Ovo je 10 animiranih filmova koji su najviše zaradili na blagajnama

Iznenadit ćete se kad vidite koji je najuspješniji crtić u povijesti

FOTO: YouTube

Dugometražni animirani filmovi nisu proteklih godina postali samo tehnološki mnogo napredniji, nego i sve popularniji filmski žanr, piše Business Insider. Tako posljednjih 20 godina sve češće svjedočimo tome da upravo animirani filmovi redovito zauzimaju prva mjesta, bez obzira na to odnose li se brojke na gledanost ili zaradu.

Dovoljno je sjetiti se uspješnica poput Priče o igračkama 3 ili Snježnog kraljevstva. No, cijela ta suvremena manija za animiranim filmovima počela je ipak sa Shrekom koji će ovaj tjedan proslaviti svoj 15. rođendan. Upravo taj film pokazao je, naime, svijetu da se animacija ne mora uvijek držati prokušanih Disneyevih pravila kako bi neki film postao hit na kino blagajnama.

Kako je Shrek promijenio svijet animacije

Mike Myers posudio je te 2001. godine svoj glas sad već kultnom mrzovoljnom ogru koji je dobio zadatak da spasi princezu (Cameron Diaz) da bi je na kraju odveo u svoju baru. U filmu se pojavio i Eddie Murphy, ili barem njegov glas, i to kao Shrekov sidekick magarac Donkey. Film je postao globalni instant hit koji je rezultirao dosta uspješnom franšizom, kao što ćete se i sami uvjeriti nešto niže.

Povodom te velike obljetnice odlučili smo provjeriti kojih je to 10 filmova snimljenih od 1980. naovamo zaradilo najviše na kino blagajnama i kako, naravno, u cijeloj toj priči stoji franšiza čije je zaštitno lice zeleni ogar.

10. Shrek Treći (2007.): 408 milijuna dolara

Mrzovoljni Shrek postao je nasljednik kraljevstva, ali mu se to nimalo ne sviđa. Pokreće stvari s nadom da će njegov nećak Artie (Justin Timberlake) postati novi kralj.

9. Shrek (2001.): 411.4 milijuna dolara

U filmu s kojim je sve počelo Mike Myers, naoružan teškim škotskim naglaskom i s mnogo sarkazma, daje život jednom od najomiljenijih animiranih likova. Naravno da je Eddie Murphy cijelu stvar samo još dodatno zaokružio.

8. Priča o igračkama 2 (1999.): 416.1 milijun dolara

https://www.youtube.com/watch?v=Lu0sotERXhI

Nakon što Woodyja (Tom Hanks) ukrade zločesti kolekcionar igračaka Buzz Lightyear (Tim Allen) i njegova ekipa igračaka moraju smisliti dobar plan kako bi spasili svog prijatelja prije no što završi u Japanu.

7. Snježno kraljevstvo (2013.): 427 milijuna dolara

Nakon što kraljica Elsa (Idina Menzel) pobjegne jer je slučajno zaledila cijelo svoje kraljevstvo njezina sestra Anna (Kristen Bell) mora se dati u potragu za njom kako bi je pronašla. Usput nalijeće na neke nove prijatelje i neke pjesme koje izazivaju dosta veliku ovisnost.

6. Čudovišta iz ormara (2001.): 429.3 milijuna dolara

Billy Crystal i John Goodman igraju dvojicu čudovišta koji pomažu napajati svoj grad time što djecu tjeraju na deranje. No, nakon što se jedna znatiželjna curica sprijatelji s njima sve se promijeni.

5. Priča o igračkama 3 (2010.): 454.1 milijun dolara

Woody, Buuz i ostatak Andyjevih igračaka slučajno završi u centru za cjelodnevni boravak gdje se susreću s gomilom novih likova.

4. Aladdin (1992.): 456.2 milijuna dolara

Ovaj Disneyev klasik odolio je zubu vremena zahvaljujući nevjerojatnom liku Genieja kojem je glas posudio ništa manje nevjerojatni Robin Williams, a činjenica da je filmska glazba nagrađena Oscarom vjerojatno isto ne odmaže.

3. Potraga za Nemom (2003.): 536 milijuna dolara

U potrazi za svojim sinom koji je završio u mreži nekog ronioca Marlin (Albert Brooks) putuje oceanom u društvu svoje zaboravljive prijateljice Dory (Ellen DeGeneres).

2. Shrek 2 (2004.): 618.1 milijun dolara

Ovo je vjerojatno jedan od rijetkih nastavaka koji je mnogo zabavniji od svog prethodnika. A uspjehu filma zasigurno je pomogao i lik neodoljivog Mačka u čizmama (Antonio Banderas).

1. Kralj lavova (1994.): 775.5 milijuna dolara

Malo tko je očekivao da će se upravo ovaj klasik pronaći na broju 1. No, ova priča o obitelji i identitetu koja se temelji na Hamletu još je uvijek perjanica Disneyevog portfolija. A pjesme koje su napisali Elton John i Tim Race nalaze se još uvijek među omiljenijim skladbama. A crtić je u međuvremenu pretvoren čak i u dosta uspješni mjuzikl.