Redateljica Hana Jušić upravo je na festivalu u Veneciji osvojila važnu nagradu za svoj debitantski film

Nagradu dodjeljuju kritičari Europe i Mediterana

FOTO: Borko Vukosav/Telegram

Film ‘Ne gledaj mi u pijat’ hrvatske redateljice Hane Jušić osvojio je Nagradu FEDEORA-e za najbolji europski film (Best European Film Award) u programu Dani autora u sklopu 73. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji. Žiri kojeg čine kritičari Europe i Mediterana jednoglasno su nagradili film hrvatske redateljice.

“Sama činjenica da je film uvršten u program takvog festivala nadišla je sva moja očekivanja, a nagrada kritike za najbolji europski film zaista je neočekivan bonus”, rekla je redateljica Hana Jušić. Ceremonija dodjele nagrada održana je u petak, dan prije zatvaranja Mostre. Nagradu su primile redateljica i producentica Ankica Jurić Tilić.

“Mislim da film ne bi ni nastao da me moja producentica Ankica Jurić Tilić nije potakla da se primim smišljanja priče za dugi film. Kako sam prilično spora i inertna, mislim da se još, barem, nekoliko godina ne bih odvažila na to. Krenula sam od jednog intrigantnog lika, koji je nastao iz neke moje ljubavi za likove, poput djevojke/dječaka u Dečki nikada ne plaču s oskarovkom Hillary Swank, ili junakinje Zimske kosti”, ispričala je redateljica Hana Jušić u svom intervjuu za Telegram, uoči odlaska u Veneciju.

hana-jusic-1
Hana Jušić s uručenom nagradom

Svjetska premijera na Venecijanskom festivalu

Priča filma govori o djevojci Marijani Petković (Mia Petričević) koja živi u maloj i zatvorenoj sredini hrabro se bori sa svim nedaćama koje je svakodnevno okružuju u obiteljskom krugu, u koji je zatvorena. Njezinog dominantniog oca glumi Zlatko Burić, majku Arijana Čulina i brata Nikša Butijer. “Jako nam je drago zbog nagrade, i zato što konačno imamo pozitivan odgovor na pitanje hoće li biti koja nagrada, a i zato što je to bitno priznanje za naš rad.”, izjavila je redateljica Hana Jušić.

Nagradu dodjeljuje tročlani žiri, sastavljen od članova Udruženja filmskih kritičara Europe i Mediterana (FEDEORA). “Sigurno je divan osjećaj imati svjetsku premijeru na ovakvom festivalu i onda se još vratiti s nagradom. Izuzetno cijenim nagrade udruženja FEDEORA općenito, uvijek imam osjećaj da smo u učinioci strogog učitelja kad njihov žiri procjenjuje film. Drago mi je da je film ovako lijepo počeo svoj festivalski krug i jedva čekam da ga pokažemo i domaćoj publici.”, izjavila je Ankica Jurić Tilić.

pijat2