Nekad je nužno odabrati stranu

Poznati finski zbor Dominante sutra će nastupiti u riječkom HNK-u

U Rijeci se slavi 150. obljetnica rođenja finskog skladatelja Jeana Sibeliusa

FOTO: Titus Verhe/PR

Povodom proslave 150. obljetnice rođenja velikog finskog skladatelja Jeana Sibeliusa riječko Kazalište u sklopu programa Jesen sa Sibeliusom pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Finske u subotu 10. listopada u 20.00 sati ugostiti finski mješoviti zbor Dominante.

Ovu će obljetnicu osim gostovanja zbora Dominate Riječani obilježiti i simfonijsikm koncertom kojim će ravnati maestro Ville Matvejeff. Finski će gosti izbesti Sibeliusov Koncert za violinu i orkestar, a njihov će nastup obogatiti i riječki violinist Marco Graziani.

Nastup jednog od najznačajnijih finskih zborova

Zbor Dominante jedan je od najznačajnijih zborova u Finskoj. Osnovan je 1975. godine kao studentski zbor Tehnološkog fakulteta u Sveučilišta u Helsinkiju, a od 1981. godine njime dirigira Seppo Murto. Dominante je tijekom tri desetljeća pod njegovim vodstvom zahvaljujući svom raznolikom repertoaru postao jedan od najtraženijih finskih zborova.

Umjetnički direktor Seppo Murto jedan je od najistaknutijih finskih orguljaša i zborskih voditelja. Umjetničkim direktorom zbora Dominante postaje 1981. godine. Održao je brojne seminare i radionice vezane uz dirigiranje zborom diljem svijeta, a usto je snimio i brojne albume sa svojim zborovima.

Seppo je od 1985. orguljaš Helsinške katedrale i predaje predmet orgulje na Sibelius akademiji, vodećoj instituciji za glazbeno obrazovanje u Finskoj. Nominiran je za dirigenta godine 2001, a 2004. mu je grad Espoo dodijelio medalju časti.