Ovakve vulgarne komentare holivudski filmaši redovito upućuju kolegicama

Na novopokrenutom blogu redateljice i filmašice iznose kroz što prolaze u studijima tvornice snova

The 2014 AFI Life Achievement Award: A Tribute to Jane Fonda at the Dolby Theatre on June 5, 2014 in Hollywood, California.
FOTO: Splash News/Splash News

Neki od najgori primjera seksizma u Hollywoodu, od „šala“ sa silovanjem, preko nemoralnih ponuda, pa do seksističkog maltretiranja općenito, okupljeni su na novom blogu čiji bi cilj trebao biti da ohrabri filmske i televizijske redateljice u anonimnom iznošenju iskustva najgoreg mobbinga u šoubiznisu. Tumblr blog, naslovljen “Shit People Say to Women Directors“, dizajniran je poput platforme za “razotkrivanje posve apsurdnih prepreka s kojima se žene suočavaju u industriji zabave”, kako kažu njegovi pokretači.

I dan-danas se redateljice teškom mukom probijaju u Hollywoodu, a njihova zastupljenost među režiserskim pozicija iznosi samo 23% i tek mrvicu većih 26% u ključnim, najodgovornijim ulogama u radu na filmu. Ovi su podaci prikupljeni istraživanjem koje je organizirao Centar za ženske studije na televiziji i filmu Sveučilišta u San Diegu prošle godine. Jedna druga studija, koja se fokusirala na prvih sto najkomercijalnijih američkih filmova 2013., pokazala je da žene u njima čine samo 15% protagonistica, ne više od 29% važnijih likova i poražavajućih 30% likova koji govore. Pretpostavlja se da ovakva razina marginalizacije žena u američkom filmu nije viđena još od četrdesetih godina.

“Loše je, ali ne toliko da bismo ju silovali”

Komentari na spomenutom blogu zanimljiv su indikator svakodnevnih posljedica toga stanja. Jedna je anonimna komentatorica rekla: “Jedan od filmskih tehničara na setu svojim je kolegama nešto pričao, a kad me vidio da sam ušla u prostoriju vrlo je jasno rekao: ‘Oh, ne bih smio psovati dok je drolja u sobi'”. Druga osoba prisjeća se razgovora sa svojim muškim producentom tijekom pauze na poslu, čija je tema bila njihova suradnja na novom projektu. “Trebali bismo se poševiti”, implicirao je producent kao uvjet suradnje.

Primjeri se praktički nižu u beskonačnost. Jedna je redateljica nehotice čula što je producent o njoj rekao nekom članu ekipe: “Morat ćemo dovesti njenog dečka ovdje preko vikenda. Njoj stvarno treba seks.” Također, druga se pak filmašica prisjeća da ju je lovac na talente jednom prilikom pitao: “Kako si se mogla uspeti ovako visoko, a da nije zbog tvog izgleda?” Na udaru sasvim sigurno nisu samo redateljice. Izvjesna asistentica scenarista svjedoči da se između njezinog šefa na TV-u i mladog pomoćnika neko vrijeme provlačila okrutna opaska o njoj, u stilu: “Ovo je loše, ali nije toliko loše da bismo ju silovali”.

Pokretači bloga rekli su za portal Mashable da su ga pokrenuli kao neku vrstu krizne intervencije. “Zaista se nadamo da će ovaj blog barem donekle doprinijeti osvješćivanju ovog problema”, ispričali su. “U početku smo namjeravali sami prikupljati priče kolegica koje čujemo doista posvuda. Međutim, nismo očekivali da će se one same javljati i preuzeti cijelu stvar.” Pritom ističu da se komentatorice žele ostati anonimne jer je strah od osvećivanja ogroman. “Žene su prisiljene na šutnju oko ovih pitanja zbog opravdane bojazni da će se njihova marginalizacija nastaviti, a poslovne će im prilike biti zanijekane ako budu obilježene kao ‘teške’ ili pak ‘zviždačice’.”

Dvostruka oskarovka Jane Fonda u siječnju je izjavila da holivudski studiji koji nastavljaju voditi spolno represivnu politiku zaslužuju biti javno sramoćeni. “Studije vode muškarci koji daju poslove sebi sličnima”, rekla je na festivalu Sundance. “To je isključivo pitanje spola, jer se ne može reći da žene nemaju znanja i iskustva. Stoga te studije definitivno treba javno prokazivati. Žene moraju dokazati da i u filmskoj industriji mogu biti u vrhu.”

Izvor: The Guardian