Preminula je velika Esma Redžepova, kraljica romske glazbe

Redžepova je preminula u Skoplju u 74. godini života

17.12.2012., Zagreb - Koncert kraljice romske glazbe Esme Redzepove u Lisinskom. 
Photo:
FOTO: PIXSELL

Makedonska pjevačica romske muzike Esma Redžepova preminula je jutros u Skoplju u 74. godini, poslije kraće i teške bolesti, pišu lokalni mediji, javlja Blic.

Pjevačica je još prije dva tjedna bila primljena u bolnicu u Skoplju zbog problema s plućnim funkcijama. No nakon nekoliko dana puštena je na kućno liječenje. Bolest je ipak bila kobna.

Glazbeni ambasador u svijetu

Redžepova, koju nazivali kraljicom romske glazbe, bila je svjetski poznata, a od 2013. nosila je titulu nacionalnog umjetnika Makedonije. Tijekom duge karijere koja je trajala čak 55 godina, Redžepova je sudjelovala na vrhunskim svjetskim glazbenim festivalima i manifestacijama. Govorili su joj da je glazbeni ambasador u svijetu.

Održala je više od 12 tisuća solističkih koncerata u Makedoniji i svijetu, a izdala je 15 albuma za domaće i svjetske producentske kuće. Tijekom karijere sudjelovala je s nizom vrhunskim glazbenih imena. Rado viđen gost bila je i u Hrvatskoj. Redžepova je bila i veliki humanitarac, zajedno s pokojnim suprugom Stevom Teodosievskim odgojila je 47 djece.