “Sacrifice”, kao i po kitnjastim kostimima i predanosti borbi protiv HIV/AIDS-a, završio je svoju oproštajnu turneju prošle godine.

Osobne kolekcije ikona pop kulture postale su redovita pojava u vrhunskim svjetskim aukcijskim kućama.

Prošlog rujna tisuće predmeta koji su pripadali pokojnom frontmenu grupe Queen Freddieju Mercuryju prodane su za 40 milijuna funti (50,4 milijuna dolara), objavio je Sotheby’s.