Otvara se retrospektiva Márte Mészáros, pionirka mađarskog filma bavi se realnošću nekadašnje Istočne Europe

Nekad kontroverzna i negativno dočekana filmska ostvarenja danas slove kao značajan doprinos mađarskoj umjetnosti

FOTO: Screenshot/YouTube

Filmom “Usvojenje”, koji je bio laureat festivala u Berlinu 1975. i prvo mađarsko ostvarenje na tom festivalu, večeras se u MM centru otvara višemjesečna retrospektiva pionirke mađarskog filma Márte Mészáros.

Institut Liszt u suradnji s kinom Tuškanac i Studentskim centrom donosi deset naslova koji obrađuju fenomene društvene potlačenosti, ekonomska ograničenja i emocionalne izazove s kojima su se suočavale mađarske žene u poststaljinističkoj Mađarskoj.

Kako se ističe u najavi, autoričini filmovi bave se realnošću koja se u to vrijeme ignorirala u kinematografiji Istočne Europe, a podrazumijeva potlačenost žena, sukob urbanih i ruralnih kultura, antagonizam između birokracije i njezinih zaposlenika te raspad tradicionalnih obiteljskih struktura, ističe se u najavi.

Mađarska umjetnost

Nekad kontroverzna i negativno dočekana filmska ostvarenja danas slove kao značajan doprinos mađarskoj umjetnosti, tim više što vješto oslikani jaz između ideala i stvarnosti služi i danas kao vjerodostojan prikaz još uvijek aktualnih osobnih tragedija i proživljenih ugnjetavanja u okviru obiteljskih i partnerskih odnosa, dodaje se.

Iako se iz izbora igranih filmova ističe trilogija autobiografskih ostvarenja “Dnevnik mojoj djeci” (1984), “Dnevnik mojim ljubavima” (1987) i “Dnevnik mojim roditeljima” (1990), prvi dio Portreta govori o heroinama koje se spotiču na niz društvenih konvencija i snažan patrijarhat.

Film otvorenja, “Usvojenje” kroz temu posvajanja promišlja o obiteljskim strukturama i složenosti ženske egzistencije kloneći se moraliziranja i etičkog dociranja.

‘Mjesečevo dvorište’

U petak će se prikazati prvi mađarski dugometražni film koji je režirala žena, njezin prvijenac “Sunce je zašlo” (1968) o tvorničkoj radnici koja se sukobljava s konzervativnim stavovima svoje majke.

U nedjelju možemo pogledati “Mjesečevo dvorište” (1969) koji prati sredovječnu ženu uhvaćenu između želje za neovisnošću i makinacija svog starijeg sina koji joj namjerava kontrolirati život poput svog pokojnog oca.

Institut Liszt organizira retrospektivu s kinom Tuškanac u povodu desete obljetnice svog djelovanja.