PREMINUO SLOBODAN NOVAK

Preminuo je u Zagrebu u 92. godini

12.12.2012., Zagreb - Akademik Slobodan Novak u svom domu. 
Photo: Daniel Kasap/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

U Zagrebu je jučer, u 92. godini, preminuo cijenjeni hrvatski književnik i akademik Slobodan Novak. Novak će biti pokopan u obiteljskoj grobnici u Rabu, a ispraćaj iz Zagreba bit će u ponedjeljak 1. kolovoza u 10.50 sati iz mrtvačnice na Mirogoju, kako javlja HAZU.

“Smrću akademika Slobodana Novaka Hrvatska je izgubila jednog od svojih najvećih književnika i velikog domoljuba koji je svojim djelom obilježio burno razdoblje suvremene hrvatske povijesti. Bio je jedan je od klasika suvremene hrvatske književnosti i jedan od najuglednijih članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Kvalitetom i izražajnošću svojih proznih djela dosegnuo je vrhunce usporedive s europskim i svjetskim dosezima.

Akademik Novak pripada među nacionalne velikane koji su zadužili hrvatsku književnost, hrvatsku kulturu, Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti i hrvatski narod. Bio je protivnik dogmatske misli i zloupotrebljavajuće slobode te se zalagao za čistoću umjetničkog izričaja“, izjavio je povodom smrti Slobodana Novaka predsjednik HAZU Zvonko Kusić.

Kratke priče, pjesme, eseji, drame…

Novakov najpoznatiji roman Mirisi, zlato i tamjan iz 1968. smatra se antologijskim djelom hrvatske književnosti, a pisao je kratke priče, pjesme, eseje, drame te je iza sebe ostavio i autobiografsku knjigu Protimbe.

Novak je rođen u Splitu, gdje je završio klasičnu gimnaziju, nakon mature otišao je u partizane, a nakon svršetka rata završio je studij jugoslavistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Radio je u mnogim redakcijama, bio dramaturg u Splitu i nakon toga živio u Zagrebu. Književni je rad otpočeo pjesmama (Glasnice u oluji), nakon toga je objavio autobiografski roman Izgubljeni zavičaj, zbirku novela Tvrdi grad te romane Mirisi, zlato i tamjan i Izvanbrodski dnevnik. Postigao je uspjeh i s radio dramama te je pisao kritike i feljtone.

Brojne književne nagrade

Izabran je za izvanrednog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 1983. godine, a od 1991. za redovnoga člana. Bio je član Upravnog odbora Društva hrvatskih književnika i više puta član ocjenjivačkog suda državne nagrade ‘Vladimir Nazor’, ‘Lykosove’ nagrade, Nagrade ‘Matice hrvatske’ te Nagrade ‘Večernjeg lista’ za kratku priču. I sam je bio dobitnik brojnih nagrada.

Njegova su djela, prema ocjeni i kritike i publike, u samom vrhu hrvatske moderne proze.