Nekad je nužno odabrati stranu

Ovaj nepoznati irski umjetnik putuje po svijetu i u napuštenim zgradama izrađuje djela u stilu baroka

Kod promatrača želi izazvati što veći šok, i to mu je polaznica kod svake slike

FOTO: Tedpim.com

Ted Pim je alias 28-godišnjeg uličnog umjetnika iz Sjeverne Irske. Za razliku od većine drugih umjetnika urbane orijentacije, koji sa publikom najčešće komuniciraju kroz raznobojne grafike i pomalo apstraktne figure, on je svoj izričaj pronašao u klasičnoj umjetnosti smještenoj na neobičnim lokacijama. Pim, naime, najviše voli oslikavati zidove u napuštenim objektima, i to u stilu Rembrandta i Caravaggia. Njegovi radovi se mogu pronaći po čitavoj Europi i Americi.

“Oduvijek su me privlačila djela starih majstora. To je bilo vrijeme kad se sva umjetnost vrtila oko prikazivanja ljepote. Svaka slika, skulptura ili glazbeni komad je težio tome da bude što ljepši. Kako dolazim iz jedne od najsiromašnijih regija u zapadnoj Europi, oduvijek su me fascinirali luksuz i bogatstvo. Kad su me kao klinca stalno vukli u crkvu, samo bi sjedio tamo i promatrao sva ta djela na zidovima i skulpture obložene zlatom. Svidjela mi se ideja da napravim luksuzni proizvod iz ničega”, izjavio je Pim.

View this post on Instagram

Private Commission, London, 2015 #tedpim

A post shared by Ted Pim (@tedpim) on

Dok većina umjetničkih djela tog tipa vise na zidovima galerija i muzeja, Pim za izlaganje preferira oronule građevine različitih profila. Ono što ga je privuklo takvim objektima je kontrast koji nastaje kad se te barokom inspirirane slike postave u okruženje zapuštenih i mračnih prostorija, u kojima nema baš ničeg glamuroznog niti kičastog. Sveprisutna tama dala je dodatnu misterioznu dimenziju njegovim slikama.

Ono što Pim želi postići kod promatrača je šok. “Volim snažne reakcije, kad ljudi ostanu bez riječi zbog toga što su upravo vidjeli. Ja sam takvo što prvi put doživio kad sam kao klinac vidio “Head II” Francisa Bacona u muzeju u Belfastu. Pokušavam izazvati takve reakcije sa svakim svojim djelom”, dodao je Pim.

https://instagram.com/p/4jibUfG-tK/

https://instagram.com/p/4jiRd9G-s4/

https://instagram.com/p/4jiJcEG-sn/

https://instagram.com/p/4jh6Jqm-sO/

https://instagram.com/p/4jhKwPm-qm/