Pogledao sam novog Terminatora i poprilično sam razočaran njegovom šupljom i besmislenom radnjom

'Genisys' ignorira posljednje filmove iz serijala i oslanja se na prva dva

FOTO: Screenshot

Rekao je da će se vratiti, i stvarno je to napravio. Arnold Schwarzenegger oživio je ulogu robota iz budućnosti u novom filmu “Terminator Genisys”, prvom nastavku ove franšize nakon šestogodišnje pauze. Odmah na početku treba razjasniti jednu stvar: ovo nije nastavak “Terminatora: Spasenje” iz 2009. On u potpunosti ignorira njega, kao i “Terminatora 3: Pobuna strojeva” iz 2003. “Genisys” funkcionira kao nova verzija ili kvazi nastavak prva dva filma, koje je režirao James Cameron i koji su superiorni svemu što je kasnije snimljeno.

Realno govoreći, svi ljubitelji filma i sage o “Terminatoru” su mogli preživjeti i bez “Genisysa”. Veći dio od 2 sata koliko traje, ovaj film pokušava opravdati vlastito postojanje i dokazati da ova priča još uvijek nije potpuno isprana. Nažalost, pokazalo se da redatelj Alan Taylor nije kalibar Camerona. Jedino što je on s “Genisysom” uspio napraviti jest dokazati da je vrijeme “Terminatora” prošlo i da je ta franšiza zrela za umirovljenje.

Ziheraški i nemaštoviti pristup

To se možda moglo napraviti još 1991. kad je izašao genijalni i neponovljivi “Terminator 2: Sudnji dan” koji je redefinirao žanr akcijskog filma i kod publike stvorio ovisnost o nastavcima. No onda bi ostali uskraćeni za iznenađujuće zabavni “Terminator 3” i sasvim solidnu TV seriju “Kronike Sarah Connor”. OK, četvrti nastavak je bio stvarno loš, ali za razliku od “Genisysa” on je barem predstavio originalnu priču i izbjegao je ziheraški i nemaštoviti pristup koji je glavna značajka novog filma.

Početak ne daje naslutiti tako loš konačni dojam. Kreće s još jednim prikazom sudnjeg dana i uvidom u noć kad je pobunjenička vojska Johna Connora pobijedila robote, ali nije uspjela spriječiti povratak Terminatora u 1984. godinu. Ta metoda prikazivanja šireg konteksta priče, kojeg svaki obožavatelj ovog filma ionako zna jako dobro, iskopirana je od redatelja Christophera Nolana koji je istu stvar napravio u filmu “Batman: Početak”. No Tayloru se mora priznati da scene borbi s robotima izgledaju zaista impresivno.

Bez pravog zapleta i kulminacije

Sve skupa kreće nizbrdo nakon što se pravednik i spasitelj Kyle Reese vrati u prošlost. U tom trenutku film se pretvara u košmar scena koje su kopija ili odavanje počasti starim Terminatorima, ovisno iz koje perspektive gledate. Sve je to skupa pomiješano sa novom radnjom, koja također djeluje vrlo poznato. Red putovanja kroz vrijeme, red jurnjave, red borbe robota, a sve skupa bez pravog zapleta i kulminacije radnje. Očito je što su htjeli postići u “Genisysu”, ali njihov pokušaj prerade starog scenarija nije izveden niti upola vješto kao što je to napravljeno npr. u “Povratku u budućnost 2”.

Reese se vraća u ’84. sa zadatkom čuvanja Sarah Connor, no tamo nailazi na alteriranu prošlost u kojoj će ona zapravo štititi njega. Pomaže im terminator T-800 (Schwarzenegger) koji pazi na Sarah od njena djetinjstva kad su joj roboti ubili roditelje, i kojeg ona zove “stari”. Naravno da se u filmu morala pojaviti i nova verzija ubojitog terminatora T-1000 kojeg je sasvim pristojno utjelovio Lee Byung-hun i kojeg su uspjeli našminkati dovoljno dobro da zaista nalikuje na Roberta Patricka koji ga je glumio u “Sudnjem danu”.

Urnebesni Schwarzenegger

Zvijezda “Igre prijestolja”, Emilia Clarke, tumači lik Sarah Connor. Već smo gledajući foršpan sumnjali koliko to može biti dobro, a film je nažalost samo potvrdio te sumnje. Clarke nikako nije bila dobar odabir za ovu ulogu, jer nije pokazala ni karizmu ni mačoizam Linde Hamilton koja je bila izvrsna Connor u prva dva “Terminatora”.

Usprkos zaista šupljoj i na trenutke besmislenoj radnji, tvdokorni fanovi ovog filma ipak imaju razlog otići u kino i pogledati ga. Povratak Arnolda Schwarzeneggera budi nostalgiju za prošlim vremenima, a i trenuci u kojima je smiješan a da toga nije ni svjestan čine ga još urnebesnijim. No na Arnijevom povratku staju pozitivne strane ovog filma. Nakon jednog gledanja “Genesysa” teško da ćete mu se više ikad vratiti, jer nema razloga dosađivati se uz kopiju kad možete uživati u neusporedivo boljem originalu.