Nekad je nužno odabrati stranu

Preminuo legendarni Jerry Lewis

Poznati komičar i glumac preminuo je u Las Vegasu, u 92.-oj godini

American humorist and actor Jerry Lewis performing comedy at the Paris Olympia Hall.
May 1976
Photo André Crudo
FOTO: Photo12

Ikona američke pop kulture 20.stoljeća, komičar, pjevač, glumac, producent i scenarist Jerry Lewis, preminuo je danas u 92.-oj godini. Lewis je umro u svom domu u Las Vegasu, a njegovu smrt potvrdio je novinar lokalnog The Las Vegas Review Journal koji se čuo s članovima obitelji.

“Njegova je karijera imala uspona i padova, no u zenitu, gotovo da nije bilo veće zvijezde od Lewisa. A do tog statusa došao je nevjerojatno brzo”, stoji u osmrtnici New York Timesa. Lewisov najpoznatiji film vjerojatno je Luckasti profesor, originalna verzija iz 1963. godine, koju je napisao, režirao, i u njoj odigrao glavnu ulogu.

Čuvena suradnja s Deanom Martinom

Jerry Lewis na scenu je uletio četerdesetih godina prošlog stoljeća, u neponovljivom komičarskom duetu s pjevačem Deanom Martinom. Nastupali su po noćnim klubovima, radio stanicama, snimili 16 filmova, sve do raspada suradnje 1956. godine, nakon kojeg je Lewis izgradio iznimnu samostalnu karijeru.

Uspon Martina i Lewisa bio je bez presedana u američkoj kulturi; snažni rast novih masovnih medija poput televizije i radija, i bujajući utjecaj novina nakon Drugog svjetskog rata, omogućio je ekpresni uspon i etabliranje u kulturi. “Showbiz nije vidio ništa slično Martinu i Lewisu”, piše NYT. Imali su fantastičnu kemiju i suradnju na sceni i na filmu.

https://www.youtube.com/watch?v=BLQybyaWt6s

Nakon gotovo deset godina suradnje, Dean Martin postao je nezadovoljan vlastitom statusom i osjećajem da Lewis dominira svakim nastupom i kreativnim smjerom. Točno deset godina nakon prvog zajednične pojave, Lewis i Martin održali su oproštajni zajednički nastup, i nastavili raditi samostalno.

Nisu komunicirali dvadeset godina do 1976. godine, kada ih je na silu pokušao spojiti Frank Sinatra: no prijateljstvo je donekle obnovljeno nakon smrti Martinova sina 1987. godine. “Mrzio sam ga jer je dopustio da se rastanemo. Mrzio me jer sam dopustio da se rastanemo”, napisao je kasnije Lewis u memoarima naslovljenima “Dean i ja”.

Uspješni filmovi početkom 1960-ih

Jerry Lewis godinama je snimao kućne, amaterske filmove, koje je usavršavao do razine da je etabliranim redateljima nudio savjete o scenografiji. Svoj prvi pravi film, Potrčko, o nijemom bellboy u luksuznom hotelu, napravit će 1960. godine, a potpisuje ga kao scenarist, redatelj i glavni glumac. Za Potrčka je dobio međunarodne pohvale, što Lewisa hrabri na sljedeći korak, Luckastog profesora, koji je bio ogroman komercijalni hit.

Suradnja s De Nirom i Scorcesejem

Čuvena je Lewisova uloga u filmu Martina Scorceseja, Kralj komedije iz 1982., u kojem je glumio poznatog TV voditelja kojeg lik Roberta De Nira odluči oteti. U posljednjih nekoliko desetljeća, Lewis je nastavio aktivno raditi na mjuziklima i filmovima, a većinu vremena posvetio je humanitarnom radu. Ženio se dvaput i imao je sedmero djece.

Preminuo je nakon što je objavljeno da ima urinarnu infekciju; prve informacije govorile su da ju je Lewis uspješno prebolio, i da se priprema na poslovni put u Toronto.