Pogledao sam sve Batman filmove koji su ikad snimljeni, a ovo je moja lista od najgoreg do najboljeg

Telegramov novinar je od djetinjstva zaljubljen u Batmana

Adam West je, po meni, još uvijek najkarizmatičniji Batman dosad. Kao klinac uživao sam u toj seriji. U svoje vrijeme bila je dotad neviđen spoj stripa i televizije, a mene je zapravo upoznala s Batmanom. Nije trebalo dugo da se zakačim za cijelu piču o superherojima.

Možda zbog uvjerljivosti Adama Westa, ili zbog toga što Batman zapravo nema supermoći nego je običan čovjek poput nas s vrlo jakom voljom (ok, i puno novca), Batman mi je vrlo brzo postao najdraži superheroj.

Budući da nas je West nedavno napustio, a meni je u djetinjstvu dosta značio, odlučio sam njemu u čast napraviti malu listu najboljih i najlošijih Batmana. Teško je obuhvatiti sve medije pa sam se zadržao samo na filmu, a krećemo od najlošijih.

8. Batman & Robin (1997.)

Loše mi je samo kad ga se sjetim. Ovo nije samo najlošiji film u Batman franšizi, nego je i jedan od najlošijih filmova koje sam ikad gledao, a nagledao sam ih se dosta. Neki loši filmovi dovoljno zadiru u domenu thrasha da prođu puni krug i neobjašnjivo stvore kultni status (npr. Starship Troopers, The Room ili, za one malo starije, Plan 9 From Outer Space Eda Wooda). No, to nije slučaj s filmom Batman & Robin.

Joelu Schumacheru bio je to drugi film o Batmanu nakon što je preuzeo franšizu od Tima Burtona, a ja sam se nadao da će se iskupiti za loš Batman Forever. No, jedino što je Schumacher pokazao jest da može još gore. Za loš scenarij, zbrkanu radnju i jeftine vizuale izjavio je da je želio oživiti stari štih iz legendarne serije s Adamom Westom. Nije uspio.

Sjećam se da mi je još kao klincu bilo neugodno gledati Schwarzeneggera, heroja mog djetinjstva, kako trčkara u plavom trikou i ispaljuje ledene zrake. Kostim Batmana preuzeo je George Clooney koji mi je kao glumac drag, ali nije bio dobar izbor za Batmana. To je kasnije priznao i on sam kad se ispričao gledateljima za to što je uništio Batmana.

7. Batman Forever (1995.)

https://www.youtube.com/watch?v=xu6xLaLG6QA

Osim što mi Val Kilmer nije bio dobar, u ovom filmu imao sam ogroman problem s kostimom Batmana. Nije iznervirao samo mene nego i mnoštvo fanova. Naime, iz nekog razloga napravili su mu bradavice. “Tko je ikad čuo za bradavice na Batmanovom kostimu?”, pitao se i sam Bob Kane, tvorac Batmana, kad se našao na setu.

Istina, bilo je ugodno za gledati lijepu Nicole Kidman kao doktoricu Meridian, jednako kao i Drew Barrymore kao Sugar, a Jim Carrey me nije živcirao u svom glumačkom pretjerivanju; to se od njega i očekivalo.

No s druge strane, neugodno me iznenadio Tommy Lee Jones, inače ozbiljan karakterni glumac, kao Two-Face, za kojeg nisam baš siguran što mu je to trebalo. No, film je nominiran za tri Oscara, a najpamtljiviji dio filma je pjesma Seala Kiss From a Rose.

6. Batman v Superman (2016.)

Batman v Superman bio je iznenađujuće loš. Inače volim filmove Zacka Snydera (300, Watchmen…), a i novi Superman Man of Steel, koji se pojavio 26 godina nakon originalnog Supermana, dao mi je nadu da netko drugi osim Christophera Reevea može biti Superman. Stoga sam očekivao više. No, sa spojem Batmana i Supermana Snyder je podbacio. Vizuali su spektakularni, atmosfera je prigodno mračna, Batmanovi gadgeti i novi oklopljeni Batsuit izgledaju zabavno… Ali sve to je nevažno kad je premisa potpuno nejasna.

Zašto je Batman toliko ljut na Supermana? Ne bi li trebali biti na istoj strani? Prema Snyderovom viđenju očito ne, budući da je, ničim izazvan, Batman u osobnoj misiji ne samo da zaustavi Supermana, nego da ga ubije. Svoj bijes izražava tankom logikom kroz pitanje: “Što ako Superman postane zao?”, što je dosta blesavo.

Ipak, najgluplje mi je kad se na kraju sprijatelje. Naime, u klimaksu filma, kada napokon gledamo borbu Batmana i Supermana, Batman nekim čudom savlada Supermana i netom prije nego što ga krene ubiti ovaj mu otkriva da im se mame zovu istim imenom. Odjednom svo neprijateljstvo nestaje i oni se odjednom udružuju. Potpuno besmisleno.

5. The Dark Knight Rises (2012.)

Christopher Nolan stvorio je vrlo uspješnu trilogiju, no ne zahvaljujući zadnjem nastavku. Prvih sat vremena filma je stvarno dobro. Vraćamo se radnji iz prethodnog filma, ali osam godina kasnije gdje nalazimo slomljenog Brucea Wayne koji se odrekao Batman kostima. No, dolaskom Banea, Batman se vraća iz mirovine te upoznajemo neke nove zanimljive likove. Anne Hathaway je odlična kao Catwoman, a Joseph Gordon-Levitt je osvježenje kao mladi nadobudni policajac (za kojeg nije teško pretpostaviti da će postati Batmanov sidekick Robin).

No, film je ipak podbacio. Za početak, ni na samom kraju filma nije jasno koji su stvarni Baneovi motivi da okupira cijeli grad i na koji način mu je to zapravo uspjelo. A završni okršaj samo podebljava blijedi ton cijelog filma. Naime, Batman, koji svoje neprijatelje inače savladava tako da ih iznenadi spuštajući se na njih svisoka, usred mraka, ovdje došetava do opće makljaže usred bijela dana. Naime, traži Banea kako bi se obračunao s njim u boksačkom meču, dok nitko od prisutnih nimalo ne obraća pažnju na njih. U tom trenutku nisam imao osjećaj da gledam pravog Batmana.

4. Batman Returns (1992.)

Nakon uspjeha originalnog Batmana Tima Burtona, jedva sam čekao nastavak. I nije me razočarao. Atmosfera prvog filma bila je još uvijek vrlo prisutna. Teško je bilo zamijeniti glavnog zlikovca, budući da je Jack Nicholson u prvom dijelu briljirao kao Joker, no Burton i ekipa su uspjeli.

Michael Keaton je uvjerljiv kao Batman, Danny DeVito je genijalan kao Pingvin, a Michelle Pfeiffer je i danas vjerojatno najbolja filmska Catwoman. Kao i Burtonov prethodni film, Batman Returns je mračan, ali zadržava dozu humora koja jako dobro prenosi atmosferu iz stripova o Batmanu. Možda se povodim nostalgijom iz vremena kada superherojski filmovi nisu bili toliko česti, no Batman Returns mi je još uvijek jedan od najdražih.

3. Batman (1989.)

Kao klinac odrastao sam na Supermanu, a za mene je Christopher Reeve bio Superman. Sjećam se da su moji starci morali zaključavati balkonska vrata jer sam im tvrdio da i ja mogu letjeti. Kroz godine sam shvatio da posljednji Supermani nisu toliko dobri, no onda je uletio Tim Burton sa svojim Batmanom i otkrio mi cijeli novi svijet mimo Supermana.

Iskustvo gledanja novog Batmana u kinu mi je jedno od najdražih još i danas. Od uvodne sekvence i glazbe Dannyja Elfmana (koji je vjerojatno najpoznatiji kao autor glazbe za Simpsone), preko Batmobilea koji izgleda kao borbeni avion, Batsuita prema kojem je onaj koji je nosio Adam West izgledao kao da je kupljen za maškare, do superiornog Jacka Nicholsona u ulozi Jokera i završne borbe Batmana i Jokera koji vise s vodoriga.

Dotad su se stripovi smatrali uglavnom dječjom tematikom, a Tim Burton je u cijelu priču uspio unijeti svoj prepoznatljivi mračni štih i time je prebacio dječji žanr u domenu odraslih. Inače, uvjeren sam da je Burton svojim Batmanom pripremio teren za sve ove nove superherojske filmove.

2. Batman Begins (2005.)

Christoper Nolan zaslužan je za reboot Batman franšize, to je opće poznata stvar. No, način na koji je to napravio je prilično unikatan. Nije se pouzdao u stripovsku lepršavost i šaljivu naraciju, nego je umjesto toga napravio ozbiljan film koji se pita “kako bi izgledalo da je netko stvarno Batman”.

To je bio veliki preokret nakon što je preuzeo franšizu od Joela Schumachera koji je u dva neuspjela pokušaja uspio pokopati Batmana. No, Nolan ga je uspio spasiti s dobro osmišljenom radnjom, pametno složenom pričom o tome kako je Bruce Wayne postao Batman, te vrhunskom režijom koja je naglasila svijetle i tamne strane Gothama.

Jedan detalj sam posebno primijetio kad sam prvi puta gledao Batman Begins. Nolan je odlučio izbaciti Batmobile te ga zamijeniti s Tumblerom, što mi se u startu činilo suludo – ne može Batman biti bez Batmobilea. No, nakon odgledanog filma sam shvatio da se Tumbler savršeno uklopio. Nolan je stvorio potpuno novog, drukčijeg Batmana. I ispao je savršen. Napravio je i ozbiljan, ali istovremeno vrlo zabavan film kojem zapravo nemate što prigovoriti.

1. The Dark Knight (2012.)

Nakon što mi se Batman Begins toliko svidio, bio sam uvjeren da Nolan ne može zadržati isti tempo s nastavkom. No, uspio je. Dapače, nastavak mu je još bolji. Jedna od ključnih stvari je što je u priču ubacio Batmanovog najpoznatijeg neprijatelja Jokera.

Još jedna bitna stvar je Heath Ledger, koji briljira u svakoj sceni. Svima je već poznato da je Ledger osvojio posthumnog Oscara za tu ulogu i to s pravom, jer je po mojem mišljenju preskočio Nicholsona kao najbolji Joker. No, nije mi samo zbog Jokera Dark Knight najbolji Batman.

Naime, radi se o odličnom kriminalističkom trileru. Recimo, scena u kojoj Batman i Joker razgovaraju u zatvoru jako podsjeća na dijalog Roberta De Nira i Ala Pacina u filmu Heat. Istovremeno je punokrvni superherojski film. Dosad se pokazalo gotovo nemogućim spojiti ta dva žanra, no Nolan je uspio. Stoga je, po mojem mišljenu, Dark Knight aposlutno najbolji filmski Batman. Barem dosad.