Ovaj je vikend preminuo Frank Finlay, još jedan velikan glume

Frank je bio jedan od omiljenijih britanskih kazališnih glumaca

FOTO: twitter

U subotu je u svom britanskom domu u dobi od 89 godina preminuo velikan glume Frank Finlay. U karijeri koja je trajala 60 godina bio je aktivan kako na filmu, tako i u kazalištu, a pamtit ćemo ga po ulogama u filmovima poput Pianista Romana Polanskog i Tri mušketira gdje je igrao uz Olivera Reeda i Richarda Chamberlaina. Ovaj je glumac za svoju interpretaciju Jaga 1956. bio nominiran za Oscara, Zlatni globus i Baftu.

Frank Finlay (1926-2016) Goodbye to a wonderful Father, loving Grandfather and a damn fine Actor. At home, very peacefully, surrounded by his family.

Gepostet von Daniel Finlay am Samstag, 30. Januar 2016

Finlay je bio glumac kojeg je struka itekako poštovala, a kolege će ga pamtiti “kao izrazito ljubaznog i velikodušnog čovjeka s kojim je svijet glume izgubio nevjerojatno mnogo”. Finlay je veći dio svog radnog vijeka proveo na pozornici, a uz mnogo poznatijeg Laurencea Oliviera je osnovao i cijenjenu kazališnu trupu National Theatre.

https://twitter.com/BarnabyEdwards/status/693913504588435456

Za svojeg života nije primio značajnije nagrade, premda ga je kraljica 1984. zbog svojih zasluga u promicanju britanske kulture odlikovala makar je promicanje u viteza izostalo. Kasnije se znao šaliti da mu red viteza nije dodijeljen jer nije dovoljno ugledan. Svijet se putem društvenih opraštao od ovog velikana koji je iza sebe ostavio nevjerojatan kazališni opus opraštao cijeli vikend.