Prikazan dugoočekivani nastavak filma 'Dina', kritičari su oduševljeni: 'Zadivljujuće. Ovaj film će biti ogroman'

Kritičari ističu nevjerojatan ansambl glumaca i zadivljujuće vizualne efekte, a film nazivaju 'majstorskim' i 'impresivnim'

Sinoć je u Londonu održana prva projekcija filma “Dina: Drugi dio” redatelja Denisa Villeneuvea, a filmski kritičari već mu pišu hvalospjeve na društvenim mrežama, prenosi Variety. Ističu nevjerojatan ansambl glumaca i zadivljujuće vizualne efekte, a film nazivaju “majstorskim”, “impresivnim” i punim scena bitki koje se mogu usporediti s bitkama u “Gospodaru prstenova: Dvije kule” Petera Jacksona.

“Dune: Drugi dio je prokleto impresivan”, napisao je Gregory Ellwood iz The Playlista. “Villeneuve stvara neke stvarno vizionarske trenutke. Austin Butler pruža zaista transformacijsku izvedbu (pritom ne mislim na šminku). Kraj je vrlo dirljiv. Film vam je predug? Ja sam ga pogledao i idući dan. Ovaj film će biti ogroman”.

Urednica Inversea Hoai-Tran Bui nazvala je film “trijumfom”, dodajući da je “još veći od prvog nastavka”. Za nju, film je i puno intimniji. “Denis Villeneuve uspijeva pojednostaviti taj otuđujući drugi dio knjige u uzbudljivu, akcijski nabijenu epsku priču. Majstorski je snimio bitke. A Zendaya je zvijezda,” napisala je Hoai-Tran Bui, inače i kritičara Rotten Tomatoesa.

“Nevjerojatno filmsko ostvarenje”, napisao je o filmu, pak, Steven Weintraub iz Collidera. “Briljantna glazba. Cijeli ansambl je bio izvrstan. Moj jedini prigovor je što bih volio da je film trajao duže. Ne šalim se. Film traje 2 sata i 40 minuta(?) i bio bih sretan da ga mogu gledati još jedan sat.”

Filmski kritičar Mike Ryan s Uproxxa napisao je da je imao “miješane osjećaje” prema prvom filmu, ali je dodao kako je drugi dio “fenomenalan” i “među najvećim znanstveno-fantastičnim filmovima koje je ikada vidio”.

Nastavak priče o Atreidesu

“Dina: Drugi dio” donosi nastavak priče o Paulu Atreidesu (Timothée Chalamet) koji se udružuje s pustinjskim narodom Fremena kako bi spasili galaksiju od Harkonnenovog carstva, koje je odgovorno za smrt Paulova oca. U “Drugom dijelu” uz Chalameta se pojavljuju i drugi članovi ansambla iz franšize: Zendaya, Rebecca Ferguson, Josh Brolin, Dave Bautista, Stellan Skarsgård, Charlotte Rampling i Javier Bardem. Nova glumačka lica u drugom nastavku su Austin Butler, Florence Pugh, Christopher Walken i Léa Seydoux.

Prvi nastavak “Dine” bio je hit na blagajnama sa zarađenih nešto više od 400 milijuna dolara na svjetskim blagajnama. I sam redatelj Villeneuve hvali “Drugi dio” kao bolji film, što nije mala stvar s obzirom na to da je prvi film zaradio pohvale kritike i 10 nominacija za Oscara, uključujući onu za najbolji film. Na kraju je osvojio šest nagrada (originalna glazba, zvuk, montaža filma, kinematografija, produkcija i vizualni efekti).

“Ovaj je film za mene puno bolji od Prvog dijela,” rekao je Villeneuve na konferenciji za novinare prošle godine. “Ima nešto više života u njemu. Postoji drugačiji odnos prema likovima. Pokušavao sam dosegnuti intenzitet i kvalitetu emocija koje nisam postigao s Prvim dijelom, a koje sam ovdje uspio zgrabiti. Ne tvrdim da je film savršen, ali puno sam sretniji s Drugim dijelom nego s Prvim dijelom. Ne mogu dočekati da ga podijelim s obožavateljima i gledateljima.”

“Dina: Drugi dio” stiže u američka kina 1. ožujka, dok je start međunarodne distribucije zakazan za 28. veljače.