Ovo je 7 komada književnosti, muzike i filma s kojima su internet pirati iz nekog čudnog razloga potpuno opsjednuti

Neke su uspješno locirali i objavili, a za nekima su u neprekidnoj potrazi

U današnje vrijeme gotovo sve je moguće piratizirati. Može biti riječ o nekom albumu, knjizi, fotografiji ili nečemu trećem – koliko god bilo zaštićeno autorskim pravima, ako je interesantno javnosti pojaviti će se na internetu u rekordno kratkom roku. Nekad je taj rok doslovno nekoliko minuta.

Vlasti u gotovo svim zemljama se pokušavaju sustavno boriti protiv toga i svakodnevno se trude ući u trag onima koji krše zakone. No koliko god takvih ilegalnih stranica ugase, non stop se pojavljuju novi blogovi i torrenti. Oni pedantno uploadaju i arhiviraju sve što izađe, ponekad i prije datuma izlaska. Ako želite pronaći nešto što je izašlo u posljednjih 50 godina i znate gdje treba tražiti, velike su šanse da ćete to i pronaći.

No i dalje postoje stvari koje je teško ili nemoguće besplatno skinuti s interneta. Tu se ubrajaju albumi koji nikad nisu izdani, izgubljeni filmovi, teško pronalazive knjige, itd. Što ih je teže pronaći, to su zanimljiviji. Buzzfeed je odabrao 9 takvih djela koje za pirate predstavljaju najvrijedniji mogući ulov

1. Izgubljene kratke priče J.D. Salingera

J.d. salinger
J.d. salinger AFP

Knjižnica sveučilišta Princeton u SAD-u u svom posjedu ima neke od najpoželjnijih nikad objavljenih djela moderne književnosti. Riječ je o čak 6 rukopisa J.D. Salingera koji su nastali prije “Lovca u žitu”. Iako su 4 od njih 6 u nekom periodu bili dostupni javnosti, 2 su i dalje potpuna nepoznanica. U jednom od njih Salinger opisuje svoje iskrcavanje u Normandiji kao nadrealno iskustvo, a govori se kako mu je upravo to djelo najdraže od svih.

Ovih 6 rukopisa se ne mogu posuditi u knjižnici. Njima mogu pristupiti samo pažljivo odabrani pojednici koji su onda čitavo vrijeme pod nadzorom knjižničara sa Princetona. U sobi za čitanje ne smiju se unositi mobiteli ni fotoaparati. U Salingerovoj oporuci stoji kako se ti radovi ne smiju objaviti prije 2060. godine. No postoje glasine kako se netko uspio dokopati ovih rukopisa, i ako se dogodi da se jedan od ova 2 objavi na internetu, to će biti jedan od najvećih uspjeha u povijesti piratizacije.

2. Prvi album grupe Godspeed You! Black Emperor

godspeed

Ovaj kanadski post-rock bend je imao kultni status u 90-ima, a bili su poznati po svojim epskim pjesmama koje su trajale i po 12 minuta. 1994. su izdali svoj prvi album u vrlo limitiranom obliku – samo 33 kazete. To se odmah razgrabilo i od tad se tom albumu, zanimljivog naslova “All Lights Fucked on the Hairy Amp Drooling”, gubi svaki trag. Do danas nitko nije uspio doći od originalne verzije kazete niti itko zna kako je to zvučalo. Na internetu su se par puta pojavile neke verzije pod tim imenom, ali su poznavatelji ovog benda odmah prepoznali da to nije zaista to.

3. Video instalacija Matthewa Barneya

matt barney

Pirati su vrlo efikasni kad su u pitanju novi filmovi. Ukradene verzije namijenjene novinarima, snimke iz kina a ponekad čak i blu-ray izdanja pojavljuju se na torrentima tjednima prije nego što filmovi izađu u kinima.

No video art je malo teže nabavljiv. Dobar primjer je ciklus od 5 dijelova Matthewa Barneya nazvan “Cremaster” (ime je dobio po mišiću iz penisa). Ovi nadrealni vizualni, puni seksualno nabijenih snimki, Barneyu su priskrbili naziv modernog Salvadora Dalija. No nisu mu baš svi kritičari bili skloni; neki su bili zgroženi njegovim manjkom suptilnosti i opisali su ga kao pomalo degutantnog. Bilo kako bilo, “Cremaster” je ubrzo postao dosta popularan i pirati su ga se željeli dočepati.

2002. Barney je objavio “Cremaster” ciklus na DVD-ima u samo 20 primjeraka, a jedan je koštao više od 100 tisuća dolara. 2007. aukcijska kuća Sotheby’s je na aukcijama nudila samo 2. DVD po cijeni od pola milijuna dolara. Barney je htio sačuvati umjetničku vrijednost svog rada i zakleo se kako nikad neće objaviti taj komplet DVD-a u velikoj nakladi. No u digitalnom dobu u kojem živimo takvu zakletvu je bilo gotovo nemoguće održati. “Cremaster” 2, 3 i 4 su se pojavili na internetu već 2008., a 1. DVD se pojavio online krajem prošle godine. To znači da je još ostao samo 5. DVD, koji se uz malo truda može pronaći online ali samo u obliku jako lošeg ripa VHS kazete.

