Prije nego pogledate novi Mad Max, ovo je 9 stvari koje biste trebali znati

Divlji svijet Mad Maxa prepun je fenomenalnih priča sa snimanja

Ne možemo prestati pisati o “Mad Maxu”. Toliko smo impresionirani filmom (naš urednik posebno), a i svi oko nas pričaju samo o tome kako je genijalan ili kako moraju što prije rezervirati ulaznice za kino.

Već smo objavili hrpu stvari vezanih za “Fury Road”, uključujući i jučerašnju recenziju, no sad smo se odlučili više fokusirati na stare nastavke. Prva tri filma mnogi smatraju najboljom akcijskom trilogijom u povijesti, i iako vjerujemo da znate već gotvo sve o njima, uvijek postoji par trivijalnih sitnica koje će vas iznenaditi.

A mi jako volimo triviju, pa smo zato popisali 9 stvari koje niste znali o Maxu Rockatanskyu, nekim sporednim glumcima, kaskaderima, a i neočekivanoj sudbini 3. dijela.

1. Toecutter se pojavljuje u ‘Fury Roadu’

toecutter

Hugh Keays-Byrne je glumio lik Toecuttera u prvom “Mad Maxu” iz 1979. 30 godina kasnije ponovno se pojavljuje u “Fury Roadu”, ali ovog puta u ulozi novog zlikovca, Immortan Joea.

2. Haljina Aunty Entity je je gotovo bila teža od nje same

tinat

Kostim kojeg je Tina Turner morala nositi u 3. nastavku “Mad Maxa” bio je napravljen od čelika i težio je nevjerojatnih 55 kg.

3. Produkcija prvog dijela je bila vrlo jeftina

mad max 1

Ekipa je na raspolaganju za čitav film imala budžet od samo 350 tisuća dolara. Redatelj George Miller je mjesecima prije početka snimanja radio kao doktor u hitnoj službi kako bi prikupio dodatna sredstva za snimanje.

4. Tim Burns se previše ufurao u svoju ulogu

Burns se toliko uživio u ulogu Johnny the Boya u prvom dijelu “Mad Maxa” da se nije prestajao ponašati poput njega i nakon što bi prestali sa snimanjem. To je u jednom trenutku toliko iziritiralo ostatak ekipe na setu da su ga ostavili lisicama vezanog za auto i otišli na ručak bez njega.

5. Lord Humungus je trebao biti Maxov partner iz prvog dijela

lord humungus

Prvotni plan je bio da glavni zlikovac u drugom nastavku, Lord Humungus, bude Maxov partner / policajac iz prvog dijela, Jim Goose. Iako je George Miller odbacio tu ideju, u filmu su ipak ostali tragovi tog plana; Humungusovo tjeme je puno opeklina, a nekoliko auta koje koristi njegova banda su policijski.

6. Maxova odjeća je prilagođena kako bi odgovarala radnji iz prvog dijela

max outfit

Već na početku drugog dijela vidimo da je odrezan rukav na Maxovoj kožnoj jakni, što je posljedica ozljede koju je pretrpio kad mu je u prvom nastavku motor prešao preko ruke. Također vidimo da nosi i protezu na nozi, a to je zato što je u prvom dijelu upucan u koljeno.

7. Pas iz drugog nastavka spašen je od eutanazije

max dog

Maxov pas pronađen je u šinteraju, gdje mu je prijetila eutanazija. Na kraju je postao zvijezda filma, a nakon snimanja udomio ga je jedan od snimatelja.

8. Treći dio zapravo nije trebao imati veze s ‘Mad Maxom’

George Miller je prvotno planirao da “Beyond Thunderdome” bude film o grupi plemenske djece koji preživljavaju sami i koje potom pronađe odrasli muškarac. Tek je naknadno odlučio da će taj muškarac biti Max.

9. Scena u kojoj je kaskader slomio nogu je na kraju završila u ‘Road Warrioru’

https://www.youtube.com/watch?v=MZ3NrpGGfQU

U drugom dijelu snimala se scena u kojoj je kaskader / motorist trebao preletiti auto, no promašio je skok, pao na auto i slomio nogu. Kamera je sve snimila i na kraju je odlučeno da se ta scena iskoristi jer je izgledala uvjerljivo.