Papa Franjo će poruke mira, ljubavi i dostojanstva uglazbiti na svom prvom rock albumu

Prvi papin album će biti uglavnom u stilu progresivnog rocka

06.06.2015., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sluzbeni posjet pape Franje Sarajevu. Ovo je treci papinski posjet Bosni i Hercegovini. Prethodni posjeti pape Ivana Pavla II bili su pastoralni dok je posjet pape Franje primarno drzavnicki te ga ocekuje zgusnut raspored s dvosatnim misnim slavljem na stadionu Kosevo. Susret s mladima u Nadbiskupijskom centru za mlade -Ivan Pavao II-.
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Paralelno s turnejom pape Franje po SAD-u, objavljena je i vijest kako će vrhovni poglavar Katoličke Crkve svoje poruke mira, nade i jedinstva podijeliti i putem glazbenog albuma. Naziva “Wake Up!”, prvi papin album će biti uglavnom u stilu progresivnog rocka, a u prodaji će se naći krajem studenog. Na njemu će se moći čuti snimke papinih govora na različitim jezicima koje će biti ukomponirane u glazbenu pratnju koja će varirati od pop-rocka do gregorijanskih napjeva.

Papa se putem ovog albuma obraća slušateljima na talijanskom, engleskom, španjolskom i portugalskom kroz 11 pjesama. Na njima se bavi temama poput mira, dostojanstva, brige za okoliš i pomaganja najpotrebitijima. Ulogu izvršnog glazbenog producenta na “Wake Upu” odradio je Don Giulio Neroni.

Kombinacija moderne glazbe i tradicionalnih kršćanskih napjeva

“Već godinama radim kao umjetnični ravnatelj na svim papinim albumima. Imao sam čast surađivati s Ivanom Pavlom II., Benediktom XVI., i sad s paopom Franjom. Kao i prijašnjih puta, i na novom albumu sam nastojao biti što vjerniji u opisivanju njegove ličnosti i svega za što se zalaže. Moderna glazba poput popa, rocka i latina dobro funkcionira s tradicionalnim kršćanskim napjevima”, izjavio je Neroni za Rolling Stone.

Kao najava albuma, objavljen je prvi singl imena “Wake Up! Go! Go! Forward!”. U toj pjesmi nalazi se lanjska snimka papinog obraćanja južnokorejskoj publici na engleskom jeziku.

Glazbenik Tony Pagliuca skladao je nekoliko pjesama na ovom albumu, a njegova karijera traje već desetljećima. “U 70-ima sam osnovao progresivni rock bend Le Orme. Bili smo vrlo uspješni, naši singlovi su bili na vrhovima top ljestvica i odrađivali smo turneje po Italiji i Velikoj Britaniji. Čitavo vrijeme vjera je bila vrlo bitan čimbenik u mom životu. Kad me Don Giulio Neroni pitao da li bi sudjelovao u snimanju ovog albuma, prihvatio sam to s velikim entuzijazmom. Stavljanje moje glazbe u službu riječi pape Franje je bilo fantastično iskustvo ali i vrlo zanimljivi umjetnički izazov”, rekao je Pagliuca.