Nekad je nužno odabrati stranu
FOTO: CBS/screenshot

Pogledao sam prve dvije epizode Star Trek Discoveryja; stari ugođaj uz dozu akcije čini se fora

Nova serija dostupna je na Netflixu; nisam se razočarao

Pogledao sam prve dvije epizode Star Trek Discoveryja; stari ugođaj uz dozu akcije čini se fora

Nova serija dostupna je na Netflixu; nisam se razočarao

FOTO: CBS/screenshot

Nova Star Trek serija je napokon stigla. Star Trek: Discovery je najprije uletio na CBS u nedjelju prošlog vikenda, a sada je dostupan i na Netflixu na kojem nove Star Trek epizode mogu pratiti i hrvatski gledatelji. Serija je najavljena još 2015. i od tada nebrojeno puta odgođena, a na novu Star Trek seriju fanovi čekaju još od 2005. kad je emitirana zadnja epizoda Star Trek: Enterprise. No izvršni producent Alex Kurtzman je izjavio za Hollywood Reporter netom prije nedjeljne premijere na CBS-u da će svi fanovi zaboraviti na brojne odgode jednom kad pogledaju seriju, jer vjeruje da će biti oduševljeni. Je li bio u pravu?

Jedva sam dočekao pogledati prve dvije epizode. Moram priznati da sam imao visoka očekivanja iako nisam onaj klasični Trekkie koji zna složiti bar jednu rečenicu na klingonskom.

Sam početak djeluje mi kao svemirska sapunica

Uvodna sekvenca u kojoj upoznajemo kapetanicu Georgiou (Michelle Yeoh) federacijskog broda U.S.S. Shenzhou, i njezinu prvu časnicu Michael Burnham (Sonequa Martin-Green) stavlja nas u pustinju na nepoznatom planetu i vizualno izgleda spektakularno. No cijeli taj pustinjski seting, uključujući i kostime glavnih protagonistkinja, neodoljivo podsjeća na Star Wars: Force Awakens kad prvi put upoznamo Rey u vrlo sličnom okruženju i kostimu. U tom trenutku sam imao osjećaj da gledam Star Wars a ne Star Trek.

Vrlo je očito u toj prvoj sekvenci da su se producenti jako potrudili objasniti nam odnos između kapetanice i njezine prve časnice u pet minuta kroz jeftine dijaloge. Ono što saznajemo je da se poznaju već sedam godina otkad je Michael došla na Shenzhou kao prva časnica i da su u međuvremenu ona i kapetanica razvile međusobno poštovanje. No teško je oteti se dojmu da taj početak podsjeća na tipične sapunice gdje likovi izgovaraju svoje misli na glas samo kako bi gledateljima objasnili o čemu se radi, što prati jednako loša gluma.

Najveći problem starim fanovima će biti prikaz Klingonaca

https://www.youtube.com/watch?v=f8mesUEFjas

Nakon toga slijedi uvodna špica koja je u potpunosti drukčija od očekivanja kako bi uvod u Star Trek seriju trebao izgledati. Nema čuvenog voice-overa sa “Space. The final frontier” i ostatkom poznatog citata, nema poznate glazbene teme. Umjesto toga dobivamo grafički prikaz elemenata broda Shenzhou i detalje koji su nam poznati iz Star Trek kanona, poput ruke s razdvojenim prstima u tipičnom vulkanskom “live long and prosper” pozdravu.

Na početku prve epizode sam bio malo zbunjen tom špicom, no kad je krenula druga epizoda mnogo toga mi je bilo jasnije, primjerice očita želja autora da se stilski odmaknu od starih Star Trek serija, ali zadrže ključne elemente vizualnog identiteta, pa je uvodna špica najednom postala smislena.

Najveća promjena tog vizualnog identiteta su Klingonci i vjerujem da će okorjeli fanovi najviše prigovoriti novom Star Treku upravo zbog toga što su toliko izmijenili njihov izgled. Kad se prvi put pojave u kadru, pomislio sam da gledam Gospodara prstenova u svemiru, jer novi Klingonci neodoljivo podsjećaju na Orke. Nisu im izmijenili samo fizički izgled, nego kompletan dizajn, od njihovih oklopa do unutrašnjosti i vanjštine njihovih brodova. Izgledaju rafiniranije i manje “spartanski” od onog na što smo navikli u ranijim prikazima Klingonaca.

