Jučer je otišao veliki Relja Bašić

Legendarni zagrebački glumac preminuo je s 87 godina

Noćas je, s 87 godina, umro Relja Bašić. Legendarni glumac diplomirao je na Akademiji u klasi dr. Gavelle. Još na faksu, 1955. godine, ušao je u ansambl HNK, u koji ga je uveo režiser Bojan Stupica. U središnjoj nacionalnoj kazališnoj kući ostao je do 1967., i u tih 12 godina odigrao je 498 predstava. Nakon što je otišao u samostalne umjetnike, glumio je u Komediji, ZKM-u, ITD-u i na Dubrovačkim ljetnim igrama. Pritom je i režirao šest predstava.

Šest godina kasnije, 1974., bio je jedan od suosnivača antologijskog Teatra u gostima, prvog privatnog putujućeg kazališta u zemlji. Cijelo to vrijeme snimao je i filmove. Debitirao je, također još na faksu, 1954. godine u Belanovom Koncertu, a prvu Zlatnu arenu dobio je 1966. za jednu od važnijih hrvatskih filmskih uloga uopće, u Berkovićevom Rondu. Četiri godine kasnije snimio je gospodina Fulira.

Nezgodan pad prije sedam godina

Ukupno, snimio je 56 domaćih filmova. Govorio je pet jezika i godinama je radio na koprodukcijama, odnosno u stranim produkcijama; između ostalih, i s najvećim filmašima. Snimao je, recimo, i s Richardom Burtonom i Liz Taylor.

Gospodin Bašić rođen je 1930. godine, u Zagrebu. Mama mu je bila Elly Bašić, pijanistica i najpoznatija pedagoginja po kojoj se i danas zove jedna zagrebačka muzička škola. Prezime je dobio po njezinom mužu, dirigentu Mladenu Bašiću.

Posljednjih sedam godina, nakon teškog pada pri kojem su mu pukli kuk i zdjelica, gotovo uopće nije izlazio iz stana u strogom centru Zagreba. Išao je “samo na preglede”, kako je govorio u intervjuima. Relja je za sobom ostavio suprugu Koraljku i kćeri Ninu i Niku.