Radio adaptacija 'Slučaja vlastite pogibelji' Kristiana Novaka oduševljava: 'I sam autor serijal je ocijenio desetkom'

Sve epizode radijske adaptacije već se sada mogu poslušati i na Google i Apple podcastu

FOTO: HNK Varaždin

“Slučaj vlastite pogibelji” Kristiana Novaka u manje je od mjesec dana od izlaska doživio drugo izdanje (OceanMore, 2023.), a gotovo istovremeno s objavom knjige u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu upriličena je i premijera istoimene predstave, odnosno praizvedba kazališne adaptacije u režiji Ivana Plazibata.

Stoga ne treba čuditi veliki interes koji vlada i za radijsku adaptaciju posljednjeg dijela međimurske trilogije koju je producirao Hrvatski radio, a koja je ovoga tjedna krenula s emitiranjem u eteru Trećeg programa HR-a u ciklusu Radio roman.

Urednica Dramskog programa Hrvatskog radija Nives Madunić Barišić tom je prigodom za HRT izjavila kako su je reakcije slušatelja putem društvenih mreža iznenadile brojnošću i dosegom.

“Gotovo 50 tisuća korisnika vidjelo je objavu na Facebooku. Slušatelji su informaciju počeli dijeliti na svojim profilima, pozivati svoje prijatelje da poslušaju emisiju”, rekla je.

Dostupno i online

Nakon emitiranja, epizode serijala dostupne su i na usluzi HRTi, u Slušaonici Hrvatskog radija, a sve epizode već se sada mogu poslušati i na Google i Apple podcastu.

Jedan je od korisnika, veli Madunić Barišić, napisao da je na podcastu poslušao svih deset epizoda odmah jer jednostavno nije mogao stati.

Od danas pa sve do 02. veljače slušajte radio roman Slučaj vlastite pogibelji na Trećem programu HR-a svakoga dana od 8 i 30. Na Google i Apple podcastu već sada možete poslušati svih 10 epizoda.

Posted by HRT – dramski program Hrvatskoga radija on Monday, January 22, 2024

“Ako znamo da se radi o gotovo pet sati audio zapisa onda je to stvarno sjajno. I sam autor Kristian Novak odlučio je podijeliti objavu Dramskog programa HR-a pozivajući ljude da poslušaju radio roman, a emisiji je dao ocjenu 10 od 10”, rekla je Madunić Barišić.

Umjetnička ekipa

Adaptaciju za radio potpisuje Dubravko Torjanac, redatelj je Petar Vujačić; ulogu mlade profesorice tumači Mia Melcher, brat mladoga policajca je Rakan Rushaidat, a problematičan učenik koji piše filmski scenarij je Mateo Videk.

U ostalim ulogama su Katarina Bistrović Darvaš, Franjo Kuhar, Ivan Colarić, Zoran Čubrilo, Mia Krajcar, Tesa Litvan, Karmen Sunčana Lovrić, Branko Meničanin i Zlatko Ožbolt.

Ton majstor je Dalibor Piskrec, glazbeni dramaturg Maro Market, a urednica ciklusa Nives Madunić Barišić.

Moćna priča

Novi roman Kristiana Novaka oštra je socijalna kritika društva u kojemu živimo. Priča govori o mladom prometnom policajcu koji je pronađen mrtav. Policija već na uviđaju zaključuje da se radi o samoubojstvu u što sumnja njegova obitelj i dobar dio javnosti.

Sve što se događalo posljednjih mjeseci upućuje na namještaljku. Njegov stariji brat, također policajac, započinje osobnu istragu, a u tome mu pomaže i mlada profesorica koja je zbog učenice, kćeri lokalnog moćnika, suspendirana .

OceanMore

Smrt mladog policajca i uprizorenje “Antigone” u srednjoj školi inicijalne su situacije iz kojih se plete ova moćna priča o svijetu u kojemu se prije svega propituje osobna, građanska hrabrost.

Radio roman

U ciklusu Radio roman tijekom posljednje dvije godine Dramski program HR-a snimio je i emitirao neke od najvažnijih suvremenih hrvatskih romana i to prije nego li su nagrađeni važnim književnim nagradama.

Tako se mogu poslušati “Psi” Dore Šustić, romani “Sama” Ivane Šojat, “Brod za Issu” Roberta Perišića, roman “Sinovi, kćeri” Ivane Bodrožić, ali i romane Julijane Matanović, Jurice Pavičića, Julijane Adamović, Renata Baretića, Nade Gašić, Ivice Prtenjače, Pavla Pavličića, Gorana Tribusona i drugih.