Preminuo Adam West, najsimpa Batman kojeg ćemo ikad imati

Njegov Batman bio je legendaran, ismijavan i hvaljen 50 godina kasnije

Adam West, američki glumac najpoznatniji po čuvenoj ulozi Batmana u 1960-ima, preminuo je u 89. godini života. Westov Batman doslovno je legendaran; citiran, ismijavan, oponašan i hvaljen desetljećima nakon emitiranja.

Za razliku od današnjih mračnih verzija Batmana, uglavnom inspiriranih stripom Franka Millera iz osamdesetih godina, Westov Batman bio je blentav, optimističan, pozitivan, prepun zdravog humora, jeftinih fora i urnebesnih zvučnih efeketa.

‘Naš otac bio je Svijetli vitez’

“Naš otac uvijek se vidio kao Svijetli vitez, i pokušavao je imati pozitivan utjecaj na živote svojih obožavatelja,” kazala je Westova obitelj u kratkom priopćenju nakon smrti. Uloga Batmana posve je definirala Westovu karijeru, u toj mjeri da mu je bilo iznimno teško dobiti druge uloge.

Televizijska serija Batman trajala je tri sezone, od 1966. do 1968., tijekom kojih je na ABC-u emitirano 120 epizoda. Otkazana je nakon što je rejting tijekom treće sezone počeo ozbiljno padati. Snimljen je i dugometražni film, prikazivan u kinima odmah po završetku prve sezone serije.

Za kraj, nekoliko klipova iz Westova Batmana koje bi bilo šteta propustiti: