Pogledajte u što su umjetnici pretvorili pustinju u kojoj se događa festival Coachella

Kada vidi ovakve fotke, čovjek je sretan što tako nešto postoji na Zemlji

Coachella 2015.
FOTO: AFP/Getty Images/AFP

Igor Šimulija jučer je samo za vas odabrao najluđa glazbena zbivanja s prvog vikenda kalifornijske Coachelle, a sad sam tu ja da vam pokažem kako je hrpa osebujnih umjetnika okitila pustinju u blizini Los Angelesa u kojoj se održava festival (skupa s uletima nekoliko nevjerojatnih glomaznih i svjetlećih instalacija proteklih godina). Da, i ja sam vidjevši ove fotke poželio da sam tamo, a ne u redakciji za laptopom, no dok štedim pare za eventualni odlazak dogodine (i tješim se što će barem Florence & The Machine nastupiti na InMusicu, lol), poslužit će i ovo malo slatkiša za oči prikupljenog s raznih blogova svuda oko nas.

Kako agilni strani mediji izvještavaju, ove godine na Coachelli je postavljeno čak 19 monumentalnih instalacija u okolišu. Među njima je ogromna žutocrna gusjenica autora Mikea Grandawa, koja se noću, naravno, pretvara u začudnog leptira narančaste, plave i žute boje. Tu je zatim i nezamislivo veliko astronautovo odijelo koje širi ruke iznad publike ne bi li ju prigrlilo, a uz njega stoji podjednako enormna skulptura crvenog robota s plavim cvijetom u ruci, autora Christiana Ristowa. Braća blizanci Nicolai i Simon Haas konstruirali su “Boga tuluma”, nevjerojatnu camp statuu od pikula, oblikovanu po uzoru na Bakha, rimsku varijaciju boga Dioniza, zaštitnika svake dobre i raskalašene zabave.

Spomenuta luđaštva samo su dio neiscrpne ponude Coachelle, pomalo nalik na sulude umjetničke akcije na kultnom Burning Man festivalu u Nevadi. Oni koji ga nisu imali prilike pohoditi, a pretpostavljam da je takva većina čitatelja kojima je jezik ovog teksta materinji (uključujući i mene), zacijelo ga se sjećaju iz nezaboravne prve epizode sedme sezone “Malcolma u sredini”, kada Malcolm gubi nevinost ni manje ni više nego s Rosannom Arquette u ulozi proročice, a pater familias Hal na festivalu igrom slučaja postaje zvijezda američkog performansa. Ne znajući je li taj djelić atmosfere razularenih pustinjskih festivala autentičan ili ne, skloni smo vjerovati da jest. Negdje na planeti Zemlji moraju postojati takvo vrijeme i mjesto.

Pogledajte u što su umjetnici pretvorili pustinju u kojoj se događa Coachella