OTIŠAO JE LEONARD COHEN

Legendarni glazbenik je umro u noći na petak u 82. godini

Canadian singer Leonard Cohen acknowledges applauses before the concert "A Tribute to Leonard Cohen"  at the Jovellanos Theatre in Gijon, on October 19, 2011. Cohen will receive the Prince of Asturias Award for Letters from Spain's Crown Prince Felipe during a ceremony on October 21, 2011 in Oviedo.  AFP PHOTO / JAVIER SORIANO / AFP PHOTO / JAVIER SORIANO
FOTO: AFP

Leonard Cohen, legendarni kanadski glazbenik i pjesnik, poznat kao jedan od najvećih vizionara među umjetnicima svog naraštaja, umro je u noći na petak u 82. godini, objavljeno je na njegovoj stranici Facebooka.

“S velikom tugom javljamo da nas je napustio legendarni pjesnik, skladatelj i umjetnik Leonard Cohen. Izgubili smo jednog od najuglednijih i najplodonosnijih vizionara”, piše u priopćenju objavljenom na njegovu Facebooku.

Počeo je s pisanjem poezije

Njegove su balade često bile tužne, ali i pune romantike. Generacije su obožavale njegove najpoznatije pjesme kao što su “Suzanne”, “So Long Marianne” i “Bird on the Wire” koju su izvodili mnogi glazbenici, među njima i Johnny Cash i Joe Cocker.

Rođen je 21. rujna 1934. u imućnoj židovskoj obitelji u Montrealu. Studentske godine je posvetio pisanju poezije. Objavio je nekoliko zbirka pjesama, ali mu one nisu mogle osigurati sredstva za život pa je svoj spisateljski dar ugradio u glazbu. Kada se sredinom 60-ih doselio u New York počeo je uspješnu karijeru kantautora.

Posljednji album prije manje od mjesec dana

Cohen je u svojim pjesmama progovarao o tuzi kao o svojoj duhovnosti, a poslije se zanosio i idejama socijalne pravednosti. U svom posljednjem albumu “You Want It Darker” Cohen razmišlja o vlastitoj smrti.

Album je izašao 21. listopada, nekoliko mjeseci nakon smrti Marianne Ihlen, Norvežanke s kojom je živio na grčkom otoku Hydri i koja mu je bila nadahnuće za pjesmu “So Long, Marianne”. Na tom albumu kaže da je spreman za svoje posljednje putovanje: “Hineni, hineni, My Lord” (“Dolazim ti, Bože”, na hebrejskom).

Njegov sin Adam, koji je surađivao s njim na posljednjem albumu, u priopćenju je napisao kako mu je otac umro spokojno u svom domu u Los Angelesu i sa spoznajom da je napravio jedan od svojih najboljih albuma. “Pisao je do zadnjih trenutaka sa svojim jedinstvenim smislom za humor,” napisao je Adam u priopćenju za Rolling Stone. Robert Kory, Cohenov menadžer, poručio je kako će njegova djela sigurno inspirirati generacije koje dolaze.

Ostao bez oca s devet godina

Leonard Norman Cohen rođen je u Montrealu 21. rujna 1934., odrastao je u dobrostojećoj obitelji. Njegov otac Nathan, čija je obitelj emigrirala iz Kanade u Poljsku, bio je vlasnik uspješne trgovine za odjeću, a umro je kad je Leonard imao 9 godina. No, ostavio mu je financijski fond koji mu je omogućio da kasnije počne ostvarivati svoje književne i glazbene ambicije. Majka Masha bila je medicinska sestra litvanskog podrijetla, otac joj je bio rabin. “Imao sam vrlo mesijansko djetinjstvo”, znao je Leonard kasnije često reći, piše New York Times.

Leonard Cohen 1951. primljen je na Sveučilište McGill gdje je studirao engleski. Njegova prva knjiga poezije objavljena je u svibnju 1956., zvala se “Usporedimo mitologije”. Tada je još bio student. Drugu zbirku pjesama “The Spice-Box of Earth” objavio je pet godina kasnije.

Tijekom šezdesetih uglavnom je pisao poeziju i prozu i to uglavnom u kući na grčkom otoku Hydra sve do 1967. kada se, frustriran zbog slabe prodaje knjiga, seli u New York i počinje glazbenu karijeru. Te godine objavio je i prvi album, “Songs of Leonard Cohen”. Tijekom bogate karijere Cohen je objavio 14 albuma i dobio je oko 40 nagrada, za poeziju i glazbu. U Kuću slavnih Rock’n’rolla primljen je 2008., a Grammy za životno djelo dobio je 2010. godine.