Ozbiljno se čini da se najbolje od kulture iduće godine konačno seli na Mjesec

Ekipa znastvenika u sklopu jedne misije šalje najbolje od umjetnosti na Mjesec

(FILES) This 19 July 1969 file photo released by NASA shows the Earth as seen from the Apollo 11 command module as it orbits the Moon during before the landing of the lunar module. The 20th July 1999 marks the 30th anniversary of the Apollo 11 mission and man's first walk on the Moon. AFP PHOTO   NASA
FOTO: AFP

Jedna međunarodna ekipa istraživača nedavno je sastavila popis najboljeg što je umjetnost dala svijetu kroz dugu povijest čovječanstva, a ti će sadržaji iduće godine u sklopu jedne istraživačke misije biti poslani na Mjesec. Na toj će se umjetničkoj arki tako pronaći najveći dosezi iz područja književnosti, dizajna, likovnih i scenskih umjetnosti.

Sve su te informacije koje će biti otposlane u svemir zapisane na safirne diskove, a osim njih svoje mjesto na toj arci pronašle su i metalne skulpture, mikrokapsule koje sadrže tragove života na Zemlji i pregršt drugih informacija o svijetu u kojem živimo. Čini se da je primarna svrha ove misije ilustracija vitalnog dijela ljudskog postojanja: umjetnosti.

I dok će taj robot na Mjesecu možda i milijunima godina morati funkcionirati pod ekstremnim uvjetima koji tamo vladaju, njegova će egzaktna replika uskoro biti izgrađena i izložena ovdje na Zemlji kako ljudi ne bi zaboravili na original.