Nekad je nužno odabrati stranu

Pogledali smo veliki Clarksonov povratak, The Grand Tour, i moramo priznati da smo malo euforični

Bivši Top Gear trio uspio kreirati spektakl do sada neviđenih razmjera

(FILES) A picture taken on June 10, 2016 shows (L-R) Richard Hammond, James May and Jeremy Clarkson posing at the Ticketpro Dome in Johannesburg, South Africa.
The former presenters of hit British motoring show "Top Gear" Friday received glowing reviews as their new show "The Grand Tour" debuted on Amazon Prime, signalling the video streaming service's global arrival. / AFP PHOTO / STEFAN HEUNIS
FOTO: AFP/AFP

Konačno smo dočekali dan kada se počeo prikazivati The Grand Tour, željno iščekivani povratnički projekt bivših voditelja britanskog Top Geara, Jeremyja Clarksona, Richarda Hammonda i Jamesa Maya, koji su prošle godine napustili emisiju nakon što je Clarkson zamoljen da preda ostavku na BBC-u zbog napada na producenta.

Tu upravo i počinje prva epizoda The Grand Toura, koji trio radi za Amazonov Originals kanal na gotovo nevjerojatnom budžetu od suludih 4 milijuna funti po epizodi. Vidimo Clarksona kako tužno izlazi iz zgrade BBC-a, odlazi na aerodrom te dolaskom u Kaliforniju uzima rentanog Mustanga i odlazi u pustinju gdje mu se pridružuju Hammond i May, svaki u svojem Mustangu.

Cijela ta uvodna scena djeluje nevjerojatno zadovoljavajuće. Vidjeti troje ponajboljih voditelja na svijetu kako se ponovno na okupu, poput scene iz Pobješnjelog Maxa, probijaju kroz američku pustinju zajedno s hrpom nabrijanih vozila koja im se kasnije pridružuju dok u pozadini trešti Bright Sunny Day, jednostavno oduzima dah, ali i stvara osjećaj euforije fanovima originalnog Top Geara.

Veliki uvodni dolazak trojce vodietlja
Veliki uvodni dolazak trojice voditelja Amazon Prime

Ista ekipa, sličan koncept, sulud budžet

I dalje su tu u prvom planu automobili, samo je koncept emisije nešto promijenjen, s obzirom na to da BBC još uvijek drži vlasnička prava na većinu elemenata iz Top Geara. Svaka epizoda je snimana u drugoj državi, pred drugom publikom, što omogućava bitno raznovrsniju interakciju. Umjesto Stiga sada imamo Amerikanca – bivšeg vozača NASCAR-a koji duboko vjeruje da je svaki automobil bez osam cilindara komunistički, a tu je i nova staza u obliku virusa ebole, prigodno nazvanu Eboladrome, za koju tvrde da je najnesigurnija trkaća staza na svijetu (budući da ima neeksplodiranu bombu iz drugog svjetskog rata, stado ovaca i bakicu).

Ponekad nije najpametnija stvar uvjeravati hrpu amerikanaca kako je britanski RAF najbolja zrakoplovna sila na svijetu
Ponekad nije najpametnija stvar uvjeravati hrpu amerikanaca kako je britanski RAF najbolja zrakoplovna sila na svijetu Amazon Prime

‘The News’ segment emisije je sada zamijenjen s ‘Conversation Street’, rezerviran za razgovor o bitnim pitanjima, poput smiješnih ograničenja brzine ili Mayevog pobiranja kazne za prebrzu vožnju (inače poznatiji kao Captain Slow). Tu je također segment s gostujućim svjetskim zvijezdama, ‘Celebrity Brain Crash’, a u prvoj epizodi su to bili Jeremy Renner, Armie Hammer i Carol Vonderman, koji su prikazani vrlo kratko prije nego što su ih ubili.

Troboj super hibrida

Tema epizode je bio veliki troboj svetog trojstva hibridnih super automobila, McLarena P1 (Clarkson), Porschea 918 (Hammond) i Ferrarijevog La Ferrarija (May), te se, srećom, zadržao očaravajuć, cinematičan način snimanja automobila koji je zacementirao Top Gear kao najbolju automobilsku emisiju na planetu.

Produkcijska razina automobilističkih videa je ostala na istoj razini
McLaren P1 vs. Porsche 918 – Produkcijska razina automobilističkih videa je ostala na istoj razini Amazon Prime

To je zapravo onaj dio emisije u kojem je ekipa voditelja uvijek briljirala te nam na ekstremno zabavan način prenijela kakav je osjećaj voziti trenutno tri najbolja super automobila na svijetu. Kemija voditelja je ostala fantastična. Ako ništa, razina podbadanja je i porasla, a s obzirom da više nisu na nacionalnoj televiziji, moguće je čuti i pokoju psovku, što nije neočekivano kada jurite preko 300 kilometara na sat u automobilu koji vas želi ubiti.

Apsolutna pobjeda

Sada, kada je The Grand Tour konačno vani, možemo vidjeti kako je ovogodišnji BBC-jev pokušaj nastavka Top Geara s novima voditeljima u potpunosti promašen, o čemu smo već i ranije pisali, a Clarkson, Hammond i May su pokazali da su upravo oni i njihova nevjerojatna kemija ono što emisiju čini spektakularnom. Doduše, ni posve suluda količina novca koja im je dana na raspolaganje također nije na odmet.

Sljedeća stanica: Johannesburg.