Počeo 29. Sa(n)jam knjige u Istri, bili smo na otvorenju: veliki Milo Manara i sjajni Kristian Novak predstavili nove knjige

Tijekom vikenda slijedi niz zanimljivih događaja, uključujući i promocije Telegramovih hit izdanja

24.11.2023., Pula -  U pulskom Domu hrvatskih branitelja, svecano je otvoren 29. Sa(nj)am knjige. Zvijezda ovogodisnjeg Sajma je legendarni strip autor, Milo Manara.
 Photo: Sasa Miljevic/PIXSELL
FOTO: Sasa Miljevic/PIXSELL

Milo Manara, jedan od najvećih svjetskih autora stripa, čovjek čiji radovi već desetljećima oduševljavaju ljubitelje stripa i dobre knjige općenito, otvorio je danas u Puli 29. Sa(n)jam knjige u Istri čija je središnja tema „Život u oblacima“.

Glavna programska okosnica upravo je strip, kojeg će u Puli predstavljati eminentni inozemni i domaći autori i autorice. Kroz posvetu devetoj umjetnosti, na brojnim programima, književnim susretima i izložbama, Sajam će biti u znaku oblačića u koje autori stripa upisuju replike svojih junaka, a koje čitatelje baš na onoj tankoj crti, rubu između dva nacrtana kadra priče odvode u svijet mašte.

“Upravo su mašta i kreativnost točke iz koje iznimno uzbudljiva tema ‘Život u oblacima’ ulazi u sve programe ovogodišnjeg Sajma. Dokazujući od svog prvoga dana da svijet – od svakodnevice do društvene zbilje – može biti bolje mjesto uz maštu, kreativnu hrabrost i kritičko promišljanje, Sajam u svom 29. izdanju u punom smislu riječi živi svoj život u oblacima, a koji je zapravo u samim temeljima ove manifestacije”, naglasili su organizatori uoči Sajma.

Veliko sajamsko priznanje stripu

Pred brojnom publikom i uzvanicima ispred Doma hrvatskih branitelja, Manara je na otvaranju istaknuo da je iznimno počašćen što je kao stripaš pozvan na Sajam knjige u Istri te napomenuo: “Dati tako veliko priznanje stripu na ovako uglednoj manifestaciji kao što je Sa(n)jam knjige u Istri iznimno je važno.”

Tijekom deset sajamskih dana do 3. prosinca više od 250 gostiju, književnika, umjetnika, filozofa, znanstvenika sudjelovat će u stotinjak programa, a uz premijerna književna predstavljanja bogat je i program izvan sajamske pozornice. U pulskim galerijskim prostorima održat će se tri izložbe, a u Istarskom narodnom kazalištu i multimedijalni performans.

Osim Manare kao središnje zvijezde programa, na Sajmu će sudjelovati i zapažena domaća imena poput Kristiana Novaka, Aleksandra Stankovića, Magdalene Blažević i Borisa Dežulovića, te svjetski poznati autori kakvi su definitivno Tariq Ali i Susan Orlean.

Sasa Miljevic/PIXSELL

Posthumna knjiga Miroslava Bertoše

Prvi ovogodišnji program, kao uostalom i čitav Sajam, posvećen je nedavno preminulom hrvatskom povjesničaru Miroslavu Bertoši, izuzetnom poznavatelju povijesti Istre, velikom eruditu i strastvenom čitatelju koji nam je ostavio neke od najoriginalnijih domaćih historiografskih studija posljednjih desetljeća.

U 18 sati u Crvenom salonu Doma hrvatskih branitelja predstavljena je njegova memoarska knjiga “Trošenje života: Gdje li je život što ga izgubih živeći”, koju je posthumno objavila Hrvatska sveučilišna naklada.

O knjizi koja prati Bertošine ranije dnevničke bilješke i boravke u Ljubljani, Zagrebu, Trstu, Bologni, Loretu, i Veneciji, a koja je opisana kao “pokušaj individualiziranja duha vremena” i ukazivanja na “prikrivene ili jasno izražene crte ideološke i političke distopije i orvelovskih vizija”, večeras su govorili Slaven Bertoša, Anita Šikić, Vlaho Bogišić, Aljoša Pužar i Andrea Matošević.

