Nekad je nužno odabrati stranu

Ovo je 10 najboljih filmova nastalih prema knjigama Stephena Kinga

Ovaj pisac je u dugogodišnjoj karijeri prodao više od 350 milijuna knjiga

FOTO: Screenshot

Stephen King najpoznatiji je po svojim nevjerojatno popularnim horor romanima. Ovaj pisac je tijekom svoje dugogodišnje karijere izdao 54 knjige koje su prodane u više od 350 milijuna primjeraka. Mnoge od njih adaptirane su u filmove, mini-serije i stripove.

No King je prvi koji će priznati kako Hollywood nije uvijek bio uspješan u pretvaranju njegovih književnih djela u filmove. Za svaki genijalni klasik kao što su bili “Misery” i “Usijanje”, snimljeni su i puno lošiji filmovi poput “Dreamcatchera” i “Djece kukuruza”, zajedno sa svim svojim nastavcima. Svakako treba spomenuti i “Iskupljenje u Shawshanku” i “Stand By Me”, dva vrhunska filma za koje mnogi ni ne znaju da su inspirirani djelima Stephena Kinga.

Njegove knjige “Kula tmine”, “Ono” i “The Stand” trenutno se nalaze u procesu filmske adaptacije, i svi se nadaju da ih redatelji neće unakaziti. Rolling Stone je proveo anketu u kojoj su tražili od svojih čitatelja da odaberu 10 najboljih filmova nastalih prema Kingovim djelima, a ovo su rezultati koje su dobili.

1. Iskupljenje u Shawshanku

Otkad postoji IMDB, ovaj film zauzima prvo mjesto na listi najboljih ostvarenja svih vremena. To je veliki uspjeh s obzirom da je “Iskupljenje u Shawshanku” poprilično neobjašnjivo doživjelo ogroman neuspjeh kad se prvi put pojavilo u kinima prije 21 godine. Film je baziran na Kingovoj knjizi “Rita Hayworth i iskupljenje u Shawshanku” iz 1982.

2. Zelena milja

Samo 5 godina nakon što je režirao “Iskupljenje u Shawshanku”, Frank Darabont odlučio je adaptirati još jedno djelo Stephena Kinga čija se radnja odvija u prošlosti. Riječ je o dosta mračnoj priči s tužnim završetkom, ali publici se dosta svidio, što je očito po zaradi na kino blagajnama (koja je prešla 290 milijuna dolara).

3. Isijavanje

https://www.youtube.com/watch?v=1G7Ju035-8U

Ova filmska adaptacija za koju je zaslužan redatelj Stanley Kubrick smatra se klasikom u žanru horora, i reputacija ovog filma je s godinama samo rasla. Zanimljivo je što se Stephenu Kingu, unatoč silnim hvalospjevima publike i kritike, ovaj film nikad nije svidio.

4. Stand by Me

Ovaj film nastao je prema kratkoj priči “Tijelo”. Redatelj Rob Reiner je pozvao Stephena Kinga na privatnu projekciju kad je završio s montažom, a ovaj autor je bio potpuno oduševljen njime i do danas ga smatra najboljom ekranizacijom nekog svog djela.

5. The Stand

Prva verzija Kingova epskog romana “The Stand” iz 1978. bila je toliko dugačka da je ovaj pisac morao izbaciti 150 tisuća riječi iz njega, a knjiga je i dalje imala više od 820 stranica. 12 godina kasnije u prodaju je stavljeno prošireno izdanje u kojem su vraćena izbačena poglavlja, a fanovima se ta verzija svidjela još više. Televizijska kuća ABC je početkom 90-ih snimila istoimenu mini-seriju baziranu na “The Standu”, i prilikom osmišljavanja scenarija su imali puno problema jer su veliki dio radnje morali izbaciti.

6. Misery

Nekoliko godina nakon što se ovaj film pojavio u kinima, Stephen King je priznao kako je lik poremećene obožavateljice bio metafora za kokain koji je upravljao njegovim životom dok je pisao ovu knjigu. Redatelj Rob Reiner je 1990. pretvorio to djelo u sjajan istoimeni film u kojem su odlične uloge odradili Kathy Bates i James Caan. Krajem ove godine “Misery” će postati predstava na Broadwayu u kojoj će glumiti Bruce Willis i Laurie Metcalf.

7. Carrie

King je živio u kamp kućici u potpunom siromaštvu u vrijeme kad je napisao ovu knjigu o zlostavljanoj tinejdžerici sa telekinetičkim sposobnostima koja kreće u brutalnu osvetu protiv svojih zlostavljača. “Carrie” je postala instantni hit, a samo dvije godine nakon njenog izlaska redatelj Brian de Palma pretvorio ju je u film sa Sissy Spacek u glavnoj ulozi. Taj film je postao jedan od najpopularnijih horora 70-ih, a iako je kasnijih godina snimljeno nekoliko nastavaka i remakeova, niti jedan se kvalitetom nije približio originalu.

8. Magla

Treća filmska adaptacija nekog Kingovog djela za koju je zaslužan Frank Darabont. Kritičari su dosta dobro prihvatili ovaj film iz 2007., iako je na kino blagajnama poprilično podbacio.

9. Christine

John Carpenter bio je jedan od najpopularnijih redatelja horora tijekom 80-ih. Proslavio se serijalom “Noć vještica”, a napravio je i filmsku adaptaciju Kingova djela “Christine” koja se pokazala poprilično dobrom.

10. Dolores Claiborne

Samo 2 godine nakon što je Kathy Bates dobila Oscara za najbolju žensku ulogu u “Misery”, vratila se s još jednim filmom koji je nastao prema knjizi Stephena Kinga. U “Dolores Claiborne” utjelovila je sluškinju za koju policija vjeruje da je ubila svog bogatog šefa. Iako se ovaj film nije pokazao jednako uspješnim kao “Misery”, i dalje je riječ o sasvim solidnom ostvarenju.