Prošlo je 35 godina od prve epizode 'Seinfelda'. Larry David napustio je ekipu na vrhuncu popularnosti, a danas znamo i zašto

Tijekom sedam sezona, napisao je čak 60 epizoda Seinfelda. Bio je tvorac serije i njezin glavni pisac, a onda je otišao

TO GO WITH STORY by Rob Woollard, Entertainment-US-film-Seinfeld
(FILES) In this 05 September 2007 file photo, US actors Jerry Seinfeld (C) and Larry David (R) watch a tennis match at the 2007 US Open, in Flushing Meadows, New York. The comedian, who became a billionaire thanks to a long-running television comedy that chronicled the chaotic lives of four people living in New York's concrete jungle, has returned in the animated film "Bee Movie," which is about discontented honey bee Barry Benson, who yearns for a better life away from the hive.  AFP PHOTO/Emmanuel DUNAND/FILES (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)
FOTO: AFP

Humoristične TV serije gotovo djeluju kao stvar prošlosti. Ipak, nije prošlo previše vremena otkako se televizija okretala polusatnim igranim formatima koji su imali u cilju nasmijati vas; bilo da je riječ o tradicionalnim obiteljskim humorističnim serijama, ili onima koje idu u drugom smjeru, s više “odraslih” tema.

Vjerojatno najveća humoristična TV serija svih vremena je Seinfeld, serija koja je postajala sve jača i popularnija kako su se sezone odmicale, a koja je prvi put prikazana na NBC-u 1989. godine

Seinfeld je učinio svoje sukreatore, Jerryja Seinfelda i Larryja Davida, zajedno s glumačkom postavom serije Julijom Louis-Dreyfus, Jasonom Alexanderom i Michaelom Richardsom, vrlo bogatima i slavnima, ali kad je serija bila na vrhuncu, Larry David se povukao iz projekta, piše Collider.

Seinfeld bez Larryja Davida

Iako je točno da je serija nazvana Seinfeld, ona ne bi bila to što jest bez Larryja Davida. Upravo su je on i Jerry Seinfeld stvorili kao dva stand-up komičara koji su poželjeli napraviti TV seriju o svakodnevnom životu komičara.

David, kako znamo, nije glumio u seriji, osim što se pojavio u nekoliko kameo uloga, ali Seinfeld je uvelike bio njegov. Na primjer, lik Georgea Costanze temeljio se baš na njemu, dok je Kramer, zanimljivo, bio temeljen na njegovom bivšem susjedu, Kennyju Krameru.

Mnoge epizode serije temeljile su se na situacijama koje su se događale Larryju Davidu u stvarnom životu. Tijekom sedam sezona, on je napisao čak 60 epizoda Seinfelda. Nije bio, dakle, samo tvorac serije i glavni pisac, već i njezin showrunner, odgovoran za sve kreativne koncepte i odluke. Pa ipak, kad je Seinfeld bio na vrhuncu, Larry David je rekao zbogom.

Šok fanova i kritike

Fanovi i kritičari bili su šokirani kada je napustio ekipu, ali serija je nastavila nizati uspjehe.

Dakle, zašto je Larry David napustio Seinfeld? Je li bilo svađa iza kulisa s glumačkom postavom? Možda spor oko ugovora? Sigurno je bilo iscrpljujuće održavati taj tempo toliko dugo. 1998. godine, kada se Seinfeld prestao snimati nakon devete sezone, David je priznao američkom novinaru i voditelju talk showa Charlieju Roseu zašto je napustio seriju dvije godine ranije.

“Bio sam tamo sedam godina, a to je dugo vremena. Sedam godina je doista dug period za nekoga tko izvršno producira takvu seriju,” rekao je David. Rose ga je zatim upitao i je li odustao jer je “izgorio”.

“Ne, nije to bilo izgaranje. Imao sam puno ideja, ali jednostavno sam osjećao da sam spreman za nešto novo. To sam odradio, i onda sam želio probati nešto drugo.”

Napisao svoj film

Nakon što je napustio Seinfeld, Larry David je doista i isprobao nešto potpuno novo. Nije surađivao s poznatim imenima pokušavajući stvoriti još jednu humorističnu seriju, niti se vratio u Saturday Night Live, gdje je radio kao pisac tijekom ’80-ih. Umjesto toga, odlučio je napisati svoj vlastiti igrani film.