Predstavljanje dugoiščekivanog romana

U programu Suton uz knjigu u 19 sati sajamskoj se publici svojim novim romanom “Slučaj vlastite pogibelji” premijerno predstavio pisac Kristian Novak. Uz popularnog autora izdavačke kuće OceanMore, čija je prva naklada aktualnog Novakova romana rasprodana u svega nekoliko tjedana, na pozornici su bili urednik Kruno Lokotar i novinar Emir Imamović Pirke.

Novak je rekao da je knjiga u njemu sazrijevala deset godina, iako prvih šest nije ni znao da će postati roman. Bilo je tu dosta nedoumica, dodaje, osobito zato što se priča bavi stvarnim ljudima pa se pitao koliko uopće smije kao autor ljudima na taj način ulaziti u privatni život. “S druge strane, bio je tu onaj glas – ako ti to ne napraviš nitko drugi neće”, istaknuo je Novak.

Da je donio dobru odluku, potvrđuju i rana čitanja knjige: “Zasad su reakcije izuzetno pozitivne, javljaju mi se ljudi iz cijele Hrvatske, čak i šire, koji poznaju nekoga ili su sami bili u sličnoj situaciji kakvu sam ja ovdje opisao.”

Kruno Lokotar izjavio je da se teško u kratkim crtama može prepričati o čemu se u romanu radi, ali da je njemu kao uredniku već nakon prvog čitanja bilo jasno da je riječ o remek-djelu. Govoreći o žanrovskim odrednicama autor je rekao da ovaj roman u prvom redu vidi kao obiteljsku dramu u kojoj se pojedinac nalazi između lojalnosti, dramu u kojoj su “pojedinci za istinu spremni napraviti hrabru, ispravnu stvar.”

Sasa Miljevic/PIXSELL

Veliko finale prvog dana Sajma

U istom prostoru DHB-a u 20 sati odvilo se i veliko finale prvog dana 29. Sajma, predstavljanje stripa Mila Manare i Umberta Eca “Il nome della rosa / Ime ruže” (Oblomov Edizioni), u sklopu programu Storie italiane / Život u oblacima. Uz slavnog talijanskog stripaša govorili su Claudio Curcio i Andrea Matošević.

Obrada tog romana za njega je bio zanimljiv i ozbiljan izazov, rekao je Manara. Trebalo je sažeti piščevo djelo jer to je jedan cijeli svijet za sebe. “Bilo je to kao da se nalazim pred jednom velikom katedralom, i ja sam s te katedrale morao skinuti sve što je viška, ali na takav način da se ta katedrala ne sruši. Istovremeno, treba spasiti i duh knjige, ne možete je svesti na kostur. Nadam se da sam uspio.“ Stefano Eco, sin velikog pisca, smatra da mu je to pošlo za rukom, dodao je Manara, što mu je kao izuzetnom štovatelju pisca ogroman kompliment.

U Pulu stiže i Aleksandar Stanković

Vrijedi dodati, u subotu, 25. studenoga, u sklopu ekskluzivnog programa u 13.30 sati u središnjem holu DHB-a, Manara će uživo crtati jednu od svojih osebujnih, legendarnih djevojki s kojima već desetljećima oduševljava ljubitelje stripa, čitatelje i kritiku diljem svijeta, a istoga dana u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca u 20.30 sati bit će otvorena velika Manarina izložba “Između stripa, literature i filma”.

Među ostalim sadržajima sutrašnjeg programa posebno izdvajamo promociju i potpisivanje Telegramove hit knjige “Depra” Aleksandra Stankovića, na kojoj će u kavani Mozart DHB-a s autorom razgovarati Telegramova Gea Vlahović.

Raspored cijelog programa možete pogledati na službenim sajamskim stranicama.