Preminuo je David Bowie, glazbena legenda u 69. godini izgubila borbu s rakom

David Bowie se borio s rakom posljednjih 18 mjeseci

Rock legend David Bowie performs on stage at the Forum in Copenhagen late 07 October 2003. == DENMARK OUT ==
AFP PHOTO NILS MEILVANG/SCANPIX NORDFOTO
FOTO: AFP

Svjetski poznati glazbenik David Bowie (69) preminuo je od raka, potvrdio je njegov publicist za Sky News. Bowie se borio s rakom posljednjih 18 mjeseci, piše Sky News.

“David Bowie preminuo je okružen svojom obitelji nakon hrabre 18-mjesečne bitke s rakom. Dok mnogi od vas dijele ovaj gubitak, tražimo od vas da poštujete privatnost njegove obitelji dok tuguju”, objavljeno je na službenom Facebook profilu glazbenika.

January 10 2016 – David Bowie died peacefully today surrounded by his family after a courageous 18 month battle with…

Gepostet von David Bowie am Sonntag, 10. Januar 2016

I njegov sin Duncan Jones ovu vijest je potvrdio na svom Twitteru.

David Bowie, rođen kao David Robert Jones 8. siječnja 1947. bio je britanski rock glazbenik, skladatelj, glumac, producent, aranžer. Bowie se pojavljivao na filmu kao vrlo uspješan glumac, video redatelj i vizualni umjetnik.

Pjevač je objavio posljednji album ‘Blackstar’ na svoj rođendan u petak. Posljednji puta nastupao je uživo na dobrotvornom koncertu u New Yorku 2006. Blackstar, na kojemu je sedam pjesama, dobio je pohvale kritičara.

Bowiejev interes za glazbu počinje od njegove devete godine, kada pod utjecajem oca koji je sakupljao LP ploče, počinje slušati Fatsa Dominoa, Chucka Berryja i vrlo popularnog Little Richarda. Prilikom slušanja velikog Richardovog hita “Tutti Frutti” Bowie je znao govoriti: “Ovo mora čuti Bog”. Njegov polubrat Terry uvodi ga u suvremeni jazz i Bowie se oduševljava Charlesom Mingusom i Johnom Coltraneom, dok od majke za Božić 1959. dobiva plastični saksofon.

Svoju glazbenu karijeru Bowie počinje vrlo rano, kao šesnaestogodišnjak. Godine 1962. osniva svoj prvi sastav koji se zvao “The Konrads”. Tijekom 1960-ih godina član je mnogih blues sastava, a neki od njih su: The King Bees, The Manish Boys, The Lower Third i The Riot Squad. S King Beesima 1964. izdaje svoj prvi singl “Liza Jane”. Kasnije sa bluesa prelazi na stil britanskog popa. Rani singlovi snimljeni u vremenu 1964.-1966. ostaju gotovo nezapaženi.

David Bowie i supruga Iman snimljeni 2005. godine
David Bowie i supruga Iman snimljeni 2005. godine AFP

U ranim šezdesetima Bowie nastupa pod imenom “Davie Jones”, pa su ga zamjenjivali s glumcem i pjevačem Davyjem Jonesom iz grupe “The Monkees”. Zbog toga svoje umjetničko ime mjenja u “Bowie”, po junaku Jimu Bowieju poznatom po Bowie nožu. U to vrijeme snima singl “The Manish Boys” za izdavačku kuću Parlophone kao Davy Jones, dok prelaskom u izdavačku kuću Pye izdaje pod imenom David Bowie.

Bowie svoj prvi album izdaje 1967. godine za izdavačku kuću “Decca Records” (koja je ogranak kuće “Deram”), pod jednostavnim imenom David Bowie. Album je mješavina popa i psihodelije. Približno u to vrijeme izdaje novi singl “The Laughing Gnome”. Kasnije kuća “Deram” njegov rani materijal na albumima i singlovima obnavlja i zajedno ga stavlja na kompilaciju.

Bowie je stekao slavu 1972. s “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and Spiders From Mars”. Među njegovim hitovima su i “Let’s Dance”, “Space Oddity”, “Heroes”, “Under Pressure” i “Suffragette City”.

Ovo su neke od pjesama po kojima ćemo pamtiti legendarnog Bowieja.

1. Space Oddity

https://www.youtube.com/watch?v=cYMCLz5PQVw

2. The Man Who Sold the World

3. Starman

4. Ziggy Stardust

5. Life on Mars?

https://www.youtube.com/watch?v=v–IqqusnNQ

6. Golden Years

https://www.youtube.com/watch?v=TKUy6ygUgP0

7. This Is Not America

Sva lica Davida Bowieja

Ziggy Stardust (1971. do 1973.): Bowiejeva biseksualna izvanzemaljska rock zvijezda bila je njegov prvi i najpoznatiji alterego. Kao Ziggy prvi je nastup imao u veljači 1972. prije objavljivanja albuma u lipnju 1972. Lik je imao svojevrsni povratak 1973. za Aladdin Sane – Bowiejev prvi broj jedan album – koji je pjevač opisao kao “Ziggy ide u Ameriku”. U srpnju 1973. Ziggy je objavio “umirovljenje” na pozornici u Londonu.

Halloween Jack (1974.): Djelomično inspiriran Orwellovim romanom 1984., Bowiejev album iz 1974. Diamond Dogs je postavljen u distopijski Hunger City, progonjen divljim bandama pasa-muškaraca.

Mršavi Bijeli Vojvoda (1976.): Bowie ga je samog opisao kao “doista zločestog lika”, a vojvoda u prsluku bio je njegov alter ego za album Station to Station, koji je nastao pod jakim utjecajem Krautrocka. U to vrijeme, pjevač je tvrdio da živi na “ljutoj paprici, kokainu i mlijeku”.

Tin Machine (1989. do 1992.): Ovaj hard rock side-project bio je “demokratska” alternativa njegovoj solo karijeri: sva četiri člana benda dijelili su profit na jednake dijelove.