Ovo su najbolji filmski plakati svih vremena koje je netko odlučio zabraniti

Branili su se zbog odsječenih prstiju, golih ženskih bradavica, ali i banalnijih stvari

FOTO: YouTube

Prije nekoliko mjeseci u Italiji je zabranjeno korištenje plakata za novi film Elia Rotha “Clown”. Riječ je najnovijoj verziji horora kojeg smo sve svi apsolutno grozili kao klinci.

Umjesto klasično našminkanog, naizgled veselog klauna kojeg se sjećamo, u Rothovu filmu (i na plakatu) prikazan je lice unakaženo krvlju i ožiljcima. Talijani su očito procijenili kako je ovaj prikaz glavnog lika preeksplicitan za korištenje u promotivne svrhe.

No to nije prvi put da je plakat za neki film zabranjen. Cenzura se na tom polju događala već puno puta, najčešće iz razloga koji nisu baš potpuno jasni.

Od previše golotinje, krvi ili iznutrica pa sve do montiranja plišanih igračaka u seksualnim pozama, američko udruženje filmaša je često zabranjivalo plakate i naređivalo dizajniranje novih, koji su prihvatljivi svim uzrastima.

Ovdje možete baciti pogled na 10 odličnih filmskih plakata koji nažalost nikad niste mogli vidjeti ni u videotekama ni u kinima.

1. Teeth

teeth

Ovaj poprilično bizarni plakat / RTG snimka je zapravo vrlo korisna za sve potencijalne gledatelje; ako nakon što ga vidite pomislite da je ovo i dalje nešto što želite pogledati, očekuje vas vjerojatno odličan film. Ako se ipak zgrozite, možda je pametnije da promjenite odabir filma za taj dan.

2. The People Vs Larry Flynt

people vs larry flint

Legendarni plakat za legendarni film. Poprilično je nejasno zašto su ga Amerikanci odlučili zabraniti, očito su smatrali da je Woody Harrelson pokriven samo zastavom i strateški montiran na ženske prepone preeksplicitan za širu publiku.

3. Sin City 2

sin city

Ovaj plakat je balansirao na granici dopuštenog i zabranjenog, i samo mala dorada u Photoshopu sa zatamnjivanjem prozirnog ogtrača bi bila dovoljna da prođe. No ekipa iz “Sin Citya” je očito svjesno dizajnirala plakat ovako, jer ništa ne reklamira film poput malo pretjerane golotinje.

4. Zack And Miri Make A Porno

zack miri

Realno, plakat za ovu iznenađujuće zabavnu romantičnu komediju nije trebao biti zabranjen. Iako je kristalno jasno što se njime sugerira, svi koji nisu dovoljno stari da shvate o čemu je tu riječ, nikada ni neće.

5. The Girl With The Dragon Tattoo

dragon tattoo

Niti strateški pozicioniran natpis koji (ni)je trebao prikriti bradavicu s piercingom nije pomogao ovom plakatu da eskivira zabranu.

6. Saw 2

saw2

Šanse da ovaj plakat za horor “Saw 2” prođe kod cenzora su bile minimalne. No usprkos tome radi se o odlično dizajniranom plakatu, koji je istovremeno brutalan, ali ne i pretjeran.

7. Shame

shame

Steve McQueen je ovdje pokušao umjetničkim pristupom ispisati ime svog filma koristeći – muško sjeme. Iako mu se ne može poreći smjelost, drskost, šokantnost i koji god još epitet hoćete iskoristiti, nije bilo ni najmanje šanse da ovaj plakat vidite bilo gdje osim na internetu.

8. Thirst

thirst

Ovaj plakat je užasno zbunjujuć. Gdje on završava, a ona počinje? Da li ona sjedi na njemu ili visi? Da li je ovo davljenje seksualne ili ubilačke prirode? Puno pitanja, 0 odgovora jer je plakat – zabranjen.

9. Ali G Indahouse

ali g

Neukus na stotu potenciju, ali potpuno prikladan za Ali G-a. Plakat u stilu napaljene fantazije svakog prosječnog srednjoškolca bio je očit kandidat za cenzuru.

10. Rules Of Attraction

rules

Nisu vam potrebni odječeni prsti niti gole ženske bradavice da izazovete kontroverze. Sve što vam je potrebno je desetak nevinih plišanih životinjica, fotoaparat i dovoljno mašte da ih posložite u sve moguće poze iz Kama Sutre. Rezultat: jedan od najboljih zabranjenih plakata ikad.