Kako je bio komičarski genij pisanja za televiziju, očekivalo se da će bilo koji tip filma koji će osmisliti vjerojatno postati trenutni klasik. I onda se dogodio film “Sour Grapes”, ali nije bio uspješan (danas ima ocjenu 5,7/10 na IMDB-u). Film je totalno podbacio, i komercijalno i kritički. Zapravo, bio je toliko loš da je filmski kritičar Roger Ebert u svojoj recenziji napisao: “Ne mogu se tako lako sjetiti filma u kojemu sam manje uživao.”

Tijekom dvije preostale sezone, Seinfeld je funkcionirao bez Larryja Davida, koji se ipak pojavio nekoliko puta kako bi posudio glas svojoj ludoj verziji Georgea Steinbrennera. No, kao nekadašnji član ekipe serije, David je sada bio sasvim odsutan. Nije imao nikakav utjecaj na to što je napisano ili u kojem smjeru će serija ići.

Bez drastičnih promjena

Ipak, Seinfeld nije prolazio kroz nikakve drastične promjene bez Davida. Osma i deveta sezona naslanjale su se na one ranije, a Jerry (Seinfeld), Elaine (Louis-Dreyfus), George (Alexander) i Kramer (Richards) i dalje su bili pomalo odvratni ljudi koji rade odvratne stvari u New Yorku. Deseci milijuna gledatelja nastavili su pobožno pratiti njihove avanture.

Pa ipak, ako ste bili dovoljno veliki fan Seinfelda, ako ste pažljivo pratili seriju, mogli ste primijetiti određene razlike nakon što je Larry David otišao. Likovi i njihove priče počeli su postajati sve pretjeraniji, ponekad parodirajući sami sebe. Da, bilo je to i dalje smiješno kao i prije, ali nije bilo baš toliko pametno. Činilo se kao da je skupina pisaca, koja je zamijenila Larryja Davida, toliko pokušavala biti on, da su ga oponašali umjesto da budu svoji, što su mnogi fanovi primjećivali.

Glumac Jason Alexander, koji je utjelovio neurotičnog Georgea Costanzu, govorio je o tome zašto misli da je Larry David otišao od ekipe. Dogodilo se to u intervjuu iz 2018. s Marc Maronom u njegovom WTF podcastu:

“David je uvijek smatrao snimanje Seinfelda vrlo stresnim poslom. Ako bi nešto pošlo krivo, on i Jerry su bili ti koji su pokvarili stvar, ali mislim da je on preuzimao veći dio te odgovornosti. Završavali bismo snimanje i on bi rekao: ‘Ne može se ovo ponoviti! To je to! Ne može se ovo ponoviti!’… I kao da nisu imali pojma što će snimati sljedeći tjedan. Mislim, imali su više od ideje. Imali su nacrt. Ali on bi osjećao taj pritisak vrlo intenzivno, i nakon sedam godina i novca koji je zaradio, mislio je da više ne može to raditi,” rekao je Alexander u podcastu.

Najgori završetak serije

Kada je Jerry Seinfeld odlučio da neće biti 10. sezone, bez obzira na to koliko mu je novca nudio NBC, odlučio je i da bi serija trebala završiti na visokoj razini. I Larry David se tada vratio posljednji put, napisavši jednosatnu završnicu serije. David je zaista dao sve od sebe, ispričavši priču koja je izvela ekipu iz restorana i Jerryjevog stana, i odvela ih na suđenje, gdje su se svi njihovi sebični čini iz prošlosti vratili kako bi ih dokrajčili. Na kraju su svi završili u zatvoru zbog svojih zločina. To je bilo hrabro, ali fanovi i kritičari bili su izuzetno razočarani. Mislili su da je to previše ekstremno, čak i za Seinfelda. Danas se zadnja epizoda Seinfelda često naziva jednim od najgorih završetaka serija svih vremena, iako se u četvrt stoljeća od tada ta mržnja pretvorila u određeno poštovanje.

Nakon Seinfelda, Larry David je stvorio “Curb Your Enthusiasm” na HBO-u. Na tom projektu, kako znamo, nije bio samo glavni pisac serije, već i njezina zvijezda. Dvadeset godina kasnije, “Curb Your Enthusiasm” je u svojoj 12. i posljednjoj sezoni.

Iako Seinfeld nije nastavio s novim epizodama tada, prije četvrt stoljeća, serija je još uvijek gledana te pronalazi nove generacije fanova.

Bez komičarskog genija Larryja Davida, to zasigurno ne bi bilo tako.