Ovaj njemački muzej je upravo pokazao svijetu kako se postavljaju izložbe

Ovaj će vas muzejski postav odvesti na interaktivni put kroz socijalističku povijest

Muzej DDR-a jedan je od interaktivnijih berlinskih muzeja, ali i najposjećenija atrakcija njemačke metropole. Posjetiteljima omogućuje da na zanimljiv i zabavan način urone u život u DDR-u. U njemu mogu vidjeti, osjetiti i doživjeti istočnonjemačku svakodnevnicu i na taj način baciti pogled na životne uvjete iza Zavjese. Jedinstveni eksponati, futuristička tehnologija i proslavljeni dizajn samo su neke od stvari koje svakodnevno vabe u povijest jedne propale države.

Cijela izloža podređena je konceptu opipljive povijesti. Posjetitelji moraju izložbi pristupiti proaktivno kako bi se dokopali svih eksponata, zanimljivih informacija, slika, filmova i medija koje izložba nesebično nudi. Tako, između ostaloga, postoje vrata koja treba otvoriti, ladice koje treba izvući i poluge koje treba povlačiti. Upravo zbog takve interaktivnosti taj je muzej već dvaput bio nominiran za nagradu European Museum of the Year.

img_0901 (1)
“Otvorena zemlja, slobodni ljudi”

Ovaj će vas muzejski postav odvesti na put kroz socijalističku povijest. Raznolika tematska područja omogućuju posjetiteljima cjelovit i sveobuhvatan pogled u život u Istočnoj Njemačkoj, umjesto da se samo površno bave ostalgijom (njemačka verzija jugonostalgije). U taj život možete uroniti preko uvida u vrtićki i obrazovni sustav, radničku svakodnevnicu i stvarne razmjere manjkavosti takvog gospodarskog modela. Iskoristite mogućnost koja će vas odvesti sve do stasijeve sobe za ispitivanje, ali i trenutka u kojem se je počeo graditi Berlinski zid. Dnevna soba postabljena u tom muzeju još uvijek nosi miris originalnog DDR-a, školske torbe su dupkom pune, a u ormaru odmah do egzemplarnih prijeraka poliseterske mode vise i plave partizanske košulje nakićene onim medaljicama koje svi vjerojatno još mogu pronaći na tavanima svojih kuća.

Muzej DDR-a pokazuje svakodnevnicu socijalistiške stvarnosti

Svake godine Muzej DDR-a pohodi preko pola milijuna posjetitelja i redovito se oduševljava ineraktivnim postavom ove muzejske kuće. Poželite li se trabantom samo provozati kroz Istočni Berlin ili čak postati šefom tvornice u kojoj su se izrađivali svakako navratite kad vam bude zgodno. Usput možete iskoristiti i svoje glasačko pravo i ubaciti svoj izbor za Narodnu skupštinu ili pomoći izgraditi novog socijalističkog čovjeka.

U slučaju da ste jedan od onih koji žele znati više, uvijek možete pretražiti registar predmate koji obuhvaća više od 200,000 artefakata iz vremena DDR-a, koji inače nisu izloženi. U suvenirnici se možete opremiti knjigama koje na tu tematiku izdaje sam muzej, a za uspomenu možete za ne prevelike novce pronaći i više nego zanimljive suvenire. Nemojte se začuditi ni ako se pronađete na nekom predavanju, predstavljanju knjige ili diskusiji. To je samo mali dio aktivnosti koji ovaj muzej čine otvorenijim prema gradu u kojem živi.