Serija odjednom postaje odlična

https://www.youtube.com/watch?v=93VmJkMlcns

S druge strane, impresioniralo me je koliko je uloženo truda u prikazu klingonske kulture. Već u prvoj epizodi saznajemo mnogo o njihovoj motivaciji da se suprotstave Federaciji (ili bilo kome drugome) te da im je generacijski usađen taj osjećaj da se bore za svoju tradiciju koju nastoje održati pod svaku cijenu.

Osim toga, impresivan moment je što u svakoj sceni s Klingoncima, a te scene popunjavaju velik dio minutaže prve dvije epizode, slušamo isključivo klingonski. Već sam priznao da nisam pravi Trekkie i ne znam ništa o klingonskom, no to je detalj koji meni pojačava atmosferu i uvjerljivost, a siguran sam da će pravi Trekiji i svi koje zanima klingonski taj element znati cijeniti još i više.

Nakon početnog osjećaja da gledam vizualno krasnu sapunicu u svemiru s tipično lošom glumom od koje su mi splasnula očekivanja, zatekao sam se da gledam stvarno dobru SF seriju, i nisam bio svjestan u kojem se trenutku to dogodilo, no najedanput Star Trek: Discovery postane stvarno dobra i napeta zabava. U tom trenutku već poznajemo glavne likove (vjerojatno zahvaljujući jeftinom uvodu), a kreće i akcija u kojoj se sukobljava desetak federacijskih brodova s jednako toliko klingonskih protivnika, što je vjerojatno scena svemirske borbe koju su Star Trek fanovi čekali oduvijek.

Poručnik Saru mi je bio najupečatljiviji

Prve dvije epizode upoznaju nas s glavnim protagonistima koje predvodi kapetanica Georgiou (Michelle Yeoh), prva kapetanica u Star Trek serijalu nakon Janeway (Kate Mulgrew) koja je zapovijedala Voyagerom u devedesetima. Georgiou se pokazuje kao moralna vertikala cijele posade i mentorica svojoj prvoj časnici. Prva časnica je Michael koju glumi Sonequa Martin-Green, poznata iz serije Walking Dead, koju pogodi pogibija kapetanice u drugoj epizodi, što bi moglo imati utjecaja na daljnji tijek serije.

No možda najupečatljiviji lik je poručnik Saru koji se boji svega i uvijek igra na sigurno, a odlično ga glumi Doug Jones (Hellboy). Iako je sporedni lik, Saru je najzanimljiviji član posade, i unatoč svojim strahovima ima značajan utjecaj na kapetanicu. Svojim logičkim pristupom i suzdržanošću me je podsjetio na Spocka, pa mi se čini da je upravo Saru zamišljen kao lik koji će nadomijestiti najpoznatijeg Vulkanca u novoj seriji.

Mogli bismo vidjeti i Spocka

https://www.youtube.com/watch?v=5rtzB5O8uz0

No čini se da ćemo tijekom sezone vidjeti i Spocka. Naime, prve dvije epizode su nam jasno dale do znanja da je prvu časnicu Michael u vulkanskom okruženju odgojio Spockov otac Sarek, koji s njom može uspostaviti mind meld na daljinu, onom vulkanskom tehnikom s kojom nas je upoznao Spock kad spoji tri prsta na nečiju glavu pa im se povežu mozgovi, sjećanja i osjećaji. Sarek se može “spojiti” s Michael na daljinu, čak iako nije Vulkanka. Ne zna se na koji način su povezani, postoje naznake da je Spockova sestra, no bit će zanimljivo vidjeti kako će se razviti njihov odnos, i koja je točno poveznica Michael i Spocka.

Prve dvije epizode su nam ponudile vrhunske vizuale i prikaze tehnologija koji su sretna sredina između starih serija i novih filmova. Evidentno je da su producenti htjeli napraviti modernu seriju s prepoznatljivim elementima starih Star Trekova. Osim impresivnih vizuala, upoznali smo se sa zanimljivim likovima koji će se očito razvijati kroz međusobne odnose. Na kraju bih rekao da je Alex Kurtzman u pravu kad je rekao da će fanovi zaboraviti na odgode kad pogledaju seriju, jer je u prve dvije epizode stvarno dobra.

Iako nisam Trekkie, vjerujem da će se serija svidjeti i najokorjelijim fanovima. Mene je ugodno iznenadila, ponudila je ugođaj starog Star Treka uz modernu dozu akcije koje je falilo u starim serijama. Jedva čekam nove nastavke. Stari fanovi će vjerojatno gunđati u vezi par detalja, ali siguran sam da će gledati seriju, jer ipak je to Star Trek, i zasad je jako dobar.