4. Kuharice Nathana Myrvholda

modernist

 

“Modernist Cuisine” je set od 6 knjiga i ukupno 2500 stranica teksta i fotografija. Ovo djelo se opisuje kao ultimativna kuharica koja nema konkurencije i koja je potpuno jedinstvena. Naime, u njoj se detaljno opisuje kako osnovne namirnice poput jaja i mrkvi pretvoriti u neka vrlo komplicirana jela uz pomoć – laboratorijske opreme.

Autor ovog kompleta je Nathan Myrvhold, bivši tehnički direktor Microsofta koji je ujedno završio i kuharsku školu. On je na ovom projektu radio 5 godina s ekipom od 50 ljudi. Od prvog dana kad se ova kuharica pojavila u knjižarama, bila je na meti pirata. Samo nekoliko mjeseci nakon izlaska cijeli set se u PDF formatu pojavio na torrentima. Tajanstveni uploader je također u opisu dodao kako mu je trebalo više od 200 sati da sve skenira i organizira, pri čemu je očito htio istaknuti koliko je ponosan svojim postignućem. Ubrzo nakon toga PDF se proširio torrentima diljem svijeta.

Zašto su se pirati toliko namjerili na Myrvholda? Razlog nije bio privlačnost te kuharice velikom broju ljudi. Myrvhold je gorljivi borac za autorska prava i osnivač agencije Intellectual Ventures koja otkupljuje patente koje nitko ne kontrolira i onda korporacijama koje ih koriste prijeti tužbama. Pirati ga ne vole jer smatraju da se bavi svojevrsnom iznudom. A s obzirom da Myrvhold planira i nove nastavke ove kuharice, za očekivati je da će i oni vrlo brzo biti piratizirani.

5. Instalacija “The Clock” Christiana Marclaya

Christian Marclay
Christian Marclay AFP

Da bi kompilirao svoju briljantnu umjetničku video instalaciju “The Clock”, Christian Marclay morao je angažirati desetak suradnika koji su pročešljali kroz tisuće filmova i TV serija u potrazi za kadrovima u kojima se jasno vide satovi. Nakon što je selekcija napravljena, Marclay je zabilježio točno vrijeme u svakom kadru kako bi složio potpuno novi film koji prati stvarno vrijeme.

Jedina originalna kopija ove video instalacije prodana je 2011. za pola milijuna dolara. Pirati je se nikako nisu mogli dočepati, pa su došli na drugu ideju; predstavnici torrent stranice Pass The Popcorn pokrenuli su crowdsourcing kampanju uz pomoć koje žele prikupiti točan popis svih filmova iz kojih su uzimane scene, a potom iskoristiti već piratizirane filmove kako bi došli do tih scena i onda snimiti taj video ispočetka. Taj projekt i dalje traje.

6. Nikad objavljeni album grupe Wu-Tang Clan

wu tang

Neobjavljeni albumi nisu nikakva novost. Gotovi svaki bend ili glazbenik ih ima. Zašto je “Once Upon a Time in Shaolin” drukčiji? Zato što su RZA i Wu-Tang Clan krenuli sa snimanjem ovog albuma (koji bi ujedno trebao biti i njohv posljednji) s jasnom namjerom da se napravi samo jedan primjerak.

“Once Upon a Time in Shaolin” sadrži 31 pjesmu koje su raspoređene na 2 CD-a a koji su umetnuti u kožne futrole i nalaze se u impresivnoj i ručno dizajniranoj srebrnoj kutiji. Wu-Tangovci su povjerili prodaju ovog unikatnog seta internet aukcijskoj kući, a početka cijena je postavljena na milijun dolara. Koliko je poznato album još uvijek nije prodan, a jednom kad bude, njegov vlasnik može s njim što god hoće. Može objavljavati pjesme jednu po jednu kroz duži period, može ih sve odjednom objaviti na Soundcloudu, a može ih i zauvijek čuvati samo za sebe.

7. Audio verzija Harrya Pottera

harry potter

Potrebno je više od 125 sati da se posluša britanskog komičara Stephena Frya dok čita ukupno 1.5 milijuna riječi iz Harry Potter sage. Piratima je trebalo puno manje da sve CD-e unesu u kompjutere i uploadaju na internet. No odvjetnici J.K. Rowling su izuzetno agilni u svojoj borbi protiv piratizacije pa su tako vrlo brzo pronašli osobu koja je prva objavila to na internetu i priveli je. Sudski proces protiv Alana Ellisa je trajao 3 godine nakon čega je oslobođen svih optužbi.