Ovo je deset najskupljih holivudskih filmova svih vremena (a neki od njih su doista katastrofalno loši)

Ogroman budžet ne znači nužno i dobar film, što dokazuje ovaj popis

Ovih dana smo svjedoci povijesnih zbivanja u američkoj filmskoj industriji, barem što se tiče financijske strane priče. “Avengersi”, “Furious 7” i “Jurassic World” obaraju sve rekorde gledanosti i zarade na kino blagajnama. Očekuje se da će uskoro i novi “Star Wars” to ponoviti, a prema nekim analizama možda i premašiti. Naime, očekuje se da bi novi nastavak ove sage mogao diljem svijeta uprihoditi gotovo 2 milijarde dolara, čime bi zasjeo na treće mjesto nauspješnijih filmova svih vremena, odmah iza “Titanica” i “Avatara”.

Logično je da su ovakve astronomske zarade rezervirane samo za velike blockbustere koji se ciljano snimaju za kino dvorane i čiji troškovi produkcije iznose stotine milijuna dolara. No povijest je pokazala da ogroman budžet ne znači nužno i dobar film. Dapače, postoji čitav niz filmova koji svojim studijima priskrbili samo glavobolje i ogromne gubitke.

Usprkos tome, Hollywood je danas više nego ikad sklon pokretanju velikih franšiza i snimanju skupih blockbustera, a da bi lakše vizualizirali o kakvim se tu budžetima radi, donosimo popis najskupljih filmova svih vremena.

1. King Kong (2005.)

Troškovi produkcije: 250 milijuna dolara

Najjeftiniji na ovoj listi je “King Kong” redatelja Petera Jacksona, čija je produkcija koštala skromnih četvrt milijarde dolara. Prvotno zamišljeni budžet je bio dosta manji, no Jacksonova vizija remakea klasika iz 30-ih je bila komplicirana i zbog produženog trajanja filma (3 sata) bilo je potrebno nagovoriti Universal da izdvoji dodatnih 100 milijuna. Iako kritika nije bila naklonjena ovom filmu, ponajviše zbog čudne glumačke postave, na kraju je zarada na kino blagajnama bila zadovoljavajuća.

2. Avatar (2009.)

Troškovi produkcije: 261 milijun dolara

James Cameron je s ovim filmom postavio nove standarde, kreiravši vlastiti digitalni svijet i koristeći 3D tehnologiju koja je odvela filmsku produkciju na novu razinu. Na svakom kadru filma se u prosjeku radilo 90 sati. Preko 100 glumaca je trebalo naučiti jezik kreiran samo za potrebe filma, a angažirani su i najskuplji scenaristi. Sve je to doprinijelo ukupnom trošku stvaranja ovog blockbustera.

3. Waterworld (1995.)

Troškovi produkcije: 271 milijun dolara

U vrijeme kad je izašao, “Waterworld” je bio najskuplji film ikad napravljen. Glavni glumac Kevin Costner je bio toliko angažiran oko ovog projekta da je sam uložio vlastitih 20 milijuna u njegovo snimanje. Snimao se na ogromnoj plutajućoj platformi koja je napravljena samo za potrebe filma i čije je održavanje pojelo dobar dio budžeta. “Waterworld” je na kraju doživio propast, zaradivši samo 88 milijuna na kino blagajnama.

4. John Carter (2012.)

Troškovi produkcije: 271 milijun dolara

Snimanje ovog filma je vjerojatno bila najveća pogreška u povijesti Disneya. Na njemu su izgubili oko 200 milijuna dolara, i zbog takve propasti, dotadašnji predsjednik kompanije Rich Ross morao je dati ostavku. Najveći problem je bila činjenica da je zbog problema u post-produkciji redatelj Andrew Stanton veći dio filma morao snimati dva puta, čime je praktički poduplao ukupne troškove.

5. Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009.)

Troškovi produkcije: 275 milijuna dolara

Iako je ovo najskuplji od svih filmova o Harryu Potteru, kod publike i kritike je prošao najgore od svih. Prema nekim glasinama, redatelj David Yates je u početku pokušavao neke poprilično eksperimentalne stvari s ovim filmom, da bi to malo smirio u post-produkciji kako nebi razljutio tvrdokorne fanove Harrya Pottera. No studio Warner Bros. se nije pretjerano brinuo oko budžeta jer su znali da taj film ne može propasti, što su pokazale i konačne brojke – sveukupno je zaradio gotovo milijardu dolara.

6. Avengers: Age of Ultron (2015.)

Troškovi produkcije: 280 milijuna dolara

Prije početka snimanja novog nastavka “Avengersa” veći dio glumačke postave je zahtijevao veće iznose za svoje ponovno pojavljivanje u filmu. Marvel je stoga morao zamjetno povećati budžet, a ni sama produkcija nije bila jeftina. Sve se to na kraju pokazalo pametnim jer su “Avengersi” postali jedan od najisplativijih filmova svih vremena u SAD-u.

7. Tangled (2010.)

https://www.youtube.com/watch?v=pyOyBVXDJ9Q

Troškovi produkcije: 281 milijun dolara

Ova ogromna cifra je uglavnom posljedica toga što je bilo potrebno čak 10 godina da Disney bude zadovoljan s načinom na koji je film ispao. Snimanje “Tangleda” se odvijalo u više ciklusa, i svaki put je studio odbacio sve što je napravljeno. Crtić je na kraju bio zabavan ali ništa više od toga. No na kino blagajnama se pokazao kao uspješan, i donio je neku zaradu.

8. Spider-Man 3 (2007.)

https://www.youtube.com/watch?v=1bzqHbTD64w

Troškovi produkcije: 293 milijuna dolara

Moglo bi se reći da je vrlo uspješni “Spider-Man” iz 2002. započeo eru hiperprodukcije filmova o superjunacima. A stvaranje nastavaka koji će ostvariti jednaku zaradu nije jeftin posao. Columbia je morala uložiti velike novce u marketing i promociju filma, a i sama produkcija trećeg dijela je probila sve zadane rokove što je također bio problem i dodatni trošak.

9. Titanic (1997.)

https://www.youtube.com/watch?v=zCy5WQ9S4c0

Troškovi produkcije: 294 milijuna dolara

Sama izrada broda Titanic je koštala između 120 i 150 milijuna dolara. Scena u kojoj voda probija u unutrašnjost i prodire po stubištu mogla se snimiti samo jednom i nije bilo mjesta za pogrešku, jer ponovna izrada svih rekvizita i prostorije bi bila preskupa. Veliki dio budžeta je također otišao i na marketinšku kampanju, no na kraju se sve to isplatilo jer “Titanic” je postao drugi najisplativiji film svih vremena.

10. Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (2011.)

https://www.youtube.com/watch?v=pumCAjf_YvU

Troškovi produkcije: 397 milijuna dolara

Uvjerljivo najskuplji film svih vremena. Prema nekim podacima Johnny Depp je na njemu zaradio nevjerojatnih 55 milijuna dolara. Svi nastavci “Pirata s Kariba” su imali jako velike budžete, no čini se da to nije bio problem za Disney jer su znali da će na njima jako dobro zaraditi. “On Stranger Tides” je sam zaradio sveukupno više od milijardu dolara.