Ovo bi mogao biti veliki filmski hit: izašao je trailer za film Daine O. Pusić 'Tuesday'

Pusić je film snimila sa studijem A24, koji je zaslužan za mnoge filmske hitove kao što su 'Moonlight', 'Lady Bird', 'Everything Everywhere All At Once'...

FOTO: Screenshot/YouTube

Izašao je trailer za “Tuesday”, prvi dugometražni film redateljice Daine Oniunas Pusić, kćeri naše političarke i bivše ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić.

U filmu glumi Julia Louis-Dreyfus, najpoznatija po ulozi u seriji ”Seinfeld” te Lola Petticrew. Pusić je film snimila sa studijem A24, koji je zaslužan za mnoge filmske hitove kao što su “Moonlight”, “Lady Bird”, “Everything Everywhere All At Once”, “Hereditary”, “Midsommar”, “The Lobster”…

Može se reći da filmovi studija A24 zauzimaju posebno mjesto među ljubiteljima filma. Uglavnom je riječ o tzv. arthouse ostvarenjima, neobičnim filmovima indie provenijencije koji često gaze i duboko u mainstream, gdje se bore i za prestižne nagrade poput Oscara. Prošle je godine u kategoriji najboljeg filma Oscara osvojio upravo njihov “Everything Everywhere All At Once”, pomevši konkurenciju, a iz bogatog kataloga produkcijske kuće A24 vrijedi izdvojiti i filmove “Uncut Gems” braće Safdie, prva dva filma majstora horora Arija Astera i indie hit iz 2017. godine “The Killing of a Sacred Deer”.

Njihov film “Past lives” ovogodišnji je kandidat za Oscara u kategorijama Najboljeg filma i Najboljeg originalnog scenarija, a nekoliko nominacija zaradio je i film u njihovoj produkciji “Zona interesa” (Jonathan Glazer), još jedan naslov za kojega se u filmskim kuloarima predviđa kako bi mogao iznenaditi u utrci za Oscara.

Daina O. Pusić je spisateljica i redateljica, živi u Londonu, a godine 2022. potpisala je ugovor s agencijom za talente iz LA-a Creative Artists Agency (CAA).

“Plakat za ‘Tuesday’ je ovdje. Prvi dugometražni film koji sam napisala i režirala – rodio me, ubio pa ponovno rodio…,” napisala je nedavno na svom Instagramu Pusić, zahvalivši glumačkoj ekipi i producentima filma.

Premijera na festivalu Telluride

Redateljica je do sada snimila nekolicinu kratkih filmova koji su redom polučili uspjeh. Na Međunarodnom filmskom festivalu u Brooklynu i Filmskom festivalu Woods Hole nagrađen je njen film iz 2016. ”Rhonna & Donan”, dok je njen film ”The Beast’‘ koji je izašao godinu dana ranije nagrađen na Filmskom festivalu u Los Angelesu i na Zagreb Film Festivalu. Nagradu za najbolji film dobila je i na Danima hrvatskog filma 2013. godine, za svoj uradak ”Elephants”. Istom prilikom dobila je i nagradu ”Jelena Rajković” za najbolju mladu redateljicu.

Film ”Tuesday” u kojem glumi Julia Louis-Dreyfus koju pamtimo kao Elaine iz kultnog “Seinfelda”, premijerno je bio prikazan na 50. izdanju filmskog festivala Telluride koji se održao od 31. kolovoza do 4. rujna prošle godine u Coloradu. Radnja filma prati tinejdžericu koju je napala misteriozna bolest, prikovavši je za krevet. Njezina majka (Julia Louis-Dreyfus), međutim, negira cijelu situaciju, pritisnuta ozbiljnim financijskim problemima ali i emocionalnom distancom prema kćeri. Kao spas mladoj djevojci nudi se nadnaravno biće, neka vrsta anđela.

Na festivalu Telluride ovaj je film bio predstavljen kao koktel žanrova sastavljen od bajke, tragikomedije i horora, a kritičari koji su do sada imali prilike pogledati film pišu kako će gledatelje “zbuniti, nasmijati i rasplakati”.